Yavuz Bingöl, bu hafta gösterime giren Murat Saraçoğlu'nun yönettiği Yangın Var filminde belediye başkanını oynuyor. Oyunculuğunu vasat bulan Bingöl, çocukluğunu anlatmak için yönetmen koltuğuna oturacağını söylüyor. Bingöl, "Mahsun Kırmızıgül, Güneşi Gördüm filmindeki hikâyeyi benden aldı." diyor.

Nuri Bilge Ceylan'la hislerimle buluştum, demiştiniz. Aynı hislerle mi Murat Saraçoğlu'nu buldunuz?

Bursa'da Yanık Koza dizisini çektim. 26'ncı bölümden sonra yönetmen olarak o geldi. 72. Koğuş'ta da beraber olduğumuz için farklı bir paylaşımımız var. İnsan olarak birbirimizi çok severiz. O yüzden beraber çalışmayı tercih ediyoruz.

Filmi izlediniz. Hislerinizde yanılmış olabilir misiniz?

İşimizi duygularımızla yaptığımız için o yönümüz çok kuvvetli. O yüzden günlük hayatta hislerim beni hep doğru yöne götürüyor. Çok nadir yanılırım. Ama yaptığım işlerde hiç yanılmadım. Yangın Var'ın alt metni hoşuma gidiyor. Belediye başkanı olsam öyle bir belediye başkanı olurdum. Komşu il belediyesinin itfaiye aracı yoksa ben de gönderirdim. Kendim gibi oynadım aslında. Osman Baydemir beni aradı, şaka yoluyla, "Bu koltuğu başkasına vermem. Eğer kabul edersen sana veririm." dedi. Ben de hikâyeyi sevmiştim, kabul ettim. Onun mekânında çektik hatta.

Bazı sahnelerde belediye başkanını değil, Yavuz Bingöl'ü gördük gibi. Ne dersiniz?

İşin doğrusu, kendimi iyi bulmadım, vasat buldum. Başkan olduğu için mi öyle bilmiyorum. Sıradan bir başkan gibi olmuş. Görevini yapan, çevre belediye için elini taşın altına sokan biri. Oyunculuğa yüklenmeden oynamışım. Hikâye güzel! Birinin kardeşi şehit olmuş, birininki dağda. Hatta aynı aileden olanlar var. Mahsun'un (Kırmızıgül) Güneşi Gördüm filmine konu olan şey benim ailemde vardır. Kars'ta... Çok uzak akrabalar ama ülkenin gerçeği bu. Ben söylemiştim, alıp filme yerleştirmiş.

Filmde Trabzonlular ile Diyarbakırlılar birbirine düşman gibi. Siz yerinde gördünüz, durum bu kadar vahim mi?

İki gün kaldım, öyle değildi. Ama insanlar çok yaralı. Karadeniz, çok fazla şehit verdiği için duygusal yaklaşıyor. Kardeş kanı aktıkça duygusal ayrılık artar. İnsanlar birbirinden uzaklaşır, selam vermez. Ne yazık ki iş ayrılığa doğru gitti. Hükümet, sanatçılar, yazarlar üzerine düşeni yapmalı. Bunu derleyip toparlamak, bağın kopmaması için elinden geleni yapmak zorunda.

Siz ve sizin gibi sanatçılar, üzerine düşeni yaptı mı? Vicdanınız rahat mı?

Daha çok şey var yapılacak. Bu ülke hepimizin, birlikte yaşamak zorundayız. Bölünüyor mu, endişesini hiç taşımadım. Bıçak kemiğe dayandığında bile düşünmedim. Vicdan azabı duyanlar, hâlâ geç kalmış değil. Sanat, bir yere götürmese de en azından yol gösterir. Biz ışık tutmalıyız. Birçok arkadaşımız mücadele ediyor ama daha çok ışığa ihtiyaç var. Karanlık tünele beraber girdik, beraber çıkmalıyız. Ortada kocaman bir sorun var. Sevginin ipine sarılmalıyız. Silah mı bırakırlar, gelirler mi, bir şekilde çözüm üretmek lazım. Umudumu yitirmiyorum.

Yılmaz Erdoğan, "Sözün hükmü kalmadı." demişti. Siz ne diyorsunuz?

Herkes o kadar çok şey söyledi ki, artık birilerinin somut adımlar atması lazım. Başbakan, sabah kahvaltılarında sanatçılarla bir araya gelip onlardan fikir aldı. Bu, bir sonuca ulaşmadı. Dünya nasıl çözdüyse, biz de öyle yapalım. Ne bir Türk ne de Kürt çocuğu ölmesin. Ne şehit olsun ne de 16-17 yaşında gençler dağa çıkıp askeri, polisi vurmasın.

Keşke 15 yıl önceki başbakanlar özür dileseydi

Bizim toplumumuzda 'türkücü entelektüel olamaz' düşüncesi hâkim. Neden bu böyle?

Yıllardır var. Bizde saz çalan, türkü söyleyenler hor görüldü. Ya cezaevine atıldı ya da otel odalarında yakıldı. Temel sebebi faşizm diyesim geliyor. Başka bir şey olamaz. Annem ozandır mesela. SHP döneminde Fikri Sağlar ile beraber Avrasya ülkelerini gezmeye gitti. Oradaki ozanları görmüş, cumhurbaşkanının yanında yerleri var. Devlet maaşa bağlamış, ev vermiş. Senden bir şey istemiyorum, geleneğimizi yaşat, demiş. Bizde halleri harap.

Bakış açısı biraz değişmedi mi?

Son 10 yılda Avrupa Birliği süreciyle beraber bir değişim var. Yiğidi öldürüp hakkını vermek lazım. Sol değerlere inanan biri olarak AK Parti'nin yaptığı çok iyi işler var. Demokratikleşme açısından önemli adımlar attılar. Siyaseten değil, kalben yaptıklarına inanıyorum. Düşüncelerin önündeki engellerin kaldırılmasında çok büyük işler yaptılar. Nazım Hikmet'in vatandaşlığını geri verdiklerinde çok duygulandım. Başbakan'ın Ahmet Kaya'dan yola çıkıp, ötekileştirmiş başka bir toplumun duygularını dile getirmesi, onları insan yerine koyması çok güzel. Ama her partide olduğu gibi orada da Başbakan'ın iyi niyetini suistimal edenler var. Dersim için özür dilendi. Özür dilenecek o kadar çok şey var ki. Çok gecikmiş özürler. Keşke 10-15 yıl önceki başbakanlar akıl etseydi.

Arkadaş hatırına Eskişehirspor'a yönetici oldum

Dizi, tiyatro, sinema derken müziğe vakit ayırmak zor olmuyor mu?

Müziğe ara vermedim. Sürekli üretiyorum. Yanımdan sazımı hiç eksik etmiyorum. İki yıl aradan sonra geçen yıl albüm çıkardım. Yeni albümüm ocak ayının ilk haftasında çıkacak. Dizi çektiğin zaman haftanın dört-beş günü dolu oluyorsun. O zaman zor oluyor.

Müzik, Türkiye'de para kazandırmıyor. Diğer alanlara yönelmenizde bu ne kadar etkili?

Durum o kadar vahim değil. Müzik telif hakları oturunca hayatımızı geçindirecek kadar para kazanacağız gibi görünüyor. Müzik Yorumcuları Derneği'nin iki-üç ayda bir hesabıma yatırdığı paradan çok memnunum. İlaç gibi geliyor. Gerçi, yönetiminin kuyusu kazılıyor. Ama biz çok memnunuz. Avrupa'daki sistem oturursa bizim gibi müzisyenler de başka alana kaymaz.

TRT'de yayınlanacak dizide beden eğitimi öğretmenini canlandıracakmışsınız. Sporla aranız nasıl?

Sporla hele salon sporuyla aram hiç yok. Bedenime değil, ruhuma vakit ayırmayı daha çok seviyorum. Gençliğimde amatör kümede futbol oynadım. Göztepe yıldızlarla antrenmana çıktım. Küçükken futbolcu olmayı istemiştim. Hatta bazen keşke 20 yıl öncesine gitsem, Messi gibi bir topçu olsam, diyorum.

Arkadaşlarla halı saha maçı yapıyor musunuz?

Bir iki kere yaptım. Halı sahada çok ciddi sakatlanmalar oluyor. O yüzden pek tercih etmiyorum. Çim saha olur. Ben 9 numarayım. Sağ açıkta oynarım. Süratim de iyiydi. Rıdvan gibiydim.

Eskişehirspor'a yönetici oldunuz. Nereden esti?

Takımı seviyorum. Başkanı yakın arkadaşım. 'Yavuz gel yönetime gir' dedi. Ben de tamam dedim. Şimdi hedeflerimiz çok büyük. Normalde Galatasaraylıyım. Eskişehir halkının futbolla ilgilenmesi hoşuma gidiyor. Maçlara gidiyorum ama yönetim kurulu toplantısına henüz katılmadım. İnşallah ona da katılacağım.

Kendi hayatımın filmini çekiyorum

Keşanlı Ali Destanı oyununda Songül Öden'i kucağınızdan düşürüp hastanelik etmişsiniz. Çok mu sakarsınız?

Sakarlık değil, başka bir şey. Kaçırma sahnesi var. Ben onu kaldırdım, omuzumdayken ayağım kaydı. Sırtüstü düştüm, altta kaldık. Benim belim, onun dizi incindi. Bir-iki gün acı çektik.

Tiyatro sahnesine çıkmak mı daha heyecanlı, konser sahnesine çıkmak mı?

Fark etmiyor benim için. Şarkı söylemek başka bir duygu ama. Ne kadar güzel olduğunu anlatamam.

7-8 yıl önce hayatınızı tiyatro sahnesine aktaracağınızı söylemiştiniz. Nedir son durum?

Tiyatro değil, sinema. Bitirdim, 1 Ocak'ta ön hazırlığına başlıyoruz. Haziranda da motor diyeceğim. 1974 yılında başımda geçen bir hikâye. Ben yokum, çocukluğum var. Kültür Bakanlığı'ndan destek aldım. Filmin adı: Makas. Hayatımda çok makaslar var çünkü. Annemin dikiş makası, yol ayrımları... İstanbul Halkalı'da geçen 12 çocuğun hikâyesi. Babamla annemin ayrıldığı ilk yıl. Mutlu ama dramatik sahneler var. Belki finalinde ben de oynarım. Ama tam kararı vermedim. Çok iddialı konuşacağım: "O yıl olmasaydı Yavuz Bingöl olmazdı."

Sizi kim aşka getirdi?

Bu hikâyeyi yazıp Nuri Bilge ile Zeki Demirkubuz'a anlattım. Bilge beni cesaretlendirdi. 'İlk hikâyeni mutlaka kendin çekmelisin' dedi. Demirkubuz da benzer şeyler söyledi. O yüzden kendim yöneteceğim. Devamı gelir mi bilmiyorum.

'Nuri Bilge'den etkilenmiş' eleştirilerine hazır mısınız?

Keşke sinema tarzım öyle olsa. Nerede o günler!

Beraber çalışmak isteyip de çalışamadığınız yönetmen var mı?

Atıf Yılmaz ile çalışmayı çok istedim. Keşke onunla filmim olsun diye çok hayıflanırım. Eğreti Gelin filminde ben oynayacaktım ama kısmet olmadı.

Üç Maymun'la Cannes'a gittiniz. Bu etiketin faydasını görüyor musunuz?

Önemli bir başarıydı. İtalya, Brezilya, İspanya basını çok ilgi gösterdi bize. Kariyerimin en sağlam taşlarından biri. Nuri Bilge'yle çalışmak herkesin hayalini süslüyor. Üç Maymun'daki başarımız bir saygınlık uyandırıyor, insanlar farklı bakıyor.

Zaman / Cumartesi