Sıcakların en çok 4 yaş altı ve 65 yaş üzeri kişileri etkilediğine işaret eden Başhekim Fesih Doğan Yıldız, “En büyük tehlike sıcaklık çok yükseldiğinde vücudun terleme mekanizmasında oluşan bozukluklar vücudun soğumasına engel oluyor, bu da beyin ile ilgili hasara neden oluyor. Vatandaşların 11:00 ile 15:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunmamaları önemlidir. Sıcakların artmasıyla beraber açık renkli, rahat giysiler giyilmeli ve su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 litre su tüketilmelidir. Aşrı yağlı, tuzlu yiyeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır” dedi.
Sıcaklardan özellikle kaçınması gereken en riskli grupların kalp, tansiyon ve şeker hastaları olduğunun altını çizen Yıldız, “Sabahları ağır spor yapılması insan sağlığı için ciddi riskler taşımaktadır. Ayrıca maalesef insanlarımız sıcak havalarda kullandıkları güneş koruyucu kremlerin güneş çarpmalarına karşı etkili olacağını düşünüyorlar. Oysa kullandıkları kremler yalnızca ciltlerini belli bir oranda korumaya yardımcı olur. Tehlikeli saatlerde güneş ışığına maruz kalmak güneş çarpmasına neden olur. Kullanılan güneş koruyucu krem ile buna karşı önlem alınmaz. Güneş çarpması belirtileri kırk derece ve üstü ateş, bulantı, kusma, halsizlik ve ileri aşamasında bilinç kaybı şeklindedir. Eğer duruma müdahale edilmezse ölüme kadar gidebilmekte ya da beyin fonksiyonlarında kalıcı hasar bırakabilmektedir. Güneş çarpan hastayı mümkün olduğunca serin tutmak ve ateşi düşürmeye çalışmak önemlidir. Ve hasta mümkün olan en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir” diye konuştu.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt genelinde KKKA vakalarında artış gözlendiğine dikkat çeken Başhekim Yıldız, “Kene yapışması durumunda vatandaşların kendilerinin müdahale etmeden hemen hastanemize gelmelerini istiyoruz. Mecbur kalınmadığı sürece otluk alanlarda bulunulmamasını tavsiye ediyoruz. Eğer bulunulacaksa da vücutlarını örtecek şekilde giyinmelidirler. Yeşil alanlardan evlerine dönen vatandaşların ihtimallere karşı vücutlarını kontrol etmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.