2014 yılında kanunla kurulan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Estetiği Daire Başkanlığı var. Bu başkanlığa bağlı iki şube müdürlüğü kadrosu ihdas edilmiş. Ayrıca 16 kişiden oluşan ve ayda en az iki kez toplanmak zorunda olan “Kent Estetik Kurulu” var. Peki, kaçınız bu daire başkanlığından ve bu kuruldan haberdar? İşi düşen birkaç kişi hariç elbette haberiniz yoktur. Nasıl olsa milletçe bu tür konulara duyarsızız. Yaşadığımız şehirle ilgili çok meraklı da değiliz. Çöpümüz toplansın, suyumuz aksın yeter. Çoğumuzun belediye hizmeti anlayışı bu. Ama bu anlayış 1930 yılında kaldı. Artık dünyada insanı merkez alan sosyal belediyecilik anlayışı hakim. Hakim olmasına hakim de, halk habersizse belediyelerde duyarsız kalabiliyor bu anlayışa.

Ülkemizde çeşitli mimarlık dergileri var. Hadi onları geçtik, Atlas, National Geographic gibi popüler dergiler de var. Hiçbir şey bilmiyorsan bu dergileri okuyup son gelişmelerden haberdar olursun. Ayrıca Google diye bir arama motoru var. Buradan istediğin bilgiye çok kısa sürede ulaşabilirsin. Hal böyle iken hala dünyadan haberin yoksa kusura bakma ama sizin için yapacak bir şey kalmamış demek. Bilgi çağında bilgiden haberiniz yoksa evinde otur gergef işle. Hep yazıyoruz, iyi bir kentte yaşamak için neler gerekli diye. Bari bizi takip edin de neler yapmanız gerektiğini öğrenin. Bazen “çok ağır eleştiriyorsun” diyorlar. Haksızda değiller. Ama iyi bir kentte, iyi şartlarda yaşamak bizim de hakkımız. Bu nedenle acımasızca eleştiriyoruz. Belki bizi dinleyip iyi şeyler yaparlar diye.

Kent estetiği sadece yeni yapılacak binaların eninin ya da boyunun uygun olup olmadığını araştırmak değildir. Kentin estetik gelişimini kontrol etmenin yanında kentin estetiğine değer katmakta önemlidir. Eğer kente estetik değerler kazandıramıyorsan büyük eksikliğiniz var demektir. Kent olarak sadece yerleşim alanı değil, kentin mücavir alanları da, kent çevresindeki mesire alanları da bu kavramın içine girmektedir. Büroda oturup proje üzerinden denetleme yapmakla kent estetiğine bir şey kazandıramazsınız. Gelişimlere açık olmalı, diğer kentlerdeki gelişmeleri yakından takip etmeli, halkın isteklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Kent estetiğine ivme kazandırmak için üniversiteler ile işbirliği yapmalı, önemli projeler için yarışmalar düzenlemeli, başta mimar ve mühendis odaları olmak üzere sivil toplum örgütleri ile sıkı ilişkiler kurmalısınız. Kente anlam kazandıracak, simge niteliğinde özellik katacak kent mobilyaları kazandırmalısınız. Avrupa’nın ya da Asya’nın önemli şehirlerine gidip kent estetiği çalışmalarını yerinde göremiyorsanız internet üzerinde gezinti yaparak bu şehirlerdeki gelişimleri izleyebilir, bu bilgiler ışığı altında yeni çalışmalara imza atabilirsiniz. Yok, biz bunları yapamayız diyorsanız en kısa sürede işgal ettiğiniz koltukları acilen terk ediniz. Halk sizden hizmet bekler, yaşadığı kente değer katmanızı bekler.

Şimdi buradan soruyorum, kentimize hangi değerleri kazandırdınız? Kent estetiği açısından kazandırdığınız kent mobilyaları nelerdir? Aydın Tekstil alanında teneke duvarlı park dışında ne yaptınız? Kente estetik değer katacak hangi mesire alanını kazandırdınız? Kent estetiğine aykırı hangi binaları düzene soktunuz? Samsun İstiklal Caddesi ya da Antalya yüzüncü Yıl Bulvarı gibi hangi projelere imza attınız? Hangi turistik beldemizin kent estetiğine çeki düzen vermek için çalışmalar yaptınız? Mesela minnacık Santorini Adası’na gelen kuruvaziyer gemilerin Kuşadası’na gelen gemileri defalarca katladığının nedenlerini hiç merak ettiniz mi? Kendinizi başarılı buluyor musunuz? Buluyorsanız insanların buna inanmasını gerçekten bekliyor musunuz?

Asla umutsuzluğa düşmeyin; eğer düşerseniz, umutsuzca çalışmaya devam edin. (Edmund Burke)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA