Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyetin temelinde vücudun, enerji olarak karbonhidrat yerine yağları yakmasını sağlamaya çalışmak yatmaktadır.

Tüketilen karbonhidrat vücutta enerji olarak kullanılmak veya depolanmak üzere glukoza çevrilir. Glukoz, enerji için tercih edilen yakıt türüdür.

Ancak bir kişi karbonhidrat alımını durdurarak yakıt olarak glukoz kullanımının önüne geçerse, vücut yakıt olarak yağları kullanmaya başlayacaktır. Yağların yakıt olarak kullanılması aşamasında keton maddeleri ortaya çıktığından bu beslenme biçimine ketojenik diyet adı verilmektedir.

Ketojenik diyet'in faydaları nelerdir?

Yağların yakımı aşamasında ortaya çıkan keton maddeleri aslında vücut için faydalı aşamalarda görev almaktadır.

-Yağların yakılması dolayısıyla kilo kaybına yol açar. Ayrıca ortaya çıkan keton maddeleri iştahın azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Bu nedenle çift yönlü etkiyle kilo kaybına yol açmaktadır.

-Glukozun yıkılması esnasında ortaya çıkan ve oksidan adı verilen hücreye ve DNA' ya zarar verici maddelerin ortaya çıkması engellenir. Ayrıca keton maddelerinin ortaya çıkan oksidan maddelerin ortamdan uzaklaşmasına katkıda bulunucu (anti- oksidan) işlevleri de bulunmaktadır. Sonuç olarak hücrenin korunması ve hücre kaybının önlenmesini sağlarlar.

-Enflamasyonun azalmasına yol açarlar. Artmış enflamasyonun MS hastalığı gibi diğer kronik nörolojik hastalıklarda da hastalığın ilerlemesine yol açıcı etkileri bulunmaktadır. Keton maddelerinin enflamasyonu artttırıcı molekülleri baskıladığı gösterilmiştir.

-Fiziksel stres seviyelerini azaltmaktadırlar. Yüksek kan glukozu' nun stresi tetiklediği bilinmektedir. Kan glukozunun azalması ve yerine keton maddelerinin geçmesi genel vücut stres seviyelerini de aşağı çekmektedir.

Doç. Dr. Emin Özcan 'ın 'MS Hastalığında bağırsak bakteri nakli (fecal microbiata transplantation) yeni bir tedavi yöntemi olabilir mi?' yazısı için tıklayın!