Özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlar müstakil evlerde yaşayanlar kene ve böceklerden korunmak amacıyla tavuk beslemeye başladı. 
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’na yol açarak ölümlere neden olan keneler için en iyi çözümün tavuklar olduğu belirtildi. Bunu bilen vatandaşların kenenin yanı sıra arı, sinek, akrep ve diğer böceklerden korunmak için tavukları kullanmaya başladı. 
Kuş gribi vakasından sonra Aydın’da çok sayıda kişinin itlaf edildikten sonra bir daha tavuk edinmediğini belirten Gülseren Sivridemir, “Eskiden Aydın’da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı diye bir şey duyulmazdı. Kuş Gribinde tavukları öldürdüler, sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi adı verilen hastalıktan dolayı insanlar ölmeye başladı. Hastalığa neden olan kenelerin düşmanlarının tavuk olduğunu öğrenenler yeniden tavuk edinmeye başladı. Evinde tavuk besleyen kişiler haşerattan bulaşan hastalıklara karşı daha güvende oluyor. Çünkü tavuklar bu böcekleri yiyor” dedi. 
Doğal beslenmek için evi müsait olanların tavuk beslemesinin şart olduğunu belirten Halil Çırpan, bıldırcınların tanesinin 5, tavukların 15, horozların ise 20 TL’den satıldığını söyledi. 
Tavukların Kırım Kango Kanamalı Ateşi Hastalığı’na neden olan kenelere düşman olduğunu doğrulayan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, yaz aylarında artış gösteren kene ısırmasına tavukların yaşadığı bölgelerde pek rastlanmadığını doğruladı. Son yıllarda insanların doğayla baş başa kalmasını imkansız hale getiren keneler için en iyi çözümün tavuklar olduğunu ifade eden uzmanlar, yapılan birçok incelemede keneleri yiyen tavukların herhangi bir sorun yaşamadığını kaydetti.