CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisinin başkanlığında toplanmayan Parti Meclisi'nin (PM) karar alamayacağı belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istediği düzenlemeleri yaptıklarını ve 13 Genel Başkan Yardımcısı ile Genel Sekreter'den oluşan Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) 16.30 itibariyla Başsavcılığa bildirildiği açıkladı.

Kılıçdaroğlu, yeni MYK listesini açıkladığı konuşmada "Partideki korku imparatorluğunu yıktık, Türkiye'deki korku imparatorluğunu da yıkacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, kurultaya ilişkin soruları yanıtsız bırakırken Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, delegelerin istemesi halinde kurultay yapılabileceğini söyledi.

Öğle saatlerinde yazılı olarak açıklanan MYK listesindeki bazı isimler görevi kabul etmedi. Önceki listede Genel Başkan Yardımcıları olarak açıklanan Gülsün Bilgehan, Gökhan Günaydın ve Nihat Matkap görevi kabul etmedi. CHP'nin yeni yönetimi Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, Mesut Değer, İsa Gök, Alaattin Yüksel, İzzet Çetin, Oğuz Oyan, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz, Umut Oran, Mehmet Ali Özpolat, Sencer Ayata, Melda Onur ve Süheyl Batum'dan oluşuyor.

Öte yandan parti Genel Merkez'de de hareketlilik sürüyor. Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'yı açıkladığı toplantıda partililer "Başbakan Kemal" sloganları atarken, Genel Merkez içinde bir grup "Önder Sav nerede biz oradayız" sloganları attı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni CHP Merkez Yönetim Kurulu"nu (MYK) duyurduğu konuşmasında eski Genel Sekreter Önder Sav"ı da eleştirdi. Partideki koltukların, kimsenin “babasının malı” olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye"deki korku imparatorluğunu yıkacağız. Adımız belli, biz Cumhuriyet Halk Partisi"yiz, halkın partisiyiz, birilerinin partisi değiliz” dedi.

CHP"de bugün toplanması beklenen Parti Meclisi toplantısının Kılıçdaroğlu tarafından ertelenmesinin ardından yaşanan hareketli saatlerin ardından Kılıçdaroğlu, bir basın toplantısı düzenledi.

Saat 16.30"da yapılacağı açıklanan toplantı, saat 17.20"de başladı. Partililerin tezahüratları ve alkışları arasında salona gelen Kılıçdaroğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın CHP Genel Merkezi"ne gönderdiği yazıda tüzüğün gereğinin yerine getirilmesini istediğini anımsatarak, “Biz bir hukuk devletiyiz. CHP, öteden beri hukuka saygılı, hukukun gereklerini yerine getiren bir partidir” dedi.

-“GENEL BAŞKAN"IN TOPLAMADIĞI PM KARAR ALAMAZ”-

Başsavcılığın istediği düzenlemeleri yaptıklarını ve tüzük doğrultusunda Merkez Yönetim Kurulu"nu(MYK) belirleyerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na saat 16.30 itibarıyla bildirildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Şunun altını özenle çizmek isterim. Genel Başkan"ın toplamadığı bir Parti Meclisi karar alamaz. Tüzük çok açık. Hukuka aykırılığa hepimizin karşı çıkması lazım” dedi.

-“KOLTUKLAR HİÇKİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL”-

Partilileri ve bugün toplanan PM üyelerini de sevdiklerini ancak hukuka saygılı kalmak zorunda olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “CHP 53 yıldır iktidar olamıyor. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Koltuklar hiçkimsenin babasının malı değildir. Beni buraya örgütüm getirdi, tek güvendiğim de örgütümdür. Onun vereceği her karara saygı gösteririm ben. Ama birileri "Hayır ben koltuğumda oturacağım, eğer bu koltuğu benim altımdan alırsanız ben başka işler yapacağım" derse bu doğru değil, buna izin vermem” diye konuştu.

-“PARTİDEKİ KORKU İMPARATORLUĞUNU YIKTIK”-

Birilerinin CHP"yi statükoculukla suçladığını, statükodan en çok kendisinin şikayet ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Korku imparatorluğu vardı Türkiye"de. Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye"deki korku imparatorluğunu yıkacağız. Adımız belli, biz Cumhuriyet Halk Partisi"yiz, halkın partisiyiz, birilerinin partisi değiliz. Koltuklar insanlara sürekli otursun diye verilmez, o koltuklar halka hizmet için verilir. Oralar ne benim babamın malıdır, ne de birilerinin” dedi.

Genel Başkanlık görevini kendisine kurultayın verdiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Tüzük meydanda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı"nın yazısı meydanda, verilen süre meydanda. Tespitimizi yaptık, saptamalarımızı yaptık, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı"na konuyu ilettik. Olay bu kadar açık” diye konuştu.

-“GÜCÜNÜ BİR YERLERDEN ALANLAR BU PARTİDE OLMAK ZORUNDA DEĞİL”-

Kılıçdaroğlu, gücünü halktan aldığını vurgulayarak “Gücünü bir yerlerden alanlar bu partide artık olmak zorunda değildir” dedi. Daha sonra Kılıçdaroğlu, 16.30 itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na verilen MYK listesini okudu. Buna göre, görev dağılımı şöyle oluştu:

Gürsel Tekin: Örgütlenme ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Hurşit Güneş: İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Mesut Değer: Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
İsa Gök: Tanıtım, Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Alaattin Yüksel: Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
İzzet Çetin: Meslek Kuruluşları, Sendikalar ve STK"lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Oğuz Oyan: Dış İlişkiler ve Yurt Dışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Didem Engin: Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Mehmet Zeki Gündüz: Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Umut Oran: Ekonomik ve Mali Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Mehmet Ali Özbolat: Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Sencer Ayata: Ar-Ge BYK Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Melda Onur: Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Süheyl Batum: Genel Sekreter ve Parti Sözcüsü

-“ÖMÜR BOYU KOLTUKLARDA OTURANLARIN CHP"YE NE VERDİĞİNİ SORUN”-

Halka CHP"nin yeni yönetiminin, tek ses ve tek yürek olacağı vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, “Başarısız olduğumuz zaman hiç endişe etmesinler. Koltuklarımıza saplanıp kalmayacağız. Başarısız olduğumuz zaman alnımızın akıyla gideceğiz. Yerimize yeni arkadaşlarımızı getireceğiz. Yeni arkadaşların da hizmetinde olacağız. O koltuklar bize sürekli oturalım diye verilmedi ve biz yeni yönetim olarak yeni bir anlayışla halka gideceğiz. Halkımızı kucaklayacağız. Hiç kimseyi
ötekileştirmeyeceğiz” diye konuştu.

CHP örgütlerine yeni yönetimin desteklenip desteklenmediğini, komşularına, esnafa emekliye, işçiye sorma çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, “Ömür boyu koltuklarda oturanların CHP"ye ne verip vermediğini sorsunlar” dedi.

-“YENİ TÜZÜK İÇİN SÖZ VERDİM”-

Kılıçdaroğlu, halka güvendiklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Hiç kimse bir partinin içinde korku kanalları korku koridorları yaratmamalı, buna izin vermeyeceğiz. Herkes özgürce düşüncesini söyleyecek. Buna izin verdiğimiz zaman bu parti, demokrasiyi getiren parti, demokrasinin önündeki engel olarak ortaya çıkar. Biz demokrasiyi Türkiye"ye getireceğiz, parti içi demokrasiyi de sağlayacağız. Yeni bir tüzük için söz verdim. Türkiye"ye demokrasiyi getiren CHP, partiye de demokrasiyi getireceğiz. Var olan tüzükteki bütün eksikliklerimizi gidereceğiz. Öyle blok liste değil, çarşaf liste getireceğiz. Öyle başkanlık divanının önünde Genel Başkan değişsin diye insanlar gelip imza atsınlar, bunu da kaldıracağız, yok böyle bir şey.”

-“YENİ BİR ANLAYIŞLA YOLA ÇIKIYORUZ”-

“Benden izinsiz konuşma, hareket etme” anlayışını kaldıracaklarını, kararlılığının desteğini halktan aldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Delegelerime de söylüyorum, halka da söylüyorum. Yetki verin, izin verin, CHP"yi, Mustafa Kemal"in özgür CHP"si haline getireceğim” dedi.

Yeni bir anlayışla yola çıkacaklarını, özgürce tartışacaklarını, MYK üyelerinin “Ben böyle söylersem Genel Başkan ne der” diye düşünmeyeceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP"ye geçmiş seçimlerde oy vermemiş yurttaşlara da “Yeni CHP"yi bilin, tanıyın. Yeni CHP halka hizmet için yola çıkan bir partidir. Biz hiçbir zaman sırça köşklerde oturmadık. Halk gibi yaşıyoruz, onları kucaklayacağız. Onların desteğine ihtiyacımız var, çünkü Türkiye"nin demokrasiye ihtiyacı var” diye seslendi.

Daha sonra CHP"nin yeni MYK üyeleri ile foto muhabirlerine poz veren Kılıçdaroğlu, “Kurultay olacak mı” sorularını yanıtsız bıraktı. Salondan çıkışı sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, kurultayın, delegelerin talebi doğrultusunda yapılabileceğine işaret etti.