CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de yaşayan herkesin terörün bitmesini istediğini ancak iktidarın terörü sonlandırmak için iradesini ortaya koymadığını ifadede ederek "Parlamentoda bütün siyasal partiler terörün sonlandırılması konusunda ortak irade sergilemelidir. Bu konuda adım atması, çözüm üretmesi gereken başat aktör iktidardır" dedi. 

Kılıçdaroğlu, tutuklamalar dolayısıyla terörle mücadele eden güvenlik güçlerinde moral değer bırakılmadığını söyledi. 
Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin zor ve sorunlu bir süreci yaşadığını belirterek "Bu süreçte hepimize görevler düşüyor, sokaktaki sade yurttaşından tepedeki cumhurbaşkanına kadar. Sorumluluğumuzun bilincinde konuşacağız, olayları tartacağız, eleştireceğiz. Sorumlulukla hareket ettiğimiz zaman halkın sağduyusu kimlerin doğruyu söyleyip söylemediği konusunda olgunlaşacaktır ve yerini bulacaktır" diye konuştu. 

-"HEPİMİZ BU ÜLKE İÇİN ŞEHİT OLMAYA HAZIRIZ"- 

Dün Diyarbakır’da 13 askerin şehit olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, terörün nereden ve kimden gelirse gelsin yüreğinde insan sevgisi taşıyan hiç kimsenin kabul edeceği bir şey olmadığını vurgulayarak "Biz o çocuklarımızı güle oynaya, davulla zurnayla askere gönderdik, onlar teröre kurban olsunlar diye göndermedik. Ama bu ülkeyi savunmak, bu ülkenin çıkarlarını savunmak, bu ülke için gerekirse hepimiz ama hepimiz şehit olmaya hazırız. Biz ülkemizi seviyoruz. Kimliği, inancı ne olursa olsun her yurttaşımızı bağrımıza basıyoruz" dedi. 
Kılıçdaroğlu, birlikten, beraber olmaktan yana olduklarını, terörle bir sorunun çözülemeyeceğini ifade ederken 13 şehit askerin yakınlarına başsağlığı diledi ve "Onları acıları bizim de acılarımız. Kuşkusuz ateş düştüğü yeri yakar, bunu biliyoruz. Ama sonuçta biz bu ülkede, bu güzel coğrafyada aynı havayı teneffüs ediyoruz. Tasada ve kıvançta beraber olmak zorundayız. Tasada ve kıvançta beraber olursak bir ulus olduğumuzu göstereceğiz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, şehit askerlerin, "Türkiye’nin onuru" olduğunu dile getirirken yaralı askerlere de acil şifa diledi. 

-"HÜKÜMET PROGRAMINDA TERÖRLE İLGİLİ TEK SATIR YOK"- 

Kılıçdaroğlu, terörü hiç kimsenin kabul edemeyeceğini ancak terör olgusuna farklı bir pencereden bakılması gerektiğini belirterek "Asarız, keseriz, öldürürüz, biçeriz diyerek terör sonlandırılmaz, sonlandırılmamış da zaten. Terörle mücadele zor bir iştir, kararlılık, sabır, bilgi ister. Kararlılık, sabır ve bilginin olmadığı yerde terörle sağlıklı mücadele edemezsiniz" dedi. Açıklanan Hükümet Programı’nda terörle ilgili tek satır bulunmadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Nasıl terörle mücadele edeceksiniz? Eğer Türkiye’nin en köklü sorunu yüzeysel geçilme ihtiyacı dahi duyulmamışsa siz bu sorunla nasıl mücadele edeceksiniz" diye sordu. 

-"TERÖRLE MÜCADELE EDECEK MORAL BIRAKMADILAR"- 

Terörle mücadelenin kararlılık, sabır ve bilginin yanında morali de gerektirdiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Karşıdaki kişi eline silah almış. Sizin de eline silah verdiğiniz kişinin moralini altüst etmişsiniz. Mücadele edecek moral bırakmamışsınız. Herkes tutuklu, herkes hapiste. Bu moralle terörle mücadele edilmez. Terörle mücadelenin özü silah değildir, çözümü de silah değildir. Ama moral değerler bu sürecin en önemli kilit halkalarından birisidir. Siz, güvenlik güçlerinde moral değer bırakmadınız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, 12 Eylül ürünü özel yetkili mahkemelerde görülen davaların darbeyle mücadele etmekten çıktığını ve iktidara muhalefet edenlerin toplandığı yer haline geldiğini söyledi. 

-"KAMUOYU DESTEĞİ HAZIR, SİYASİ İRADE YOK"- 

Terörle mücadelede kamuoyu desteğinin de çok önemli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Hükümet Programı’nda tek satır bile bir şey yoksa kamuoyu nasıl destek verecek size? Desteğe hazır bir kamuoyu var. Bu coğrafyada yaşayan herkes terörün bitmesini istiyor, nerede olursa olsun. Ama siz terörü sonlandırmak gibi bir niyetinizi, iradenizi, çözümünüzü ortaya koymuyorsunuz. Kamuoyu desteği hazır, siyasi irade yok" dedi. 
-"PARLAMENTODAKİ TÜM PARTİLER ORTAK İRADE SERGİLEMELİ"- 
Kılıçdaroğlu, terörün sonlandırılması konusunda parlamentodaki bütün partilerin ortak irade sergilemesi gerektiğine dikkat çekerek "Bu konuda adım atması, çözüm üretmesi gereken başat aktör iktidardır. Yüzde 49.89’u alan bir iktidar, olgunlaşma sürecine girmesi gereken iktidardır. Eleştiriyi hoşgörüyle karşılaması gereken bir iktidardır. Yüzde 49.89’u alan bir iktidar olgunlaşmadı, saldırganlaştı. Saldırganlaşan bir tutumla siz terörü de ülkenin sorunlarını da çözemezsiniz" dedi.(ANKA)