KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs meselesinin müşterek milli mesele olduğunu söyledi.

Rauf Denktaş, KKTC'de ziyaretlerde bulunan, Feridun Cevahiroğlu başkanlığındaki Türkiye Gençlik Konfederasyonu heyetini kabul etti.

Cevahiroğlu, ziyarette yaptığı konuşmada Denktaş'ı, mayıs ayının ilk haftasında KKTC gençlik örgütleri ve Türkiye Gençlik Konfederasyonu'nun birlikte düzenleyecekleri etkinliğe davet etti. Cevahiroğlu, bu etkinliğin, Türkiye Gençlik Konfederasyonu ve KKTC'deki gençlik örgütleri ile halkını kaynaştırmak amacıyla organize edildiğini belirtti. Denktaş'a Türkiye'den selam getirdiğini söylen Cevahiroğlu, ''KKTC'de yaşanan son olaylardan'' sonra ziyarette bulunmak istediklerini kaydetti.

Denktaş da konuşmasında, ''Cevahiroğlu'nun 'KKTC'de yaşanan olaylar' derken, son dönemlerde yapılan mitingler ve birkaç kendini bilmezin sızma yoluyla, Türkiye ve dava aleyhine yaptıkları olduğunu'' ifade etti. ''Yaşanan olaylarla, hem Türkiye hem de Türkiye Gençlik Konfederasyonu tarafından Kıbrıs'a yeniden bakmak zarureti doğduğunu'' kaydeden Denktaş, böylece eksikliklerin neler olduğunun bir daha düşünüldüğünü söyledi.

Türk milletinin ilgisini önemsediklerini, olayların izlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Rauf Denktaş, ''Türkiyesiz kalmış olsaydık bugün Kıbrıs'ta tek bir Kıbrıslı Türk olmayacaktı'' dedi.

Rumların amacının, Türkiye'yi adadan uzaklaştırmak, Kıbrıs Türkleri ile Türkiye'nin arasını açmak olduğunu vurgulayan Denktaş, ''Kendini bilmez bazı kesimler, Rum'un bu davasına hizmet etmektedirler'' diye konuştu.

''Brüksel'e giden sendikaların, AKEL'in (Rum Komünist Partisi) heyeti içinde gittiğini, AB'de temaslar yapıp Türkiye ve milli dava aleyhinde beyanatlarda bulunduklarını'' söyleyen Denktaş, ''Bu sayede Rumlara dünyaya Kıbrıs Türkleri de bizimle beraberdir, bizim istediğimizi ister diye propaganda yapma imkanını veriyor'' dedi.

Görüşmelerde Türk tarafının ne kadar iyi niyetle hareket ederse etsin, Rumların tek istediğinin Kıbrıs'a sahip çıkmak olduğunu dile getiren Denktaş, Rumların, AB üyeliğini Türkiye'ye karşı bir saldırı olarak kullandığını, Kıbrıslı Türklere kafa tutuğunu kaydetti.

Konfederasyonun KKTC'yi yakından izlediğini gördüğünü ve sevindiğini ifade eden Denktaş, şöyle devam etti:

''(İsmet) İnönü'nün bir sözü vardır: Siz teslim olsanız bile Türkiye'nin Kıbrıs davası bitmez, hatta Kıbrıs'ta tek bir Türk olmamış olsaydı bile Türkiye'nin Kıbrıs davası vardır. (Bülent) Ecevit'in bir sözü vardır: Kıbrıs Türkiye'nin güvenliği açısından çok önemlidir.''

Kıbrıs'ta bir mücadele olduğunu, bu mücadeleye Kıbrıs Türk halkının kahramanca devam ettiğini kaydeden Denktaş, ''Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıs Türkünün meselesi olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin güvenlik, stratejik haklar, Türk-Yunan dengesinin korunması, 70 bin Türk şehidinin yattığı adada Yunanistan'ın gelip Türkiye'yi etkisi altına almama meselesi olduğunu'' ifade etti. Denktaş, ''Bu bir müşterek milli meseledir, bunun kanıtı şehitliklerdedir'' dedi.

A.A.