Capital Economics"in yükselen Avrupa iktisatçısı Neil Shearing, “Ya IMF"nin, yada piyasaların bu yılın sonuna doğru hükümeti kese ağzını sıkmaya zorlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Günün Görüşü” köşesinde “Kurtarma Operasyonlarının Yararları” başlığı ile Capital Economics"in yükselen Avrupa iktisatçısı Neil Shearing"in değerlendirmelerine yer verdi. Shearing, acil finansman için IMF"ye başvurmaya zorlanan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin daha az riskli olarak düşünülen başka ülkelere göre mevcut krizden daha iyi bir yapısal durumda çıkabileceğini öne sürdü.

Shearing, IMF"nin zorunlu kıldığı katı mali reformların Macaristan ve Romanya gibi IMF tarafından kurtarılan ülkelerde resesyonu derinleştireceğini ve toparlamayı geciktireceğini kabul etmekle birlikte bu ülkelerde 2010 yılına kadar ek yapısal mali konsolidasyonuna pek ihtiyaç kalmayacağını vurguladı. Shearing söyle devam etti:
“Buna karşın, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve, en az şimdiye kadar, Türkiye, ekonomileri daralırken mali politikayı sıkılaştırmaktan kaçınabildiler.”
Türkiye vakasında durumun daha fazla böyle devam etmesinin beklenmeyeceğini savunan Shearing, “Ya IMF"nin, yada piyasaların bu yılın sonuna doğru hükümeti kese ağzını sıkmaya zorlayacağını düşünüyoruz” dedi.