78’liler Federasyonu’nun avukatı İlyas Tanyeli, “Ölse bile peşini bırakmayacağız, mirasçılarına ve Genelkurmay’a tazminat davası açarak hukuk davasını sürdüreceğiz” dedi. Tanyeli, şöyle konuştu: “Allah uzun ömür versin ama ceza yargılamasında sanık ölürse dava düşer. Biz bunun peşini bırakacak değiliz, hukuk davası ile peşlerini bırakmayacağız hukuk davasında mahkum ettireceğiz. İdam edilenler açısından müdahilliğimiz kabul edildi. Yargıtay onamasından sonra, TBMM kabul eder, Cumhurbaşkanı onaylar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra ceza infaz edilirdi. Meclis kurulana kadar geçen süreçte bazı idamların infazında sanıklar, Yargıtay onamasından hemen sonra kendilerini TBMM’nin yerine koyarak, devlet başkanı sıfatı ile idamları onaylayıp infaz ettiler.

Tazminat hakkımız var Bu kişiler, öldürme emri vererek bizim müvekkillerimizi katlettiler, Evren, Tahsin Şahinkaya ve Genelkurmay Başkanlığı hakkında tazminat hakkımız var. Tamamen kişisel kusurlarıdır, kişisel cinayetlerdir. Bunların bedelini ödemeliler.”

Yalan söylüyor Devrimci 78’liler Federasyonu Sözcüsü Yılmaz Cerek de şunları söyledi: “Dava açılırsa intihar ederim, diyordu. Ne oldu halk sahiplenmedi, tam tersine yaşama tutunmak için mücadele veriyor. Bence yalan söylüyor, mahkemeye gelmemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Gelsinler mahkemede kendilerini savunsunlar. Bu davanın bitmesini istiyorsa kendisi gelecek mahkemeye, dava bitecek. Acaba mahkeme ölümleri mi bekliyor? Uzatalım da ölsünler diye mi bekliyor? İfadeleri telekonferans sistemiyle alacaksan al veya getir mahkemeye ne yapacaksan yap. Yeter ki bir an önce dava sonuçlansın.”

Korkma gel yüzleş

12 Eylül davası müdahillerinden Avukat Ömer Kavili, Evren’e ”Korkma eserin olan mahkemede, gel yüzleş, hesap verebilmek bir erdemliktir” çağrısı yaptı.
TÖBDER Yönetim kurulu üyesi Abdullah Gülbudak’ın kızı Senem Gülbudak ile Terzi Fikri’nin oğlu Naci Sönmez’in avukatı Ömer Kavili şunları söyledi:

Hesabı ver kurtul

“Kenan Evren ‘Bırakın da öleyim’ diyor. Bu bile kendi kararına bırakılmamalı. Yaptıklarını ve yaptırdıklarının ağırlığından kaçamaz. Söndürdüğü ve soldurduğu hayatların karşılığında kendisi mevki, makam elde etmiştir. Hesap verebilir olmak erdemdir. Eğer hesabını verebilecekse mahkemeye gelsin. Kendi eseri olan mahkemede yargılınmaktan korkmasın. Adaleti arıyorsa gelsin adaleti mahkemede arasın. Yoksa kendi eseri olan mahkemelere güvenmiyor mu? Kendisiyle yüzleşmekten neden kaçıyor?”

Evren derdimiz değil

Muğla Barosu’nun müdahil avukatlarından Senih Özcan ise “Derdimiz Kenan Evren değil” dedi. Özcan şöyle konuştu:

“Toplum dava avukatlarına ‘Neden iki ihtiyarla uğraşıyorsunuz’ diye soruyor. Ancak bizim derdimiz Kenan Evren ya da Tahsin Şahinkaya değil. Biz darbeci alt kadroları da sorgulamak istiyoruz. Evren bir mahkemeye gelsin, çapraz sorguya alalım da ondan sonra istediği gibi ölebilir.”