Yakın Doğu'nun 'Silikon Vadisi' gibi bir işlev yüklenmek, teknolojinin geliştirildiği ve teşvik edildiği bir üs olmak için kolları sıvayan Kıbrıs'ta 23-24 Ekim tarihlerinde 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bilişim Adası Çalıştayı' düzenleniyor.

Çalıştayın açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy'un Kıbrıs'ın bilişim adası vizyonunu aktardığından çok heyecanlandığını ve hemen çalışmalara başlandığını söyledi.

Türkiye ile KKTC arasında saat farkı bulunmaması nedeniyle, Kıbrıs'ın bilişim adası işlevini üstlenmesinin son derece kolay olacağını ifade eden Yıldırım, 2 günlik çalıştayda, bu hedefin gerçekleşmesi için yapılması gerekenlerin konuşacağını ifade etti.

İki bakanlık arasında 3 anlaşmadan 2'sinin imzalanacağını söyleyen Yıldırım, bu anlaşmalardan ilknin, Türk Telekom'un KKTC'ye internet altyapısını sağlaması, diğerinin de Türksat'ın yapacağı anlaşmanın olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Yatırımcının önündeki engellerin kaldırılması, AR-GE projelerine destek verilmesi gerekiyor. Kıbrıs, iklimiyle, altyapısıyla, yetişmiş insangücüyle, bilişim adası olmaya tamamen hazır bir yerdir. Güzel bir projedir. İyi düşünülmiş bir projedir. Başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Ulaşım ve haberleşme adına, Türkiye'de ne varsa, Kıbrıs'ta da aynısı olacak dedik ve bu anlayışla devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Yıldırım konuşmasında ayrıca, Türkiye'de yerli cep telefonu üretimine yeniden geçileceğinin müjdesini verdi: "Birkaç hafta sonra, yerli cep telefonu yapmaya başlayacağız. Bunun için bir tören düzenlenecek. Büyük bir bilgisayar üreticisi, kısa süre sonra, Türkiye'de bilgisayar üretimine geçecek."


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada oldukça önemli tespitler yaptı:

"Bilgi çağının dışında kalanlar, yaşamın dışına düşecekler. Adeta yaşamayacaklar. Binlerce milyonlarca yılda biriken bilgi şimdi üç beş yılda birikmektedir. Bilgi geometrik bir biçimde çoğalmaktadır. 3. nesil çalışmaları KKTC'de Türkiye'den önce başladı. En gelişmiş bilgisayarlar, en gelişmiş ürünler ülkemizde vardır. Bu alanda potansiyel de olduğuna göre, artık yapılmaya başlanmalıdır. Kıbrıslı Türkler teknolojiye açıktır. Sahip çıkmaktadır, kullanmaktadır.

AB üyesi olan Güney Kıbrıs'ın bizden daha fazla potansiyeli olduğu gerçektir. Gerekli yasal düzenlemeler, piyasanın serbest olması, AB üyesi olduğu için kaçınılmaz olarak gerçekleşmektedir. Bizim de onları, AB'nin zorlaması nedeniyle değil, kendimiz için yapacak olmamız daha zor olacak ve bir takım dirençlerle karşılaşacaktır, onu da biliyorum. Yasal altyapının da hazır hale getirilmesi, son derece önemlidir. Olası bir çözümde Kıbrıs Rum Kesimi karşısında zayıf olmamak, onların gerisinde kalmamak son derece önemlidir.

Gelecek bilişimdedir, gelecek bilgi teknolojilerindedir. Bu alanda rekabete hazır olmak hepsinden önemlidir. Diğer alanlara yetişirsiniz. Yarışa sonradan da katılabilirsiniz. Bilişim alanındaki yarışa sonradan katılamazsınız. Her safhasında katılarak bir yaşam biçimi haline getirmeniz lazım.

Çağımızı eski düşüncelerle yönetemeyiz, yaşayamayız, geliştiremeyiz. Bu türden çalıştayların önemli son derece büyüktür.

Bu sektörün karı çok büyüktü. Şimdi rekabet arttı, kar azaldı. AB kurallarına göre, sektör koşullarını düzenlemeliyiz. Aksi halde, şirketlerin birbirleriyle rekabetleri, saldırıları, dinozor dövüşüne döner.

Belli kurallara bağlı olmadan, şirketlerin gücüne göre olur. Birbirini öldüresiye, birbirilerini ortadan kaldırasıya çalışmadan, yargısız infazlara gitmeden gerçekleşecek bir rekabet koşullarını sağlamalıyız. Vahşi rekabet, bir çok alanda olduğu gibi, diğerinin gözünü çıkarır ve bu alanda başarısız oluruz. Bizim 1963'ten beri bir devletimiz var, kim ne derse desin; 1974'ten sonra kurumsallaşmış."

TÜRKSAT İLE HD KALİTESİNDE YAYIN

Türksat ile BRT (Bayrak Radyo ve Televizyonu) arasında yapılan 'uplink' anlaşması yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yayın konusunda, kapıyı araladıklarını belirterek, yayın kalitesinin yükseltilmesi ve yüksek kalitede yayına (HD) geçileceğini söyledi. Türksat'ın hizmetinden hem özel hem de kamu söktörü yararlanacak. Yıldırım, Türkiye'nin ile beraber Kuzey Kıbrıs'ın da ulaşım ve iletişim dünyasında hedeflenenlere 2015'te ulaşmış olacağını ifade etti.

FİBER OPTİK HAT ANLAŞMASI YAPILDI

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türk Telekom arasında, fiber optik hat anlaşması yapıldı. Denizaltı fiber optik hatları yedeklemek başta olmak üzere, tüm donanımların tamamlanıp, Karpaz bölgesindeki İskele ile Hatay arasında bulunan ve 24 yıl önce çekilmiş hat da yenilenecek. Alternatif olarak, bu bölgeye ikinci bir fiber optik bağlantısı sağlanacak.


Limanlar konusunda da iki bakanlık arasında mutabakat anlaşması da imzalandı./yeni şafak