Deniz kestanelerinin keskinliğini yitirmeyen dişlerinin sırrını çözen bilimciler, bunun bıçak ve benzeri aletlerin teknolojisine entegre edilebileceğini söylüyorlar.

Deniz kestaneleri, sahip oldukları diş benzeri keskin yapılar sayesinde dipteki en sert yüzeylere dahi kolaylıkla tutunuyorlar. Bilimciler şimdilerde bu canlıların bu yapıları nasıl son derece keskin tutabildiklerini ortaya çıkarmış durumdalar.

Kaliforniya mor deniz kestanesinin dişlerini inceleyen bilimciler, son derece sert, doğal bir dolgu maddesinin birarada tuttuğu, karmaşık yapılı kalsit kristali katmanlarından oluşan bir yapıyla karşılaşmışlar. Kristal katmanları arasındaysa, daha zayıf organik malzeme katmanları yer alıyor. Her bir sert katman keskinliğini yitirdiğinde kırılıyor ve altındaki taze ve kristalimsi yapı ortaya çıkıyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi"nden Prof. Pupa Gilbert, organik katmanların zincirin zayıf halkasını meydana getirdiğini söylüyor, “Bu zayıf noktalar önceden belirlenmiş kısımlar şeklinde kırılma noktaları meydana getiriyorlar. Yapı aynen, evlerde kulandığımız delikli şeritleri olan bir kağıt rulosuna benzetilebilir. Zayıf katmanlar, kağıdın bu noktalarda kolayca yırtılması gibi birbirinden ayrılmasını sağlıyor.”

Keşfin kendi kendine keskinliğini koruyabilen aletlerin yapımında kullanılabileceği belirtiliyor.