FEMEN adlı feminist örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada, dün Belarus'un başkenti Minsk'te, yolsuzluklarla lekelenen bir seçimin ardından otoriter Devlet Başkanı Alexandre Lukaşenko'nun yeniden seçilmesinin ilk yıl dönümü dolayısıyla KGB binası önünde feminist eylemcilerin üstsüz gösteri yaptıkları belirtildi.

Dün akşam Minsk'ten Ukrayna'ya gitmek için trene binmeye hazırlanırken, üç kadının polisler ve KGB ajanları tarafından kaçırıldığını ileri süren FEMEN örgütü, Belarus güvenlik güçlerinin üç kadın eylemcinin gözlerini bantlayıp, bir otobüse bindirerek gece yarısı Minsk'in 320 km güneydoğusundaki Gomel bölgesinde ormanın ortasına getirdiklerini iddia etti.

KBG ajanlarının, sıfır derece yakın sıcaklıkta soyunmaya zorlanan Ukraynalı eylemcilerin üzerlerine benzin döktüklerini ve canlı canlı yakmakla tehdit ettiklerini öne süren Ukraynalı feminist örgüt, kadınların bıçakla tehdit edildiklerini ve saçlarının bıçakla kesildiğini de savundu.

Ukraynalı örgüt, herşeyin KGB'nin adamları tarafından filme alındığını ve sonra kadınların sabaha karşı çırılçıplak ormanın içinde bırakıldıklarını belirterek, Ukraynalı feminist eylemcilerin ormandan çıkmak için yürürken rastladıkları bir kişinin cep telefonu sayesinde yardım çağırabildiklerini ileri sürdü.

Ukraynalı eylemcilerin hayatta ancak sağlık durumlarının iyi olmadığını belirten FEMEN yöneticisi Anna Gutsol, ellerinden tüm pasaport ve kimlik belgeleri de alınan eylemcilere Belarus'taki Ukrayna Büyükelçiliği ve Konsolosluğunun yardım edeceğini kaydetti.

Belarus KGB'si iddia ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

AA