Kararı Ecevit verdi

Erbakan"ın “Kıbrıs Harekâtı"nın emrini ben verdim” sözlerine Rahşan Ecevit yanıt verdi

Hoca"ya tepki gösteren Rahşan Ecevit, harekâta ilişkin belgeleri gösterdi. Sezer ise Erbakan"ın yaşı nedeniyle iyi hatırlamadığını söyledi.

ESKİ başbakanlardan Necmettin Erbakan"ın, TRT için çekilen bir belgeselde “Kıbrıs"a harekât emrini Genelkurmay Başkanı"na ben verdim” sözleri tartışma yarattı. Erbakan"ın iddiasına sert tepki gösteren Rahşan Ecevit, Kıbrıs Barış Harekâtı"na giden süreçle ilgili hazırladığı özel dosyayı

KARAR ECEVİT"İN

Belgelerde, harekât öncesi Ecevit"in dünya nezdinde yaptığı girişimler yer alıyor. Rahşan Ecevit, Erbakan"ın iddiasını “Bu, bir günde alınmış bir karar değildir. Baskın basanındır, önceden kimseye haber verilmez. Bülent Bey hazırlığını yapmış, Genelkurmay"a sormuştu. Genelkurmay, harekât için hazır olduklarını söyleyince Bülent Bey kararını verdi” sözleriyle yanıtladı. Erbakan"ın o dönemde Başbakan Yardımcısı olduğunu vurgulayan Ecevit, “Bülent Bey çok nazik bir insandı. Bu nezaketinden ötürü, ne zaman Kıbrıs Barış Harekâtı"yla ilgili bir konu gündeme gelse, sayın Erbakan"a da teşekkür ederdi” dedi. Erbakan"a tepki gösteren bir diğer isim de DSP lideri Zeki Sezer oldu. Sezer, “Sayın Erbakan"ın yaşı epeyce ilerledi, herhalde doğru hatırlayamıyor.

Harekâtın başladığı gün Sayın Ecevit Sisko"yla görüşüyordu. Sisko, Ecevit"in kararlı olduğunu görünce "Harekât ne zaman olacak?" diye sordu. Ecevit de "Belki de şu an başladı bile" diye yanıtladı 20 Temmuz sabahı. Bunlar çocukça şeyler” dedi.

Hoca"nın tepki çeken sözleri

Erbakan, TRT için çekilen belgeselde, “Havaalanında özel odaya çıktık kuvvet komutanları ile beraber özel bir oturum yaptık. Özel oturumda bana aynen şunları söyledi: "Kaybedilecek bir dakika dahi vaktimiz yoktur. Sevk edeceğimiz kuvvetler İskenderun"dan, Taşucu"na kadar Akdeniz Bölgesi"ndeki kıyılara yerleştirilmiştir. Bunları Taşucu"ndaki gemilere yüklememiz iki gün vakit alır. Siz bize şimdi emir verirseniz biz iki gün sonra bunları gemilere yükleriz. Harekete geçelim mi?" Biz de zaten Bakanlar Kurulu olarak çıkartma kararı aldığımıza göre "Derhal harekete geçin" dedim” iddiasında bulunmuştu. (Akşam)