İzmirli bir firma, insan vücudundan sivrisinek, kene gibi haşereleri uzak tutan giysiler üretti.
Narkon Tekstil A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Narbay, dünyada kamp malzemeleri ve dağcılık üretiminde kullanılmaya başlanan haşere kovucu maddenin, Türkiye'de ilk kez günlük giysiler üzerinde uygulandığını kaydetti.


Nano teknolojiyle 'milimetrenin milyonda biri' boyutlarda çalışma yapılarak, kumaşa, haşere kovucu etken madde uygulandığını dile getiren Narbay, şunları söyledi:

YAN ETKİSİ YOK


''Uygulama yapılan ürün, kullanıcısının çevresinde görünmez bir kalkan oluşturarak, sivrisinek, kene ve güve gibi haşereleri kendisinden uzak tutmakta. Bu teknoloji kullanıcının algılamadığı bir koku sayesinde etki alanına giren haşere miktarını ortalama yüzde 87 oranında düşürmekte. Üründe kullanılan haşere kontrol teknolojisindeki etken madde; insan sağlığı ve çevre için güvenlik standartlarını belirleyen Oeko-Tex tarafından kabul edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmıştır. Kumaş üzerinde yapılan deneylerle, ürünün insan sağlığını etkileyecek bir yan etkisi olmadığı da belgelendirilmiştir.''


Narbay bu arada, etken madde kumaşın liflerine işlediğinden, uzun süre etkisini koruduğunu ve yıkanma durumunda da haşere kovucu özelliğini kaybetmediğini belirtti.


Narbay, yetişkinler ve çocuklar için haşere kovucu özelliğe sahip tişört, bermuda, şort ve pantolon ürettiklerini, bu ürünlerin gelecek dönemde çeşitlendirilebileceğini vurguladı.


Ürüne sivrisinek sorununun bulunduğu sahil kesimlerinden büyük talep geldiğini anlatan Narbay, ayrıca son dönemde artan kene tehdidinin de talepte etkili olmasını beklediklerini ifade etti. Narbay, bu yıl piyasaya sürülen üründen 50 bin adetlik satış yapmayı hedeflediklerini kaydetti. (A.A)