Özellikle yaz kış dere tepe dolaşıp sürü otlatan Yörüklerin en önemli yaşam mahalli gibi gördükleri kepenekler de tarihe karışmaya başladı. Ege bölgesinde sadece birkaç usta tarafından yapılan kepenekler Aydın"ın Yenipazar İlçesi"nde yaşayan Karaçakal Yörükleri tarafından halen kullanılıyor.
Kepeneği olan bir Yörük"ün, kar, yağmur ve soğuğu aldırış etmediğini, kepenekte yatıp-kalkan kişinin daha sağlıklı olduğunu belirten Karaçakal Yörüklerinden Mustafa Acar, yaz kış kepeneği ile dolaştığını ve çok sağlıklı olduğunu söyledi. Kepeneğin hem yağmur hem de soğuğa karşı çok kullanışlı olduğunu belirten Mustafa Acar, “Yörük, gecesi gündüzü olmaksızın dere tepe sürü peşinde koşan kişidir. Bu nedenle Yörük için nerde akşam orda sabah olur. Bu nedenle kepenek Yörüklerin ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte Yörükler de zamana ayak uydurmaya başladı. Şimdi kepenek üreten de azaldı, giyen de. Ben de gençlere örnek olsun diye kepeneğimi sırtımdan çıkarmıyorum” dedi.
KEPENEĞİN TARİHÇESİ
El sanatları içinde en eski tekniklerden biri olan tepme keçe sanatı, Orta Asya'ya özgü göçebe yaşam biçiminin bir öğesi olarak gelişmiş ve batıya yönelen Türk boyları tarafından Anadolu'ya taşınmıştır. Keçenin temel hammaddesi koyun veya deve yünüdür. Keçe ürünleri desenli veya desensiz üretilmektedir. Tarih boyunca birçok yerde kullanılan keçenin kullanım alanı, sanayinin getirmiş olduğu yeni ürünler nedeniyle giderek daralmıştır. Bu nedenle keçecilikte yok olmaya yüz tutan el sanatlarımızdan biri olmuştur.