Yurt dışında organ ve doku nakli, eski Türk filmlerine konu oluyordu. Vatandaş artık yurt dışına gitmeden ülkemizde de en iyi imkanlarda tedavi olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı Kemik İliği ve Kök Hücre Bilim Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, ''Yurt dışında organ ve doku nakli, eski Türk filmlerine konu oluyordu. Şu an bu konularda büyük atılım gerçekleşti. Vatandaş artık yurt dışına gitmeden ülkemizde de en iyi imkanlarda tedavi olabiliyor'' dedi.

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan kanseri tedavisinin ve kemik iliği naklinin Türkiye'nin her bölgesinde yapılması için yoğun bir çalışma döneminde olduklarını bildirdi.

Sosyal devlet ilkesi gereği Türkiye'nin her bölgesinde hekim eğitimi çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten İlhan, ''Vatandaş artık ciddi tedavilerde yurt dışına gitmeden Türkiye'de de tedavi olabiliyor. Hekimler için düzenlediğimiz toplantılarda bilgi paylaşımlarında bulunuyoruz. Hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini konuşuyoruz. Amacımız vatandaşın başka kentlere gitmeden bulunduğu kentte hizmet almasını sağlamak. Bu alandaki maddi ve manevi külfeti en aza indirgemek'' diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan hekimlerin bu anlamda bilgilendirildiğini anlatan İlhan, farklı bölgelerdeki hekimlerle fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Son dönemlerde Türkiye'de sağlık alanında ciddi adımlar atıldığına işaret eden İlhan, şunları söyledi:

''Yurt dışında organ ve doku nakli, eski Türk filmlerine konu oluyordu. Şu an bu konularda büyük atılım gerçekleşti. Türkiye'de kemik iliği nakli ve kan kanseri tedavisinde önemli atımlar gerçekleşti. Vatandaş artık yurt dışına gitmeden ülkemizde de en iyi imkanlarda tedavi olabiliyor. Hematoloji ve onkolojide önemli atılımlar kaydedildi. Amacımız kaliteli hizmet anlayışını tüm şehirlerde yaygınlaştırmak. Sayın Sağlık Bakanımız bu konulara büyük önem veriyor. Bizler de bu konulardaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.''

Bu arada, Erzurum'da kemik iliği merkezinin kurulduğunu belirten İlhan, artık Erzurum ve çevresindeki hastaların İstanbul veya Ankara'ya gitmeden en iyi imkanlarda hizmet alacağını kaydetti.

Kemik iliği naklinin Türkiye'de ücretsiz yapıldığını ifade eden İlhan, yurt dışında 400 bin doları bulan tedavi masrafının yeşil kartlı vatandaşlar dahil ücretsiz yapıldığını sözlerine ekledi.