Türkiye'de birçok ilde düğün, cenaze, asker uğurlama gibi toplumsal olaylarda gelenek olarak ikram edilen keşkek bugün resmen UNESCO koruması altına girdi.

Keşkeğin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmesi için yapılan başvuru, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen toplantılarda bugün resmen karara bağlandı.

Keşkek ile birlikte dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen 84 başvuru içinden 19'u kabul edildi. Listenin yenilenmesiyle birlikte, UNESCO tarafından korunma altına alınan temsili somut olmayan kültürel miras sayısı 232'ye çıktı.

Yine aynı listede yer alması amacıyla nazar boncuğu için yapılan başvuru ise, dosyanın tam hazır olmaması nedeniyle şimdilik geri çekilmişti.

UNESCO, daha önceki yıllarda ''Kırkpınar'', ''geleneksel sohbetler'', Karagöz'', ''Meddahlık'', ''Mevlevi Semahı'' ve ''Aşıklık'' geleneklerinin Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmasını kararlaştırmıştı.

Türkiye'nin gelecek seneki toplantılara, Aşure ve Mesir'in listeye alınması içini başvuruda bulunması bekleniyor.

UNESCO bünyesindeki Somut Kültür Mirası temsili listesi dışında, bir de aynı konuda ''Acil Koruma Gerektiren Liste'' bulunuyor.

''Acil Koruma Gerektiren Liste''de 27 somut olmayan kültür miras bulunuyor.