Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Odası"nın girişimleriyle "Aydın İnciri"ne coğrafi işaret alınmasının ardından Aydın"ın üretimde lider olduğu kestaneye de Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hazırlanıyor.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 30"unu karşılayanın Aydın olmasına rağmen, kestanenin Aydın"da üretildiğinin Aydınlılar tarafından bile bilinmediğini söyledi.
Bosnalı, tarım sektörünün ülke ekonomisinde tarım sektörünün önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Büyük Menderes havzasının verimli, bereketli topraklarının üzerine kurulmuş olan Aydın"ımızın halen ana sektörü tarımdır. Aydın"ın verimli topraklarında yetişen pamuk, zeytin, incir, kestane, narenciye, sebze ve daha birçok tarım mahsulünün ülke ekonomisine katkıda bulunarak milli gelirin artırılmasında önemli bir yerinin olduğu herkesçe bilinmektedir. Fakat Aydın kendi üretimini yaptığı mahsulü çevre illere göndererek, bu illerin etiketi ile pazara sürüldüğü de acı bir gerçektir. Türkiye"nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip olan ilimizin dağlarında yaklaşık 60 bin dekar alanda, 600 bin ağaçtan yılda 16 bin 600 ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 300 tonu İsrail, İtalya, Almanya ve İngiltere"ye ihraç ediliyor” dedi.
KESTANE BURSA"NIN DEĞİL, AYDIN"IN ÜRÜNÜDÜR
Aydın"da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmının da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderildiğini söyleyen Bosnalı, “Geçtiğimiz yıl yine Aydın"ımıza has bir ürün olan incirimizin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi"ni Aydın Ticaret Odası almıştı. Şimdi de kestanenin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini almak için Borsa olarak girişimlerimizi başlattık. Adnan Menderes Üniversitesi öncülüğünde başlatılan Aydın"da Yerel Ürün Koruma Kampanyası dahilinde Aydın Kestanesi menşe işareti başvurusu çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Aydın kestanesinin İlimize özgü özelliklerine ilişkin (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik vb. özelliklerine, ürünün üretim tekniğine ve yerel özel üretim teknik şartlarına, ürünün yetiştiği coğrafi sınırları tanımlayan ve belirleyen bilimsel rapor üniversitemiz Ziraat Fakültesinden gelmiş olup, İl Tarım Müdürlüğümüzden kestanenin ilimizde yetiştiği alanları gösterir harita istenmiştir. Aydın, kestaneden yılda ortalama 35 milyon TL gelir elde ediyor ise bunu bilmek herkesin hakkı. Bunun içinde incirde olduğu gibi kestanede de tanıtım atağı başlatacağız. Kestane Bursa"ya has bir ürün değil, Aydın"ın ürünüdür” şeklinde konuştu.