CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı araştırma sonucunda halkın yüzde 91'inin 4­+4+4 eğitim modeli konusunda bilgisinin olmadığı sonucunun ortaya çıktığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde 4­+4+4 eğitim modeline ilişkin yaptırdıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Siyasetçiler olarak toplumun düşüncesi ve kanaatlerini bilmenin önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, yapılan düzenlemeler konusunda halkın bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Çağdaş toplumlarda yöneticilerin şeffaf ve açık olmasının her şeyden önce bir görev olduğunun altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, halkın karar alma süreçlerine katkısını sağlamanın ise demokrasinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

CHP olarak Mart ayında güncel konularla ilgili bir 'algılar araştırması' yaptıklarını dile getiren CHP Genel Başkanı, sokaktaki yurttaşa yeni eğitim modeliyle ilgili bilgi verilip verilmediğinin sorulduğunu ve halkın yüzde 91.1'inin bilgi verilmediğini söylediğini aktardı. Geri kalanının ise medya üzerinden bilgi sahibi olduğunu düşündüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, neden halka bilgi verilmediğini sordu. Gizli kapaklı, alelacele bir yasanın hazırlandığını savunan Kılıçdaroğlu, eğitim yasalarının anayasadan çok daha önemli olduğunu belirtti.

Başbakanın grup konuşmasından bahseden Kılıçdaroğlu, 40 yıl önce Başbakan'ın yaşadığı bir travmanın sonucunda bu yasayı Meclis'e getirdiğini savundu. Sivil toplum kuruluşlarıyla, aydınlarla, bilim insanlarıyla inatlaşmanın bir faydası olmadığını vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, bunun yararının olmadığını, kaybedenin ise Türkiye olacağını belirtti.

Çocukların üzerine titrenmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, sevgi, barış ortamında yasanın yapılmasını istedi. Kendi çocuklarımızın geleceğini güzel bir şekilde inşaa edilmesi gerektiğini anlattı, hiçbir yasa için böyle özel bir toplantı yapmadığını hatırlattı. Konuşmamaları halinde kimsenin yasadan haberdar olamayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, muhalefetin güzelliğinin burada olduğunu vurguladı.

10 yaşından sonra kızların okulu terk etmesinin uygun olup olmadığını sorduklarını ve yüzde 97,7 oranında hayır yanıtı aldıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, bunun kendilerini son derece mutlu ettiğini ifade etti. 10 yaşından sonra erkek çocukların çıraklığa gönderilmesinin doğru olup olmadığını da sorduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, yüzde 87 hayır cevabı aldıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, halkın yüzde 87,8'inin 5 yaşındaki çocuklara bir yıl süre ile parasız eğitim verilmesini istediğini aktardı.

Bu teklifi verenlerin okul öncesi eğitimin ne olduğunu bilmediğini ileri süren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, siyasetçiyi saygın yere getirmek için bilim insanlarının dinlenmesi gerektiğini kaydetti. Başbakan'a çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, eğitim dünyasıyla bir toplantı yapılmasını istedi. Araştırmanın bin 200 denek üzerinde yapıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, yasanın hangi boyutuna karşı olunduğuna ilişkin bir soruya ise "Bütün maddeleri yüzde 100 yanlış demek doğru değil. Yasanın getiriliş tarzı çağdaş demokrasi şekliyle getirilmemiştir. Bakanlar Kurulu bir sorumluluk üstlenmemiştir. Bu teklifte AKP ve bakanları göremiyoruz. Hükümet sözcüsü de bana sormayın yasayı getirene sorun dedi. İçeriği konusunda da ciddi hatalar var. Okul öncesi ile ilköğretim bir araya getiriliyor." karşılığını verdi.