Araç trafiği yeraltına alınıp Zincirlikuyu-4. Levent arası Paris'in Şanzelize'si yapılacak

29 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'u ikinci kez yönetmeye hak kazanan ilk başkan olan Kadir Topbaş, yeni dönem projelerini ve merak edilenleri SABAH'a değerlendirdi. Marmaray ve metro çalışmalarını hızla devam ettiren Başkan Topbaş'ın şehrin çehresini değiştirecek 'vizyon projeleri' de var. Yeni dönemde tüneller ve meydan düzenlemelerinin hayata geçirileceğini söyleyen Topbaş'ın en çok konuşulacak projesi ise Zincirlikuyu-4. Levent arasında trafiği yeraltına alıp, caddeyi adeta Champs Elysees (Şanzelize) yapacak olanı. Proje çalışmaları başlatılmış bile. Başkan Topbaş, vizyon projelerin dışında İstanbul'un suyundan depreme kadar bir çok altyapı çalışması hakkında da bilgi verdi.

Yeni dönemde neler yapacaksınız?

Bu kentte çok iş yaptık. Melen'i getirdik, İstanbul'u susuz bırakmadık. 17 milyon metrekare yeşil alan kattık. Denizde boğulma sonucu can kayıplarını bitirdik. Sahiller nasıl işgal edilmişti. Arabanızı park ettiğinizde birileri başınıza dikilirdi. Eminönü Meydanı işportaya teslim olmuştu. 205 adet kavşak ve yol düzenlemesi yaptık. Sağlık, eğitim her alanda çok ciddi çalışma yaptık. Ulaşım çalışmalarımız devam edecek.

Deprem sorunu pek konuşulmuyor ama...

Medyamız hep ulaşımı soruyor. Depremde de çok konuşacağımız şeyler var. Gürsel Tekin, İstanbul'daki konut stokunun durumunu Sayın Bakan'a soruyor. Önce Avcılar Belediyesi'nin kaçak yaptırdığı binaların envanterini bir versinler bakalım. Kayıtdışı birçok yapı var. Hep onların yaptığı yanlışların tespitini bize yaptırmaya çalışıyorlar. İstanbul'da çarpık yapılaşmanın nasıl ortaya çıktığını biliyoruz. Biz imarı hazırlıyoruz. Vatandaşımız hayatlarını tehdit eden yapılarda oturmasınlar.

5 yılda depremle ilgili yaptığınız çalışmalar yeterli mi?

Yeterli. Ama hangi mahalle yerinden kalktı diyorsanız o başka. Hiçbir yönetim bunu yapamaz. Vatandaş kendi mülkiyet hakkını kullandırmaz, ikna olması lazım. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Ancak rejimler farklı olursa kaldırırsınız insanları yerinden. Maltepe, Kartal ve Sarıyer'de seçimi kaybetmemizin bir nedeni bu. 'AK Parti yıkım yapacak, buraya TOKİ gelecek, sizi sıkıntıya sokacaklar' diye korkutarak siyaset yaptılar ve insanlar korktu.

LEVENT, ŞANZELİZE OLACAK

İkinci dönemde hangi projeler öne çıkacak?

Metro çalışmalarımız sürüyor. Dünyada kriz olduğu için kredi bulmakta zorlanıyoruz. Haliç'i geçecek metro köprüsü çalışmaları devam ediyor. 2012-2013'te Yenikapı'ya gelerek Marmaray ile buluşturmayı hedefliyoruz.

Seçim yarışında meydan tartışması da yaşandı.

Meydan çalışmalarımız, bazı vizyon projelerimiz var. Yeni dönemde tüneller ve meydan düzenlemeleri konuşulacak. Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması projesini bu dönemde hayata geçireceğiz. Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni Ekim ayında açacağız. Zincirlikuyu'dan 4. Levent'e kadar olan trafiği tamamen yer altına alıyoruz. Üzerine meydan yapıyoruz. Altta otoparklar, üstte kafeler olacak Champs Elysees (Şanzelize) gibi. Proje çalışmasını başlattık. Yap-işlet olarak yapmak isteyen de var.

İETT arazisi satışı gerçekleşmedi. B planı var mı?

Danıştay planları iptal etti. Yeniden plan yapacağız. Çok ciddi bir para, 1 milyar 156 milyon TL, iki yıl öncesinin parası. Böyle bir paranın bu kentin kasasına girmesine mani oldular.

'Kılıçdaroğlu'nun birkaç kere özür dilemesi lazım'

AK Parti olarak sizin Kılıçdaroğlu'nu yıldız yaptığınızı düşünüyor musunuz?

Onu söylerseniz doğru. Ankara'daki televizyon tartışmaları yanlıştı. Çünkü Sayın Kılıçdaroğlu hiçbir sorunun cevabını net vermiyor, ondan sıyrılmayı başarıyla yapıyor. Torununu SSK'lı yapmış olmasına 'Torunumu sevmeyecek miyim?' deyip geçiyor. Benim torunum olsaydı manşetlerde olurdu, yargısız infaz yapılırdı.

Metrobüs araçları çok tartışılıyor...

Kılıçdaroğlu, Phileas araçlarını alımıyla ilgili 'Bu Deniz Feneri gibi bir olaydır, aracı kurumlar var' dedi. Daha sonra böyle bir aracı kurum olmadığını İETT'nin fabrikadan direkt alım yaptığını ortaya koyduğumuzda 'Öyleymiş' deyip geçiştirdi. Özür dilemesi lazım, birkaç kere özür dilemesi lazım. Kılıçdaroğlu'nu bitirmeye bu yeter. İddia ediyorsun, sonra böyle bir şey olmadığını anlayınca artık arkasında durmuyorum diyorsun. İddia ettiğin şey rüşvet, irtikap. Bununla ilgili yargı süreci başlatılmasını arkadaşlarıma söyledim. VATAN