Törene, bu sabah Rum tarafına giden Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglidis de katıldı.
Halk katılımının ve teşhir edilen silahların geçen yıllara göre daha az olduğu geçidin ardından basına konuşan Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum tarafının, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ilan ettiği sözde ''münhasır ekonomik bölge'' içerisinde yürüttüğü hidrokarbon aramalarının ''egemenlik hakkı olduğu'' iddiasını tekrarladı.
 
Rum tarafının, ''egemenlik haklarının tartışma götürmez olduğunu, hiçbir müdahaleyi, talebi veya hakemliği kabul etmelerinin söz konusu olmadığını'' savunan Hristofyas, ''Doğa ananın deniz bölgesinde bahşettiği doğal zenginlik 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarına aittir ve bu doğal zenginlik, yasal devlet olan 'Kıbrıs Cumhuriyeti'' tarafından yönetilir'' iddiasında bulundu.
 
Hidrokarbon konusunun Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırması dileğinde de bulunan Hristofyas, Türkiye'nin tavrının ''çözümün önündeki en büyük engel olduğunu'' savundu. Rum halkına yönelik birlik çağrısında bulunduktan sonra açıklamasına son veren Hristofyas, konuşma kürsüsünden inerek, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglidis'in yanına gitti.
 
Ancak Beglidis'i görür görmez, gazetecilere ''bekleyin'' işareti yaparak konuşma kürsüsüne geri dönen Hristofyas, törene katılmasından dolayı Beglidis'e, uluslararası ve ikili düzeylerde Rum yönetimine verdiği destekten dolayı da Yunanistan Başbakanı, halkı ve siyasi liderliğine teşekkür etti.