Dernek, ''halkın, sonradan yabanileşmiş hayvan popülasyonlarının araştırılmasında kullanılan bilimsel yöntemler ve gerekleri hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini'' belirterek, milli park uygulamasına destek verdi. Dernek Başkanı Mevhibe B. Hocaoğlu, derneğin olağanüstü yönetim kurulu toplantısında eşekler konusunu görüştüklerini ve bugüne kadar yapılan tüm açıklamaları inceleyerek kararlar aldıklarını açıkladı. Kıbrıs eşekleri hakkındaki açıklama ve kararların bilim camiasından bilgi alınarak yapılmasını isteyen Hocaoğlu, bazı sivil toplum örgütlerinin hiçbir bilimsel temele dayanmadan yaptıkları açıklamaları kınadı.

Hocaoğlu'nun, aldıklarını açıkladığı kararlar özetle şöyle: ''Kıbrıs eşekleri yaban hayvanı statüsündedir. Evcil durumdayken kaçıp yabani bir tarzda yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu hayvanların derhal korunma altına alınması gerekmektedir. Halkımız sonradan yabanileşmiş hayvan popülasyonlarının araştırılmasında kullanılan bilimsel yöntemler ve gerekleri hakkında bilgilendirilmelidir. Amerika'da bulunan yabani atlar ve dünyanın birçok ülkesindeki yabani keçiler üzerinde kullanılan yöntemlerin hepsi derneğimiz tarafından taranmıştır ve bu bilgilerin halka ulaşması için çaba göstereceğiz.

Bilim etik kurallarına göre popülasyon kontrolü denilen aktiviteleri uygulamadan önce ilgili popülasyon üzerinde yaş grubu analizi yapmak şarttır. Popülasyonun artmakta veya azalmakta olduğunu söyleyebilmek için, popülasyon içindeki yaşlı ve genç bireylerin sayısının bilinmesi gerekir. Bireylerin sayılarını belirlemek kesinlikle yeterli değildir ve böyle bir çalışma, sadece tahmini proje süresini belirlemek için ön çalışma olarak kullanılabilir. Birey sayısını tahmini olarak belirlemek için de en kolay yöntem, uçakla hava sayımıdır. Bilimsel çevreler, helikopter kullanılmasını hayvanları fazla ürkütüp saklanmalarına yol açtığı için uygun görmüyor. Havadan tahmin için de ön çalışma gerekir. Önce hayvanların aktivite zamanları belirlenmeli, hangi saatlerde nerelerde bulundukları kesinlikle bilinmelidir. Derneğimiz, eşeklerin yaşam bölgelerindeki halkın refahının da öneminin farkındadır ve eşeklerin bölge halkı için maddi ve manevi birdoğal kaynak haline getirilebileceğini düşünmektedir.

Gelişmiş ülkelerde uygulanan milli park olgusunu destekliyoruz. Milli park alanları kesinlikle imar, tarım veya kiralanmaya açık olmamalıdır. Bu konuda ısrarlıyız.'' Kıbrıs Rum kesiminde yaşayan Kıbrıs eşekleri koruma altına alınmışve sağlık kontrolünden geçirilmişti.