Radyo Eksen işbirliğiyle gerçekleşecek Babylon Newcomers Festival'de; İngiltere’nin post-endüstriyel ve drone müzik sihirbazları Factory Floor, Dubstep müziğin başarılı ismi Ikonika, İngiltere’nin ümit vaat eden ve sağlam performanslarıyla kısa zamanda büyük bir takipçi kitlesine ulaşan blues rock ve americana grubu Kill İt Kid, geçen yaz Babylon Aya Yorgi Soundgarden Festivali’nde başarılı performanslarıyla göz dolduran Little Fish ve görsel sanatı dark ambient ve IDM müziklerle inanılmaz bir şekilde birleştiren, gizemli ikili Stay +, müzik kaşiflerini bekliyor olacak.

Gelecek vaat eden yerli grupların da katılımıyla gerçekleşecek Babylon Newcomers Festivali’nde yeni ve iyi müzik tüm hafta boyunca ön planda olacak.

27-31 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek Babylon Newcomers Festivali’nin kombine biletleri 50 TL’den başlayan fiyatlarla Biletix üzerinden satışa çıkıyor.

Factory Floor // 30 Mart Cuma
2005 yılında Londra’da kurulan Factory Floor, Newcomers Week kapsamında Babylon sahnesinde 30 Mart Cuma akşamı sıra dışı bir performans vermeye hazırlanıyor. KaitO grubundan da tanıdığımız Nik Void’un vokalleriyle hayat verdiği grup, Londra’nın o kendine çok yakışan karanlık ve sisli yüzünü o kadar benimsemiş ve müziğine katmış ki, tarzları eleştirmenler tarafından “kıyamet sonrası müziği” olarak adlandırılıyor. NME dergisi ise grubun tarzını, yeraltı diskosunun soundtrack’i olarak tanımlıyor.

 

Factory Floor’un müziğinde alışık olduğumuz davul ve bas enstrümanları dışında bolca sample, synth ve loop kullanılıyor. “Bipolar” isimli parçaları sonrasında Joy Division ve The Fall gibi isimlerle karşılaştırılmaya başlayan grup, 2009 yılında CD’lerini gönderip “Wooden Box” şarkılarına remix teklifinde bulundukları Joy Division ve New Order’ın davulcusu Stephen Morris’in de dikkatini kısa sürede çekmeyi başarmış. “Wooden Box” parçasını remix’ledikten sonra Morris grubun prodüktörlüğünü üstlenmiş. 80’lerin başında müzik sahnesini egemenliği altına alan, başını Joy Division’ın çektiği post-endüstriyel akımdan oldukça ilham alan Factory Floor, karanlık müziklerini elektronik elementlerle birleştirerek günümüz sound’una ulaşıyor. Drone, elektronik ve no-wave sevenleri oldukça tatmin edecek Factory Floor performansı Babylon’da bize alışılmışın dışında bir gece yaşatacağa benziyor.

Ikonika // 31 Mart Cumartesi
Dubstep müziğin öncü plak şirketi Hyperdub’ın başarılı sanatçılarından Ikonika, Newcomers Week kapsamında Babylon’da sahne almaya hazırlanıyor. Gerçek adı Sara Abdel-Hamid olan Ikonika, erkeklerin hakimiyetindeki dubstep dünyasına ismini yazdırmış kadın yüzlerden biri. 2008 senesinde Hyperdub üzerinden çıkardığı "Please/Simulacrum” plağıyla adını duyuran Ikonika, bunu takiben Planet Mu ve Warp Recrods’dan art arda release’ler yayınladı. Ikonika melodik synth’ler, heyecan verici davullar ve karanlık sub bass’ler üzerine kurduğu kışkırtıcı Dubstep müziğiyle öne çıkıyor. İlk stüdyo albümü olan “Contact, Love, Want, Have” 2010 yılında piyasaya çıkaran Ikonika, The Guardian tarafından “Dubstep’i bir sonraki seviyeye götüren kadın” olarak lanse edildi ve parça prodüksiyonlarındaki stiliyle Aphex Twin’e bile benzetildi. Dubstep’in bu heyecan verici ismi Ikonika, DJ setiyle Babylon’da hareketli bir Cumartesi gecesinin daha sözünü veriyor.

Kill It Kid // 28 Mart Çarşamba
Şubat 2008’de İngiltere’nin Bath Spa Üniversitesi’nde düzenlenen müziğin Biri Bizi Gözetliyor’u tarzında, PJ Harvey’nin prodüktörü John Parish tarafından düzenlenen bir yarışmanın kobayı olarak müzik dünyasına garip bir giriş yapan Kill It Kid –bazen de KIK- kendi ülkeleri İngiltere ve İrlanda’nın altını üstüne getirdikten sonra şimdi de Newcomers Week kapsamında Babylon sahnesini sallamaya geliyor. Gitar ve vokalde Chris Turpin, yine vokal ve piyanoda Stephanie Ward, bassta Dom Kozubik ve perküsyonda Marc Jones’den oluşan KIK, bünyesinde Bjork ve Skunk Anansie’nin de bulunduğu One Little Indian Records ile anlaştı ve globalde ise EMI bünyesine girdi. Americana ve Blues Rock tarzında sağlam bir müzik yapan grup kendi isimlerini taşıyan çıkış albümlerinde prodüktör olarak Foo Fighters, The Gossip, The Strokes gibi isimlerle çalışan Ryan Hadlock ile çalıştı. Canlı enstrüman olarak bolca gitar ve banjo gibi aletler kullanan grup, NME ve Clash gibi basın tarafından en çok ümit vaat eden yeni gruplar arasında gösteriliyor. Austin’de her sene düzenlenen SXSW’deki sıkı performanslarıyla ilk dikkatleri çeken Kill İt Kid, Babylon sahnesine farklı bir soluk getirmeye hazırlanıyor.


Stay+

Stay + // 31 Mart Cumartesi
Manchester çıkışlı İngiliz grup Stay+ ya da eski isimleriyle “Christian AIDS”, Matt Farthing ve Christopher Poole’dan oluşuyor. Elektronik ve deneysel tarzda ürettikleri parçaları, tartışmalara yol açan provokatif videolarla birleştirmeleriyle dikkat çeken Stay +, hem görsel hem de duyusal bir sanat icra eden sıra dışı bir grup. Stay+, performanslarında anonimlik unsurunu koruyabilmek için kendileriyle ilgili çok az bilgi veriyorlar. Anonim kalmayı o kadar ciddiye alıyorlar ki, Ağustos 2011’de yapılan BBC radyo röportajlarına sözcü olarak balon tasarımcısı Miss Ballooniverse’i gönderebiliyor ve basına sadece limitli sayıda görüntü veriyorlar. David Lynch ve Modeselektor’dan ilham aldıklarını söyleyen grup üyelerinin gizemi ve şok eden performansları kesinlikle kaçırılmayacak türden.

Little Fish // 29 Mart Perşembe
İngiliz indie-rock/garage topluluğu Little Fish, tutkulu ve içten müziklerine ek olarak 2008 yılından beri İngiltere, Avrupa ve Amerika’da verdikleri konserler sayesinde, kısa zamanda çok yol alan bir topluluk. Sahnede davul ve hammond org’un alışılmışın dışındaki birlikteliğiyle sert punk ruhunu daha duygusal melodilerle aynı potada eriten Little Fish’in ilk albümü “Baffled and Beat” ise 2010 yılında piyasaya çıktı.