1980’de Türkiye’den ayrılıp İsveç’e yerleşen Kürt aydını Kemal Burkay, 31 yıl 4 ay sonra Türkiye’ye dönüyor, hem de İsveç’e geri dönmemek üzere: “31 yıl 4 ay geçmesine rağmen İsveç’te kurulu düzenim yok. Bundan sonra yaşam merkezim Türkiye olacak, kalmaya geliyorum.”

1980 yılının Nisan ayında başlayan Kemal Burkay’ın vatan hasreti 31 yıl 4 ay sonra bitecek. İsveç’te yaşayan Kürt aydını Kemal Burkay, 30 Temmuz tarihinde THY uçağına binecek ve 16:45’te Aatürk Havalimanı’na inecek. 12 Haziran seçimlerinden önce Türkiye’ye döneceği söylenen Burkay, seçimlerden 47 gün sonra Türkiye’de olacak. Bu Burkay’ın gurbet yolculuğundan ikinci dönüşü olacak. Şair ve siyasetçi Burkay, 12 Mart döneminde 1972 yılında yurtdışına kaçtı. 1974 yılındaki af ile geri döndü. İkinci gurbet yolculuğu ise 1980 yılının Nisan ayında başladı ve 30 Temmuz 2011’de sona erecek. Burkay, geri dönüşle ilgili ikinci deneyimi olacağı için çok heyecanlı olmadığını söylüyor: “Heyecanlı değilim, oldukça sakinim. Sanki buradan Almanya’ya gidecekmişim gibi hissediyorum. Ama yine de merak var. Tanıdıklarımı, dostlarımı, gençliğimde yaşadığım yerleri göreceğim için içimde özlem var. 1972-1974 yılları arasında da benzer bir deneyimim olmuştu. Hatta 2 yıl içinde çok şey değiştiğini görmüştüm. Şimdi ise 31 yıl oldu. Anılarımı bıraktığım ülkemde çok şeyin değiştiğini biliyorum.”

Kalmaya geliyorum

Burkay, aradan 31 yıl geçmesine rağmen Türkiye’yi yakından takip ettiğini söylüyor: “Günümüzde iletişim imkanı çok geniş. Telefondan, internetten Türkiye’yi takip ettim. Arkadaşlarım da bilgi verdi. Çok bilgim var bu yüzden şaşıracağımı sanmıyorum. Ülkemin bıraktığım gibi olmadığını çok iyi biliyorum. Yaşayacağım şeylere karşı hazırlıklıyım ancak yine de somut yaşamak gibi olmaz.” 

Burkay, Türkiye’ye geleceğini ancak dönüş tarihinin olmadığını söylüyor: “İsveç’te kurulu düzenim yok. Hatta geri döneceğimi düşünerek bir kaç yıl sığınmacı olarak bile başvurmadım. Aradan geçen sürede burada çocuklarım oldu, büyüdüler. Ama benim burada kurulu düzenim olmadı. 30 Temmuz’da ülkeme kalmak için geliyorum. Benim durumumdaki pek çok insan da ülkelerine döndü. Bundan sonra yaşam merkezim Türkiye olacak. Kalmak için geliyorum.” Kemal Burkay, İstanbul’a geldikten sonrası için bir program yapmadığını söylüyor: “31 yıl içinde Türkiye’deki dostlarımla görüştüklerim de oldu hiç göremediklerim de... Dönüş tarihim belli olduktan sonra bir çok dostum beni aradı. Onlarla görüşeceğim ama nereye ne zaman gideceğim belli değil.”