Taslak tüzükte CHP 'gücünü halktan alan' parti olarak tanımlanıyor, 'özgür insan' ve 'özgürlükçü demokrasi' kavramlarının altı çiziliyor. Muhalifler ise partinin mevcut 'ilkelerini' korumayı amaçlıyor. En önemli talep MYK'ya doğrudan üye yazım yetkisi veren maddenin değiştirilmesi

Çifte kurultay sürecindeki CHP'de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Şubat kurultayında parti içi muhalefeti aşarsa önemli değişikliklere imza atacak. Yeni tüzükteki en can alıcı değişim partinin 'siyasal ilkelerinin' düzenlendiği 2. maddede gerçekleşecek.

Kılıçdaroğlu, genel başkanlık koltuğu oturduğu günden bu yana dile getirdiği söylem reformunu, partinin 'anayasası' niteliğindeki yeni tüzüğe de yansıtmak istiyor. Mevcut tüzükte bulunmayan "özgür insan" ve "özgürlükçü demokrasi" vurguları üçüncü taslak tüzükte dikkat çekiyor. CHP, taslak tüzükte, "gücünü halktan alan" parti olarak tanımlanıyor. Taslak tüzüğün ikinci maddesinde, CHP'nin yeni siyasal ilkeleri şöyle sıralanıyor:

-Çoğulcu ve katılımcı demokrasi değerlerine ve insan haklarına dayanan,
-Gücünü halktan alan,
- Çağdaş demokrasilerin değerler manzumesini hayata geçirmek üzere yapılanmış,
- Demokratik bir anlayışla yönetilen,
- Yönetebilen demokrasiyi ve adalet üretebilen bir yargı düzenini gerçekleştirmeye kararlı,
-Yurttaşlarının demokratik katılım haklarına saygılı,
-Farklı kültürlerin buluştuğu ülkemizde, ırk, dil, din, mezhep, cins vb. ayrımı yapmaksızın herkesi kucaklayan,
-Hak ve yükümlülüklerle donatılmış bireyi, özgür bir yurttaş olarak siyasi hayatın özüne yerleştirmeyi amaçlayan,
-Özgür insan için çoğulcu ve özgürlükçü gerçek demokrasiyi hedefleyen,
-Toplumsal barış ve adaletin, devletin, hukuk düzeni marifetiyle herkese eşit ve adil yaklaşması yoluyla sağlanabileceğinin bilincinde olan,
-Çağdaş toplumlarda ülkenin gerçek sahibi olan milletin, kendi ihtiyacı için oluşturduğu devleti, kişilerin özgürlüklerini ve mutluluklarını sağlamaya yönelik bir hizmet aracı olarak kabul eden.

MUHALEFET METNİNDE YOK

Parti içi muhalefetin tüzük değişiklik talepleri arasında 2. maddeye ilişkin düzenleme yer almıyor.
Sav ekibi, 27 Şubat kurultayında oylanacak, tüzük değişiklik taleplerine, Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) doğrudan üye yazım yetkisi veren 12. maddeden başlıyor. Sav ekibinin, partinin mevcut 'siyasal ilkelerini' koruması dikkat çekiyor.

SALT ÇOĞUNLUK BARAJI

Genel Merkez'in son kararının ardından art arda gerçekleşecek iki kurultayın kaderi ise, mevcut tüzükte öngörülen "salt çoğunluk şartının" gerçekleşmesine bağlı. Genel Merkez de muhalifler de "salt çoğunluk barajı" için delege nezdinde kulis yapıyor. İki kurultay, tüzükteki bu madde nedeniyle "partinin ideolojik çizgisi" bakımından da kritik önem taşıyor.

BUGÜN GAZETESİ