CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, muhaliflere meydan okudu. Medya üzerinden yapılan eleştirilere tepki gösteren CHP lideri, “Randevu alıp, gelin” dedi. Seçim sonuçlarının faturasını ise yönetime kesti: “Koltuk ömür boyu sürmez.” Kılıçdaroğlu, parti yönetimini yeniden yapılandıracak.
 
Ezelhan ÜSTÜNKAYA- Ankara/ BUGÜN
 
Seçimsonuçlarınınardındansıkıntılı süreç yaşayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hem kurultay isteyen muhaliflere hem yönetime önemli mesajlar verdi. İlk kez eski Genel Başkan Deniz Baykal’a açık bir şekilde tepki gösteren Kılıçdaroğlu,medya üzerinden eleştirileri doğru bulmadığını belirterek, “Bengenel başkanım.Varsa eleştirilecek bir şey, randevu alınır, gelinir, eleştiri yapılır” dedi. Seçimsonuçlarınınfaturasını bazı genel başkanyardımcılarına kesen Kılıçdaroğlu, “Koltuk ömür boyu sürmez.Yeri ve zamanı gelinceher değişiklik yapılır” ifadesini kullandı. BUGÜN’ünaldığı bilgiye göreKılıçdaroğlu, bazı genel başkanyardımcılarınıngenelmerkezdeki görevlerine sonveriyor.Genel başkanyardımcıları ErdoğanToprak ve SüheylBatum’ungrup başkanvekili, GülsünBilgehan’ın Meclis BaşkanVekili,EnginAltay’ın Meclis İdareAmiri olacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, seçimsonuçlarınınardındandündüzenlediği kahvaltılı toplantıda gazetecilerinsorularını cevapladı. 
 
BAŞBAKAN’A: İKİ YÜZLÜLÜK 
 
Kılıçdaroğlu, “Başbakan, balkonkonuşmasındaki helalleşme söylemi çerçevesinde davalarını geri çekti. Siz bu jeste karşılık verecekmisiniz” sorusuna “Balkon konuşmasını jest olarak görmüyorum.Bir insanyanlış yaptığını bilir vehemendüzeltirse iyiniyetinden kimseninkuşkusu olmaz.Ama benher türlühakareti nasıl olsa seçimdensonra çıkar balkonda bir konuşma yaparım,herkesingönlünü alırımdiye düşünüyorsa bununadı ikiyüzlülüktür” karşılığını verdi.Kılıçdaroğlu, geri çekilendavalarınkaybedileceğininbelli davalar olduğunu savundu. 
 
“KENDİLERİ DE ŞİKAYETÇİYDİLER” 
 
CHPlideri, kurultay taleplerini ise şöyle yorumladı: “Beklediğimiz oyu alamadık ancak sonuç bir hezimet değil.Bu tartışmalara saygı duyuyoruz. Eksikliklerimizi ifade etme şeklinde olursa bu katkılaraher zaman açığız.Medya üzerindeneleştirileri doğru bulmuyorum. Bengenel başkanım.Varsa eleştirilecek bir şey, randevu alınır, gelinir. Bizim de görüşlerimiz olur, onları da ifade ederiz. Yıllarca parti yönetiminde görev yapmış arkadaşlarınbu şikayetleri o dönemdile getirdiklerini benbiliyorum.”
 
İlk üç madde kırmızı çizgimiz
 
Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğine ilişkin ‘kırmızı çizgilerinin’ sorulması üzerine, şunları kaydetti: “Sayın Erdoğan’a kapımız açık dedik. Önce öğreneceğiz neyi, nasıl değiştirmek istiyor. Bizim değişikliklerimizle örtüşüyorsa sorun yok. Dokunulmazlığın sınırlandırılması, YÖK’ün kaldırılması ve üniversitelerin özerk hale getirilmesini istiyoruz. İlk üçmadde bizimiçin kırmızı çizgimiz. Kurucu iradenin iradesini gösterdiği için orada tereddüdümüz yok. TBMM başkanı, Anayasa değişikliği için çağrıda bulunmalı. Parlamento’da her siyasal partiden eşit sayıda milletvekili bir araya gelerek çalışmaya başlamalı.”
 
Demirel’in darbesine cevap: Saygı duyuyorum
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Ergenekon sanığı Mehmet Haberal için talepte bulundum” çıkışına ilginç bir cevap verdi. Kılıçdaroğlu, Akşam Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Sayın Demirel’in yorumuna saygı duyarım. Tek cümlembu. Başka bir şey söylemek istemem” dedi. 
 
Dünkü toplantıda da bu konu gündeme geldi. Demirel’in kendisini yalanlayan sözleriyle ilgili değerlendirmesinin sorulduğu Kılıçdaroğlu, “O konuda düşüncemi açıkladım, herhangi bir yorumyapmak istemem” demekle yetindi. Kılıçdaroğlu, sağ kökenlimilletvekillerinin CHP’den ayrılarak yeni grup kuracakları iddiasını da “Sadece gülüyorum. Nasıl senaryolar yazılıyor, nasıl bunlar anlatılıyor, gazetelerde nasıl haber oluyor, sadece gülüyorum” şeklinde değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, parti içimuhaliflerin CHP aleyhine çalıştığına yönelik bilgilerin doğru olacağını düşünmediğini sözlerine ekledi.
 
Alevi’yi sordular söyledim
 
Kılıçdaroğlu, “Etnik kimliği siyasete alet etmeyeceğim demiştiniz, ama dün “Ben Alevi’yim’ şeklinde bir açıklamanız oldu. Neden buna ihtiyaç duydunuz” sorusu üzerine “Sordular, onun için söyledimarkadaşlar, ne diyeyim? Siz sordunuz, ben yanıtladım” dedi. Bu arada CHP lideri, parti için, demokrasiyi sağlamak için tüzüğü değiştireceklerini dile getirdi.
 
 
bugün