Abdulkadir Selvi'nin köşe yazısı

Kemal Bey klasiği...

İşte dedim, lider bu. Hem halkçı hem de halkının yanında. Halkı asgari ücretle yaşamayaçalışırken, eski milletvekillerine zam yapılmasına karşı çıktığı için Kemal beyi takdir ettim. Cumhurbaşkanı'na mektup yazarak, yasanın iptalini istemesi ise itiraf edeyim ki beniduygulandırdı. Murovari, 'lanet olsun içimdeki Kemal bey sevgisine' diyecek duruma geldim. Ancak Kemal bey, benim kendisini uzun süreli sevmeme izin vermiyor.

Çünkü edindiğim bilgiler, konuştuğum tanıklar kazın ayağının hiçte öyle olmadığını ortaya koyuyor.

Meğer Kemal bey eski milletvekillerine zammı desteklemiş. Nasıl mı? Anlatayım.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞEN HEYET

Yasa 23 Aralık Cuma günü Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. 22 AralıkPerşembe günü CHP, DYP ve ANAP'lı eski milletvekillerinden oluşan 8 kişilik bir heyet CHP Genel Merkezi'nde Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ediyor. Heyet teşkil edilirken Kemal Kılıçdaroğlu ile özel hukuku olan isimlerin olmasına özellikledikkat ediliyor. Eski vekillerin Kılıçdaroğlu'nun makamına çıkmalarının nedeni eski milletvekili maaşlarına yapılacak olan zam.

Heyette kimler var?

1-Özer Gürbüz- CHP Sinop eski Milletvekili- Türk Parlamenterler Vakfı Genel Başkanı

2-İrfan Gürpınar- CHP Kırklareli eski Milletvekili- Turizm eski Bakanı

3-Abdullah Tenekeci- ANAP Konya eski Milletvekili-Devlet eski Bakanı

4-İsmet Atilla- DYP eski Afyon milletvekili-Çalışma eski Bakanı

5-Coşkun Bayram-CHP Adana eski Milletvekili

6-Ekrem Kangal- CHP Sivas eski Milletvekili

7-Mustafa Eren-CHP Karabük eski Milletvekili

Ve bir de ismini tespit edemediğim eski bir milletvekili. Heyetin başkanlığını Türk Parlamenter Vakfı Başkanı ve CHP Sinop eski Milletvekili Özer Gürbüz yapıyor.

Kemal beye emekli milletvekillerinin maaş sorununu anlatıyorlar ve Meclis'te yapılacak olan düzenlemeye CHP'nin desteğini talep ediyorlar.

SSK eski Genel Müdürlüğü yapmış olması nedeniyle Kemal bey konuyu en iyi bilen isimlerden birisi.

KILIÇDAROĞLU DESTEK VERİYOR

Kemal bey heyeti dinledikten sonra, CHP olarak yapılacak olan düzenlemeyedestek vereceklerini söylüyor. Ama bir konuda uyarıda bulunuyor. "Emekliliği hak etmeyenlere hak tanınırsa izah edilemez. Bunu yapmayın" diyor. Heyet emekliliği hak etmeyenlerle ilgili bir düzenlemenin metinde yer almadığı yönünde güvenceveriyor. Bunun üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, "Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i telefonla arayıp, desteğimizi ileteceğim. Ayrıca emekli maaşları Cumhurbaşkanı maaşına endekslenmeli" diyor. Heyet tecrübeli isimlerden oluşuyor. İçlerinde Kemal Kılıçdaroğlu Genel Müdür olduğu dönemde Çalışma Bakanlığını yapan İsmet Atilla da var. Parlamenterler Birliği Vakfı Başkanı Özer Gürbüz, "Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek'e mutabakatınızı iletebilir miyim?" diye soruyor. Kılıçdaroğlu'ndan "evet, iletebilirsiniz" yanıtını alıyor.

HEYET MECLİS BAŞKANI'NA GİDİYOR

Görüşmeyi tamamlayan heyet Kılıçdaroğlu'nun yanından ayrılıyor. Türk Parlamenterler Vakfı Başkanı Özer Gürbüz ile eski bakanlardan Abdullah Tenekeci Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten randevu talep ediyorlar. Çiçek 22 Aralık Perşembe günü saat 21.30'da Meclis'teki makamında kendilerini kabul ediyor.

Heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mutabakatını iletiyor. Daha önce Parlamenterler Birliği kendisine müracaat ettiğinde Meclis'te temsil edilen partilerin mutabakatını şart koşan Meclis Başkanı Çiçek, Kılıçdaroğlu ile sağlanan "mutabakat" üzerine yasanın görüşülmesini sağlıyor.

HEPSİNİN BİLGİSİ VARDI

Düzenleme basında kıyak emeklilik olarak yer alınca CHP'de günah keçisi aranmaya başlandı. Önce iki milletvekilinin ismi tespit edildi. Sonra bu vekilleri kimin yönlendirdiği bulunmaya çalışıldı partide. Grup Başkanvekili Muharrem İnce suçlandı. Hatta 'vekillere zamda İnce ayar' denildi. Görüşmeler sırasında CHP grubunun başında yer alan Emine Ülker Tarhan ise maddenin oylanması sırasında onay grup adına mutabakatını bildirirken daha sonra çark etti. Genel Başkanı'ndan kaptığı özellik olsa gerek. Meclis Başkan Vekili Meral Akşener'e uygundur dedi ama kamuoyuna yasanın aleyhinde konuştu. Tüm bunlar sonrası olay CHP MYK'ya taşındı. Yasada imzası olan iki CHP'li vekil için inceleme komisyonu kuruldu. Kamuoyunda Kemal beyin bu işe karşı olduğu izlenimi oluşturulmaya çalışıldı. Köşke mektupla bu izlenim pekiştirilmeye çalışıldı. Ama 1 buçuk yaşındaki torununu SSK'ya kaydettirmesi gibi vekillere kıyak emekliliğe de onay verdiği böylece ortaya çıktı.

KEMAL BEYLE MAKAMINDA GÖRÜŞENLER NE DİYOR

Vekillere emeklilik konusunda Kemal beyle görüşen heyet üyeleriyle konuştum. Parlamenterler Birliği Vakfı Başkanı Özer Gürbüz, görüşmeyi doğruladı. Kılıçdaroğlu'yla bu konuyu konuştuğunu ve mutabakat sağladıklarını söyledi. Ama bu konuda konuşmaktan sıkıldığını da ekledi. Heyette bulunan CHP'li eski Turizm Bakanı İrfan Gürpınar ise, 'Perşembe günü makamında görüştük, gayet güzel bir görüşme oldu. Kemal bey talebimize desteklerini iletti' diye konuştu. Bir başka isim DYP'li eski Bakan İsmet Atilla da Kemal beyle yapılan görüşmeyi doğruladı ve "Randevu aldık, heyet olarak görüştük. Bir noktada itirazı oldu. Ama destek vereceğini söyledi. Neden böyle hareket ediyorlar anlamak güç. Yakışmadı, hoş olmadı. İnsan böyle bir tavır karşısında hayretler içinde kalıyor.' diyerek tepkisini dile getirdi.

KEMAL BEY KLASİĞİ

Kemal bey önce onay veriyor, grubuna desteklenmesi için talimat veriyor. Medya ve kamuoyu tepki gösterince bu kez yüz seksen derecelik dönüş yapıyor.

Kemal bey hızını alamayıp yasayı veto etmesi için Cumhurbaşkanı Gül'e mektup yazmıştı. Mektup Çankaya'ya ulaşmadan veto geldi. Eğer bir de vetoyu başaran kişi olsaydı, aynı anda iki işi başaran lider olacaktı.

O da bir sonraki yasaya diyelim.

Ne mi oluyor diye kafanız karıştıysa özetleyeyim, olan bir şey yok. Bir Kemal Kılıçdaroğlu klasiği yaşanıyor.

Yeni Şafak