CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yeni anayasa sürecine ilişkin kafa karıştıran sinyaller geliyor. Masaya şartla oturacağını ilan eden ana muhalefetin liderinin ilginç sözleri yoğun gündemin arasında kayboluyor. Hafta sonu Abant kampında yaptığı açıklamalar kimilerine göre "inanılmaz".. 
 
VATANDAŞ 'YENİ ANAYASAYI YAPIN' DEMEDİ
 
Kılıçdaroğlu gazetecilere "Kumrular Sokak'taki hiçbir vatandaş bana 'Kemal bey, 'şu yeni anayasayı yapın' demedi ya da 'katkı verin' demedi" diyor.  Yeni anayasa sürecinin abartıldığı görüşünde. Vatandaşın güneminden olmadığını söylüyor.
 
LİDER BÖYLE SÖYLERSE
 
Arkasından "özgürlükçü" anayasa isediklerini kendisi de ifade ediyor ama şimdiki sürece ilişkin "pozitif" duruş göstermiyor. Liderinin böyle konuştuğu ortamda, uzlaşma komisyonuna gönderdikleri Süheyl Batum'un neler yapacağını kestirmek zor değil. Bu tür demeçlerin "tahrip gücü düşük ama etkisi büyük" olacabileceği unutulmamalı.
 
KİMLER LİDER DENİYOR?
 
Kendisinin de şikayet ettiği 12 Eylül ürünü anayasayı halka bırakıyor. Oysa aynı halk o anayasayı yüzde 91 oyla kabul etmişti. Ekonomik kalkınma özgür ve evrensel kurallarla paralel gelişir. İşte bunun garantisi de yenilenmiş anayasalardır. Nedense Kılıçdaroğlu mevcut olanı savunma psikolojisinden çıkamıyor bir türlü. "Önden giden, sorunlara çözüm bulan, basma kalıp sözlere değil, topluma yeni ufuklar açan kimselere" lider deniyor. Kılıçdaroğlu maalesef genel hatlarıyla bu tarife uymayan bir portre çizdi.
 
SOL SEÇMENDE MEMMUNİYETSİZLİK VAR
 
Kılıçdaroğlu'na eleştiriler "insafsız" diyenler çıkabilir. İşte bu konuya tam da parmak basan bir anket vardı geçtiğimiz günlerde. Andy-Ar'ın sol seçmen üzerinde yapılan araştırma partide lider eksikliğini gösteriyor. CHP'nin politikalarının değiştiğine inanmayanların oranı yüzde 52.4. Başarılı bulmayanlar ise yüzde 54.7. 
 
TARİH NASIL YAZILACAK?
 
Türkiye tarihinde ilk kez kendi isteğiyle anayasa yapma fırsatını yakalıyor. Ancak CHP lideri ilk üç maddeyi şart koşarak yola çıkıyor. Tarih yazmanın arefesindeyiz. Ulusal sözleşmeye "sosyal demokrat" ruh katması istenen liderin "şevk kırıcı" sözleri "güçlü muhalefet" bekleyenler açısından talihsiz bir durum.
 
AK PARTİ'YE HEP KUŞKUYLA YAKLAŞTI
 
Görünen o ki Kılıçdaroğlu yeniliklere, değişime mesafeli. Özellikle de öneriler iktidar partisinden geliyorsa, o bariyeri hızla yükseltiyor. AK Parti'ye karşı büyük bir güvensizlik duyduğu ortada. AK Parti'nin gizli gündem iddialarını dolaylı yollardan dile getiriyor.
 
"RECEP BEY" YENİLİĞİ
 
Aslında en büyük hayal kırıklığı CHP'nin başına geçtiği kongrede yaşattı. Herkes "yeni ne söyleyecek", "neleri değiştirecek" diye nefesini tutmuş beklerken, o kolay olanı seçti, Erdoğan'a ağır sözlerle yüklendi. Aslında yenilik getirmedi değil, "Recep Bey"i siyasi literatürümüze soktu.
 
Farklı bakan, iktidarın göremediğini gösteren, yanlışı düzelten bir muhalefet hayalini arayanlar için hazin bir görüntü var.