Didim’e bağlı Akyeniköy beldesi Bafa Gölü-Milli Parklar sınırı içerisinde bulunan yaşları 50 ila 80 arasında değişen 85 adet zeytin ağacının kesilmesiyle ilgili olarak gelen ihbarı değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri kesim yapılan yerde incelemede bulunurken, ağaç kesimiyle ilgili idari ve yasal işlem başlatıldığı öğrenildi.

Gelen ihbarla ilgili Bozseki Mevkiine giden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri ve Kuşadası Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri köklerinden kesilerek yok edilen ağaçların tek tek tespitini yaptı. Kesimlerle ilgili olarak herhangi bir iznin alınmadığı da öğrenilirken, İlçe Müdürlüğü ekipleri kesim yapan şahıs hakkında tutanak tutarak yasal işlem başlatırken, Kuşadası Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri ise şahısla ilgili Didim Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

KESİM YAPILIRKEN İZİN ALINMALI

Zeytin ağaçlarının bilinçsizce kesilmesini tepki gösteren Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, “3573 sayılı Zeytincilik kanunu ile zeytincilik korunuyor. Bizler Didim’de zeytinciliğin gelişmesi ve ilerlemesi için gayret gösterirken bazı şahsıların ağaçları kesmesi üzüntü verici. Her yıl Odamızca, İlçe Tarım Müdürlüğümüzce, İl Özel İdaremizce dağıtılan zeytin fidanlarıyla ilçemize zeytinciliğin gelişmesi noktasında çaba gösteriyoruz. Bu anlamda kesilecek bir ağaç var ise bunun için yetkili mercilerden izinler alınarak bu işlem yapılmalı; tabii bu işlem gelişi güzel değil ağaç ta zararlı çoksa ya da hastalıklı ise kesim işlemine izin verilmeli; çünkü biz yaşlı zeytin ağaçlarına daha çok değer veriyoruz. Onların önemi daha fazla; çünkü zeytini bir kültür meselesi olarak bakıyoruz ve bu şekilde değerlendiriyoruz. Zeytin ağaçlarına bu şekilde zarar veren kişilerinde yaptıklarının yanına kar kalmayacağını umut ediyorum” dedi.

“ZEYTİNCİLİKLE UĞRAŞANLARIN GELİRİNİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Didim’de var olan zeytinciliğin turizmle birlikte gelişmesi ve ilerlemesi noktasında projeler başlattıklarını kaydeden Başkan Gökdemir, “Biz Didim’de var olan turizmi zeytincilikle birleştirmek istiyoruz; biz zeytincilikle uğraşanların gelirini arttırmayı hedefliyoruz. İnsanlar zannetmesin ki dağlar tepeler gözetlenmiyor; en kutu yerdeki ağaçlarda izleniyor. Bu konuda duyarlılık gösteren basına da teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda da çiftçilerimiz duyarlı olmalarını istiyorum” diye konuştu.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

20120714aw000061_02.jpg