Bu maddenin Türkiye'ye yakışmadığını söyleyen Toptan, ancak değişikliğin olması halinde Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanamayacağını savundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan da 'rejimin teminatı kimdir?' tartışmalarına katılarak, "Rejimin teminatı hiç şüphesiz ki halktır." dedi.
Kendisinin de 27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerinden etkilendiğini belirten Toptan, artık Türkiye'de darbe olabileceğine ihtimal vermediğini söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, gazeteci Ömer Şahin'in Kanal A televizyonundaki "Görüş Farkı" programında çarpıcı açıklamalar yaptı. Meclis Başkanı Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın polisi rejimin teminatı gösteren sözlerinin aksine rejimin teminatının polis değil, halk olduğunu söyledi.

Ergenekon'un kutsal bir kelime olduğunu vurgulayan Toptan, "Çocukluğumuzdan beri bizim Orta Asya'dan çıkışı ifade eden kutsal bir terim. Bu ismi savcı ve mahkeme vermedi." diye konuştu.

'Ergenekon Terör Örgütü' ibaresinin kullanılamayacağını iddia eden Toptan, "Yani o zaman mahkemelere, savcılara lüzum yok. Tamam diyelim, burada ilamı keselim, altına mührü basalım, TBMM olarak "mahkumiyet ya da beraat kararı verdik' diyelim. O ibareyi kullanmıyorum. Kimse de kullanamaz." şeklinde konuştu.

Toptan, AK Parti'lilerin aksine 70 küsur yaşında DP'nin başına geçen Hüsamettin Cindoruk'un takdir edilmesi gerektiğini söylerken, 28 Şubat sürecindeki tutumu dahil eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i eleştirmedi. Toptan, Demirel için "Üzerimde emeği olan büyüğüm" ifadelerini kullandı.

KÂĞIT PARÇASI MI, BELGE Mİ?

Türkiye'yi sarsan İrtica Eylem Planı'na Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "kağıt parçası" demişti. TBMM Başkanı Toptan, planın belge mi, kağıt parçası mı olduğu sorusunu, "Ben işin sonucunu bekliyorum. Belgeyse Türkiye'nin geleceği açısından bir endişem olmaz; ama üzülürüm. Bu belge doğru değilse, o zaman belki daha çok üzülürüm. Çünkü sahte ise kağıt parçası ise o zaman bunu ortaya koyanların kötü niyeti var demektir." şeklinde cevaplandırdı

Toptan, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin yönteminin tartışıldığını söylerken içeriğine destek verdi:" Keşke bu tartışılan konu, daha önceki saatlerde ya da komisyonda tartışılabilseydi. İçeriğine baktığınız zaman; kaygı duyacak, Türkiye'nin demokratik gelişimi bakımından 'niye bu yapıldı' denebilecek, kurumlarımızı sıkıntıya sokabilecek çok önemli bir değişiklik yapılmadı."

Devletin zirvesinde gerilim olduğu görüşünü kabul etmeyen Toptan, "Çünkü devletin zirvesinde herkes sorumluluğunun idraki içerisindedir. Devleti yönetenlerin birbirine küs ve dargın olması düşünülemez." dedi.

ÇİÇEK'İN TAHLİYESİ "BU NE İŞTİR" DEDİRTEBİLİR

"İrtica Eylem Planı"nın altında imzası olan Albay Dursun Çiçek'in tutuklandıktan sonra aradan 24 saat geçmeden tahliye edilmesini değerlendiren Köksal Toptan, şunları söyledi: "Orada görev yapan arkadaşlar da bu memleketin çocukları, onları biraz rahat bıraksak sanırım iyi olur, yeknezar bakınca daha 24 saat geçmeden tutuklu biri tahliye edildiği zaman hukukçu olmayanların gözünde "ya bu nasıl iştir"diye soru geçebilir."

KENAN EVREN YARGILANAMAZ

TBMM Başkanı Toptan, CHP'nin önerdiği darbecilere yargı yolunu açan geçici 15. maddesinin kaldırılmasına destek verdi. Bu maddenin Türkiye'ye yakışmadığını söyleyen Toptan, ancak değişikliğin olması halinde Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanamayacağını savundu.

Toptan, " 90 küsur yaşındaki eski cumhurbaşkanı mahkeme önüne çıksın demiyorum. Zannediyorum CHP'nin de amacı bu değil. Aradan bunca zaman geçti. Zamanaşımı hükümleri işler, kimse yargılanmaz." ifadesini kullandı.

ÇİLLER'LE İLGİLİ SÖZLERİM ESPRİYDİ

Toptan, Bolu Mengen'de başbakan olmak istediğini söyleyen bir kız çocuğuna, "Bu ülke hanım başbakandan çok çekti, onun gibi olma" demişti. Çok tartışılan bu sözlerine açıklık getiren Toptan, "Dozu mu kaçtı bilmiyorum ama kesinlikle şaka olarak, latife olsun diye söyledim. Orada ben biraz kendimi söyledim. Kongrede çıktık, bizi yendi. Aklıma o anda onlar gelerek söyledim. Sayın Çiller, o sözü söylerken onu incitmek için söylemeyeceğimi sanırım bilir." şeklinde konuştu.

SIFIRDAN ANAYASA HAYALİM VAR

TBMM Başkanı Köksal Toptan, en büyük hayalinin sıfırdan yepyeni bir anayasa olduğunu söyledi.

Toptan, bunun nasıl olacağını ise, "Bunun için yasa çıkarmamız, bu yasayla da anayasa yapımcısı bir Meclis kurmamız lazım. 150 kişilik Meclis düşünülebilir. İki yıl süreyle de görev yapar. Türkiye'ye böyle modern anayasa yakışır." diye açıkladı. - cihan