PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 10. yıldönümünü protesto etmek amacıyla Güneydoğu"nun bir çok ilinde esnaf kepenklerini açmadı.

TERÖRİSTBAŞI Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin 10'uncu yıldönümünde Güneydoğu'da yer yer gerginlikler yaşandı. Diyarbakır, Batman, Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinde izinsiz gösteri yapanlar, polisle çatıştı. Diyarbakır'da izinsiz yürüyüşe geçmek isteyen göstericilere polis müdahale etti. Polis havaya ateş açarken, göstericileri taşlarla karşılık verdi. Kentin ara sokaklarına kaçan göstericiler polisle çatışmalarını sürdürdü. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, telefonla yürüyüş yapmak istememelerini istediği Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile tartıştı.


DİYARBAKIR'DA SIKI ÖNLEMLER


Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getiriliş yıldönümü nedeniyle polis sabah erken satlerde çok sıkı güvenlik önlemleri aldı. Merkez Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçelerinde esnafların kepenk kapattıkları görülürken Yenişehir İlçesi'nde işyerlerinin büyük bölümünün açık olduğu gözlendi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde izinler kaldırılırken, kentin önemli noktalarına olası olaylara müdahale etmek için panzerli ekipler konuldu. Kentin giriş ve çıkışlarında araçlar tek tek durdurularak aramadan geçilip, kimlik kontrolleri gerçekleştirildi. Polis helikopteri gün boyu kentin üzerinde uçuş yaparak, korsan gösterilerin düzenlediği yerleri merkeze bildirdi.



POLİSİN, ÇOCUK HASSASİYETİ



Diyarbakır'da kenar semtlerde ve ara sokaklarda yapılan korsan gösterilerde çocukların ön sıralarda yer alması polisi harekete geçirdi. Polis amirleri telsizlerle sürekli anons yapılarak, "Çocuklar konusunda hassasiyetimizi biliyorsunuz. Çocuk olan gruplara müdahale edilirken bu hassasiyet göz önünde bulundurulacak" diye talimat verdi.



POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ



Diyarbakır'da saat 12.00'de DTP il teşkilatı önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamaları açtı. Bayındırlık Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericileri, yürüyüşe geçmek isteyince polis izin vermedi. Bunun üzerine DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, polis müdürleriyle görüşerek yürüyüşlerin izin verilmesini istedi. Baydemir, polislere "Size gelecek taş, önce bize gelsin. Vatandaşın camı kırılacağına bizim kafamız kırılsın. Biz Batman'ı yaşamak istemiyoruz. Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaparak sessiz bir şekilde dağılacağız" dedi. Polis yetkilisi ise Baydemir'e "Çıkabilecek olaylarla ilgili sorumluluğu alıyormusun?" diye sorunca Baydemir, "Ben böyle bir sorumluluk almam" dedi.


VALİ-BAYDEMİR TARTIŞMASI


Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, telefonla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i arayarak, yürüyüşü yapmamalarını olayların çıkabacağını söyledi. Mutlu'nun bu konuda istihbarat aldıklarını söylemeleri üzerine Baydemir, "Sen bana talimat veremezsin. Sen bir mülki amirsin. Ben bir belediye başkanıyım" karşılığını verdi.


DİYARBAKIR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ


DTP önünde sloganlarla yürüyüşe geçen göstericilere polis müdahalede bulundu. Göstericilerin taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine polis havaya ateş açarak, göstericileri dağıtmak için boyalı su, göz yaşartıcı bomba, ve plastik mermi kullandı. Savaş alanına dönen cadde üzerinde göstericilerin bir bölümü ara sokaklara kaçarken, bir kısmı da DTP binasına sığındı. Atılan göz bombalarından DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de etkilendi.



MİLLETVEKİLİ-POLİS ARASINDA İTİŞMELER YAŞANDI



Yaşanan arbedenin ardından Miletvekili Aysel Tuğluk, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ile polis müdürleri arasında itişmeler yaşandı. Tuğluk, "Bunların hepsini siz yaptınız" diye bağırması üzerine polis müdürü, "Siz yaptınız, bu taşları, bu molotofları biz hazırlamadık" karşılığını verdi. Bunun üzerine Tuğluk, "Siz bana böyle davranamazsınız" dedi.



Ara sokaklara kaçan göstericiler, polisle çatışmasını sürdürdü.



BATMAN'DA OLAYLAR BUGÜN DE SÜRDÜ



Batman'da dün Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesini protesto etmek için aralarında DTP milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis müdahale etmiş yaşanan arbede aralarından çocuk ve kadınlarında bulunduğu 20 kişi yaralanmıştı. Dünkü olayların ardından bugün kent merkezinde esnafların kepenk kapattığı, fırın ve lokantalarında açılmadığı görüldü.



Batman'ın İluh, Petrolkent, Yavuz Selim mahallerinde yollara barikat kurarak ateş yakan göstericilere çevik kuvvet ekipleri tazyikli su ve göz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericilerin taşlı saldırıları sırasında bazı polisler hafif yaralandı. Mahalle aralarına kaçan göstericilerle polis arasında arbede yerler sürdü.


CİZRE'DE OLAYLAR ÇIKTI


Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde esnaflar kepenklerini kapatırken mahallelerde ateşler yakılarak izinsiz gösteriler düzenlendi. Göstericiler, kendilerini dağıtmak isteyen polislere taş atınca, polis göz bombası kullanarak grupları dağıtmaya çalıştı. Cizre'de polis araçlarından sürekli, "Çocuklarınıza sahip çıkın. Çocuklarınızı bu olaylara alet etmeyin. Kepenklerinizi açın" şeklinde anonslar yapıldı. Cizre'de ön planda çocukların görüldüğü gösterilerde bir grup Cizre-İdil karayolun barikatlarla trafiğe kapatmak istedi. Ancak polis, panzerlerle barikatları dağıtarak yolu açtı. Cizre'de polisin yanı sıra Hükümet Konağı önünde askerlerinde olası olaylara müdahalede bulunmak için hazır bekletildikleri görüldü.


DTP'liler geçen yıl yaşanan olaylarda panzerin çarpması sonucu yaşamını yitiren Yahya Menekşe'nin öldüğü yere karanfil bıraktı. DTP Cizre İlçe Başkanı Yakup Budak'ın basın açıklaması yaptıktan sonra bir grup partiliyle Menekşe'nin evinin bulunduğu Nuh Mahallesi'ne gidip Menekşe'nin ailesini ziyaret etti. Daha sonra yaklaşık 2 bin kişiyle Menekşe'nin mezarı başına gitmek isteyen gruba polis izin vermedi. Yürüyüşte ısrar edilmesi üzerine polis, grubu gaz bombaları atarak dağıttı. Ara sokaklara kaçan göstericiler polisle çatışmasını sürdürdü.


İDİL'DE GÖSTERİCİLER POLİSLE ÇATIŞTI


Şırnak'ın İdil İlçesi'nde bugün güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılırken Elazığ'dan 3 otobüs dolusu çevik kuvvet ekibi takviye olarak geldi. Esnafların kepenklerini açmadığı İdil'de sokak aralarında ateşler yakarak izinsiz gösteriler yapanlar polisle çatıştı. Atakent, Turgut Özal ve Seyrantepe mahallelerinde yolları çöp konteynırları ile yolları trafiğe kapatan göstericiler molotof kokteylleriyle ateşler yaktı. Göstericileri dağıtmak isteyen polis, havaya ateş açıp, tazyikli su ve biber gazı kullandı. Yaşanan olaylarda atılan taşlardan 4 polis memuru yaralanırken, polisen attığı biber gazı fişeğinin gözüne isabet ettiği 17 yaşındaki İhsan Şen'de yaralandı. Durumunun ağır olduğu belirtilen Şen, İdil'deki ilk tedavisinin ardından Mardin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. İdil'de ara sokaklara kaçan göstericileri gün boyu polisle çatışmasını sürdürdü.



AKP ÖNÜNDE ŞÜPHELİ ARAÇ


Şırnak'ta AKP önüne park edilen ve üzerinde plakası bulunmayan bir minibüs polise alarma geçirdi. Bomba uzmanları caddeyi trafiğe kapatarak robot bomba cihazıyla aracı kontrol etti. Araçta herhangi bir patlayıcıya rastlanmadı. Şırnak'ta sıkı güvenlik önlemleri alınırken, esnafların büyük bölümünün kepenklerini kapattıkları görüldü.


DTP BİNASINA SİYAH BEZ ASILDI


Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde esnaflar kepenklerini kapatırken, izinsiz gösteriler düzenleyenler polisle çatıştı. Takviye polislerin geldiği Nusaybin'de panzerli ekipler önemli noktaları tutarken, mahalle aralarında yapılan izinsiz gösterileri polis biber gazı kullanarak dağıttı. Göstericilerin attığı taşlardan bir emniyet amire ile bir polis memuru yaralandı. Nusaybin'de DTP'lilerin ilçe binasına siyah bez astıkları görüldü.

Hürriyet