Kılıçdaroğlu, genel merkez merdivenlerindeki kürsüden "Seçimde oylarını ve milletvekili sayısını artıran tek parti CHP'dir" diye seslendi. Ancak 2007'deki oy oranını 5 puan artıran CHP, muhalefette kalmaktan kurtulamadı
 
CHP'yi, Deniz Baykal'ı göndererek dizayn eden çevre başarıya ulaşamadı. CHP'nin Deniz Baykal ile iktidar olma ihtimalini zayıf gören çevreler, kaset skandalı ile Kemal Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlık koltuğuna oturttu. Ancak, yönetimde yapılan kan değişikliği CHP için yine faydalı olmadı. Kılıçdaroğlu, 2007 seçimlerinde alınan yüzde 20.84 oranındaki oyun üzerine yüzde 5'lik bir ekleme yapma başarısını gösterdi. Fakat, CHP yine muhalefette kaldı. Sahil kesimlerinde Ak Parti'ye mevzi kaybettiği görülen CHP Tunceli ve bazı illerde etkinlik sağlayabildi. Partide ise yüzde 35 civarında beklenen oy oranının yüzde 25'lerde kalması büyük şok yaşattı. Kılıçdaroğlu, partiye gelerek genel merkezde bulunan MYK üyeleri ile olağanüstü bir MYK toplantısı yaparak durumu değerlendirdi.
 
Kılıçdaroğu, seçimlerde CHP'ye 3,5 milyon yeni seçmen geldiğini ve bunların büyük kısmını da gençlerin oluşturduğunu kaydetti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a benzer şekilde dün akşam saat 22.00'da partililere hitap etti. Konuşmasına herkese teşekkür ederek başlayan Kılıçdaroğlu, partisini galip ilan etti ve Türkiye'ye 3 mesajı olduğunu bildirdi.
 
OYLARI 3,5 MİLYON ARTIRDIK
 
Kılıçdaroğlu, CHP'nin 6 aylık gibi kısa bir zaman süresinde 3,5 milyon yeni "oydaş" kazandığını dile getirerek, "CHP artık daha güçlüdür. 12 Eylül darbesinden bu yana en yüksek oyunu almıştır" dedi. Kılıçdaroğlu, seçime giren ve milletvekili sayısını artıran tek partinin CHP olduğunu söyleyerek, CHP'yi galip ilan etmesi ile dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, "Seçime giren diğer partiler milletvekili sayılarını düşürmüştür. Milletvekillerini artıran tek parti CHP'dir.
 
Demokrasiye her zaman güvendik ve her zaman savunduk. Her koşulda da savunacağız. AK Parti'ye başarılar diliyoruz" diye konuştu. Ak Parti'ye bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmeyen Kılıçdaroğlu, "Ancak şunu unutmasınlar. Artık daha güçlü bir CHP var. Bunu unutmasınlar.
 
Sadece Ak Parti değil, sadece Ak Parti değil, bütün dünya unutmasın. Daha güçlü, daha dinamik ve dünyaya daha özgürce bakan CHP var" dedi.
 
Kılıçdaroğlu, yeni anayasa, özgürlükler, kadın erkek eşitliği ve meya özgürlüğü konularında daha sıcak takipte bulunacakları mesajını vererek, "Özgür ve bağımsız bir Türkiye mücadelesinedn vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 
ÇALIŞMAYA DEVAM
 
Kılıçdaroğlu 3. mesajını ise örgüte verdi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin 81 iline gittim. 270'in üzerinde ilçeye gittim. Yarın sabah örgütlerimizle beraber seçim varmış gibi çalışmayı aynı heyecanla sürdüreceğiz hiç kimsenin endişesi olmasın. 6 aylık bir süreçte 3,5 milyon yeni oydaş kazanıyorsak önümüzde 4 yıllık bir süreç var. Hedefimiz 4 yıllık süreç içinde iktidar olmaktır. Şimdiden ortaya koyuyoruz ve bu hedeften vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 
KIlıçdaroğlu, örgütlerin aynı heyecanla çalışmaya devam etmesini isterken, konuşmasını şöyle bitirdi:
 
"Moralimizi bozmayacağız. Az önce söyledim. Seçime girip milletvekili sayısını artıran tek parti CHP'dir. Bunu sakın unutmayın. Onların milletvekili sayısı düştü. Yüzde 10 barajının AK Parti'ye getirdiği avantajı da biliyoruz. Dünyanın özgürleşmesi açısından elimizden gelen her türlü çabayı gösterdim . Göstermeye devam edeceğiz. Seçimlerde kazandığımız 3,5 milyon oydaşın büyük kısmı gençlerden oluşuşyor. Hiçkimsenin umutsuzluğa kapılmaya hakkı yoktur. Verilen tüm taahhütlerin takipçisi olacağımızı da buradan ifade edeyim."
 
MAKAMINDAN İZLEDİ
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra evine geçerek sandıklar açılana kadar evinde dinlendi. Sandıklar açılmaya başlandıktan bir süre sonra Genel Merkeze gelen Kılıçdaroğlu, makamından seçim sonuçlarını izledi. Kılıçdaroğlu'nun seçim sonuçlarına göre konuşma yapması ihtimaline karşın partinin ikinci katındaki balkona kürsü konuldu.
 
Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi partinin balkonundan değerlendirmesi bekleniyor.
 
BDP İLE ANLAŞMA KURTARAMADI
 
CHP Genel BAşkan Yardımcısı Sena Kaleli'nin Hakkari'de BDP yöneticileri ile yaptığı seçmen ittifakı sandığa yansımadı. BDP ile yapılan ittifak CHP'nin oylarının azalmasına da neden oldu.
 
2007 genel seçimlerinde Hakkari'de 3 bin 80 oy alan CHP, dün bu oylarını 955'e düşürme başarısını gösterdi.
 
OLAĞANÜSTÜ MYK
 
Kılıçdaroğlu, partiye geldikten sonra bir süre seçim sonuçlarını izledi. Ardından ise partide bulunan genel başkan yardımcıları ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ile olağanüstü MYK toplantısı yaptı. Kılıçdaroğlu, saat 21.00'da yaptığı toplantıda CHP'nin seçimde aldığı oy oranını kurmayları ile değerlendirdi.
 
İLK KEZ SEÇİLENLER
 
CHP MYK üyelerinden Gürsel Tekin, Sencer Ayata, Süheyl Batum, Osman Korutürk, Hurşit Güneş, Umut Oran, Volkan Canalioğlu, Alaattin Yüksel, Sena Kaleli, Sezgin Tanrıkulu ilk kez milletvekili olarak Meclis'e girdi. Prof. Dr. Mehmet Haberal Zonguldak'tan, gazeteci Mustafa Balbay İzmir'den, Sinan Aygün Ankara'dan, İlhan Cihaner Denizli'den Meclis'e girdi.
 
34 yıl sonra Sakarya'dan vekil çıkardı
 
CHP 34 yıl sonra Sakarya'dan 1 milletvekili çıkarmayı başardı. Engin Özkoç, Sakarya'da CHP'nin milletvekili oldu. CHP son olarak 1977 genel seçimlerinde milletvekili çıkarmayı başarmıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 5, CHP 1 ve MHP 1 milletvekili çıkardı.
yenişafak