Tokat'ta yaşayan bir kamu işçisi, gittiği umumi tuvaletlerin hijyenik olmadığını görünce, otomatik çalışan alaturka tuvalet temizlik sistemi geliştirdi.

Tokat'taki DSİ 72. Şube Müdürlüğünde görev yapan Mustafa Kemal Tiyerilioğlu (43), gittiği umumi tuvaletlerin hijyenik olmadığını görünce otomatik alaturka tuvalet temizlik sistemi geliştirmeye karar verdi. Elektrik işlerinden anlayan Tiyerilioğlu, Örtmeliönü Mahallesi'ndeki evinin yanında bulunan garajda tuvalet temizlik sistemini yapmak için kolları sıvadı.

Yaptığı çalışmalar sonucu otomatik olarak çalışan alaturka tuvalet temizlik sistemini kurmayı başaran Tiyerilioğlu, temizliği otomatik olarak yapılan tuvaletin etrafına da ahşap kabin yaptı. Tiyerilioğlu'nun yaptığı tuvalet temizlik sistemi, görenlerin dikkatini çekiyor.

Tiyerilioğlu, hijyenik olmayan umumi tuvaletlerin insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu, temizlik konusunda çok titiz davrandığını belirterek, “Umumi tuvaletlere gittiğiniz zaman musluk başlarının iğrenç olduğunu, tuvalet taşlarının pis olduğunu görüyoruz. Umumi bir tuvalete gittiğimde içerideki iğrençliği gördüm, pisliği görünce 'Ne yapabilirim?' diye düşündüm. Bu sistemi yapmaya karar verdim” diye konuştu.

TUVALET KAPISI AÇILDIĞI AN SİSTEM DEVREYE GİRİYOR

Kurduğu bu sistemde tuvaletin el değmeden otomatik olarak temizlendiğini anlatan Tiyerilioğlu, tuvaletin kapısı açıldığında temizlik sisteminin otomatik olarak devreye girdiğini ve tuvalet taşının yıkandığını ifade etti. Tiyerilioğlu, ihtiyacın giderilmesi sırasında devre dışı kalan sistemin daha sonra yeniden devreye girerek tuvalet taşını yıkadığını söyledi.

Bu sistemde musluk kullanılmadığını, temizliğin otomatik olarak yapıldığını belirten Tiyerilioğlu, “Sistem çok temiz bir ortam sağlıyor, koku da kalmıyor” dedi.
Otomatik temizlik sistemine sahip tuvaletlerin seri üretilmesi için yetkililerden destek beklediğini dile getiren Tiyerilioğlu, “Bunu yapıp pazarlamak için önceliğim Türk firmalarında. Çünkü patentini de aldım. Yabancı firmaları şimdilik düşünmüyorum” diye konuştu. - vatan