Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milyonlarca çalışanın en önemli sorunlarından biri olan kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemede sona yaklaşıldığını açıkladı. Kıdem tazminatında geriye dönük hakkın kaybolmayacağını vurgulayan Çelik, kıdem tazminatını, fonlu sisteme dönüştürme konusunda kararlılıklarının sürdüğünü, şu anda bu konunun çalışma aşamasında olduğunu söyledi. Çelik, tazminatlar için belirlenecek oranlar konusunda da tarafların görüşlerinin alınacağını vurguladı.

KIDEM TAZMİNATI BU HALİYLE SÜRDÜRÜLEMEZ

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) konuğu olan Çelik, kıdem tazminatında çalışanların sadece yüzde 10’luk kısmının faydalandığı bir yapının sürdürülemeyeceğini söyledi. Çelik ‘işgücü piyasamızı katılaştıran, verimliliği azaltan en önemli sorun olan kıdem tazminatı sisteminin bugünkü şartlarda sürdürülebilir olmadığını belirterek, kıdem tazminatı konusuna fonlu sistemle çözüm bulacaklarının altını çizdi. Yıllık değil aylık kıdem tazminatı formülü üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çelik “Geçen yıl 12 milyon çalışan bir yılı doldurmadan işinden ayrılmış. Bu, insanların kıdem tazminatı almadıkları anlamına geliyor. Kıdem tazminatını çalışanların yüzde 10’luk bölümü hak ediyor. Bunların içinde de tazminat alamayanlar var. Biz bir ay bile çalışsa kıdem tazminatını işçinin hesabına yatıracak bir sistem için çalışıyoruz” dedi.

TAŞERON İŞÇİLERİN SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

Taşeron işçilerin sıkıntılarının da giderileceğini belirten Çelik, bunun için İş Kanunu’nda değişiklik yapılacağını söyledi. Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın da Meclis’te 5’inci sırada olduğunu söyleyen Çelik, sendikal örgütlenmenin de yüzde 60’larda göründüğünü, ölen-kalan herkesin kayıtlı olduğunu belirtti. Çelik “10 milyon 300 binin içerisinde kayıttan düşmeyen çok ölü var. 51 sendika sahte üyelerle barajı aşıyor. Ancak, gerçek 880 bin üyeye gelince, yüzde 1 barajını 13 sendika aşamıyor” dedi.