TOKAT Atatürk Anadolu lisesi öğrencileri, Biyoloji dönem ödevi kapsamında başta kene olmak üzere çeşitli böcekleri yiyerek beslenen venüs bitkisi yetiştirmeye başladı.

Tokat’ta Atatürk Anadolu Lisesi öğrenciler yıl boyunca yapmış oldukları çalışmaları okulun bahçesinde sergiledi. Farklı çalışmaların bulunduğu sergide en çok dikkat çeken ise 11’inci sınıf öğrencilerinin çalışması oldu. Öğrenciler ’dionaga muscipula’ olarak bilinen Venüs bitkisini yetiştirdi. Öğrenciler biyoloji dönem ödevi kapsamındaki bu çalışmayı Türkiye’ye duyurmak için hazırladıklarını söyledi. Bitkinin tohumunu internetten sipariş ettiklerini söyleyen öğrencilerden Aslı Fidan, ’Venüs’ adlı bitkinin üzerinde dolaşan böcekleri yakalayarak beslendiğini söyledi. Fidan, "Bitkimiz böceği kendine çekebilmek için bir koku salıyor. Kokuyu hisseden böcek bitkiye doğru hareket ediyor, bitkinin içinde bir yiyecek arayışında bulunuyor. Bu sırada bitki içerisindeyken zararsız görünümlü tüylere dokunuyor ve bu sırada kapanlar kapanıyor. Sonrasında bitki onu sindirerek büyüyor. Bitki tamamen böcekle yetişiyor" dedi. Fidan, bu bitkinin ortamlarda yetiştirdiği takdirde keneleri dahi tüketeceğini söyledi.

Öğrencilerden Ömer Mete ise bu bitkiyi ileride kene ile mücadeleye karşı daha çok yaygınlaştıracaklarını söyledi. Mete, "Tokat’ta fazla bulunmuyor bu. Biz tohumunu İstanbul’dan getirdik. Kene bunlara geldiğinde bitkinin kapanları kapanarak bu şekilde keneleri yok etmeye çalışacağız" diye konuştu.

VENÜS BİTKİSİ NEDİR?

En az hayvanlar kadar avlanan bitkilerdir. Üzerinde dolaşan böcekleri yakalar ve bunlarla beslenir. Bitkiler etrafından gezerek kendine yiyecek arayan bir sinek, birden bire oldukça cazip bir bitki ile yani Venüs’le karşılaşır. Bir çanağı kavramış ellere benzeyen bitkiyi cazip kılan şey, yapraklarının dikkat çekici kırmızı rengi ve daha da önemlisi, bu yaprakların çevresindeki bezlerden salgılanan şeker kokulu salgıdır. Kokunun dayanılmaz cazibesine kapılan sinek fazla terreddüt etmeden bu ilginç bitkinin üzerine konar. Yiyecek kaynağına doğru ilerlerken bitki üzerindeki zararsız görünümlü tüylere de ister istemez dokunur. Kısa süre sonra bitki aniden kapanır. Sinek veya böcek ansızın üzerine sımsıkı kapanan bir çift yaprağın arasında sıkışıp kalır. Venüs bitkisi ’et eritici’ sıvısını salgılayarak kısa süre içinde avını bir tür pelteye dönüştürüp sonra da emerek tüketiyor. DHA