Yağış beklentisi nedeniyle kesintisiz elektrik üretimine geçilmesine rağmen su seviyesi azalmayan barajdan kontrollü olarak deşarja başlandı.

Aydın ve bölgesinde bu yıl etkili olan yağışların baraj ve gölleri doldurduğunu ifade eden Vali Kerem Al, beklentinin üzerinde gerçekleşen yağışlarda barajların sel baskınlarına karşı büyük bir etken oluşturduğunu belirterek, “Bölgemizde 2012 Ocak ayının ilk haftasından beri yağışlı bir iklim sürmektedir. Yağışlar sonucu oluşan akımlar Adıgüzel, Kemer, İkizdere, Çine-Topçam, Yaylakavak ve Çine Adnan Menderes Barajlarımız depolama tesislerimizde tutularak oluşabilecek önemli taşkın zararları önlenmiştir. Özellikle Bozdoğan ilçemizde bulunan Kemer Barajı 07 Ocak 2012 Cumartesi günü bin 619 m3 /s’lik debili akımları ve bir günde ortalama 995 m3/s debileri göl havzasında tutarak çok önemli taşkın önleme işlevi görmüştür” dedi.

BARAJ DOLUNCA ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLANDI
Kemer Barajı’nın yüzde 96 doluluk oranına ulaştığını ve bu nedenle elektrik üretimine başlandığını ifade eden Vali Al, “Kemer Barajı’nın depolama hacmi 419 milyon 200 bin metreküptür.Taşkın kontrolü amacıyla baraj gölünde boş hacim oluşturmak için 09 Ocak 2012 saat 15.00’de 60 m3/s deşarjla elektrik üretilmeye başlanmış hala kesintisiz olarak deşarj devam etmektedir. Deşarja başlandığı anda göldeki su miktarı 338 milyon metreküp, taşkın hacmi 81 milyon 200 bin metreküp iken 60 m3/s deşarj sürekli olmasına rağmen 13 Şubat 2012 tarihi itibariyle baraj gölündeki su miktarı 403 milyon 246 bin metreküpe ulaşmış ve taşkın hacmi de 16 milyon metreküpe düşmüştür” diye konuştu.

9 İLÇE UYARILDI
Meteoroloji verilerine göre hafta başından itibaren 4 gün boyunca Aydın ve bölgesinde yağış beklendiğini açıklayan Vali Al, sözlerini şöyle tamamladı: “Kemer Barajı’nda taşkın kontrolü amaçlı hacmi artırmak amacıyla 13 Şubat 2012 Pazartesi saat 11.00’den itibaren dolu savaktan ilave 50 m3/s su deşarj edilmeye başlanmıştır. Yapılan deşarj Bozdoğan, Yenipazar, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, İncirliova, Koçarlı, Germencik, Söke Kaymakamlar ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlara iletilerek ilgililer tedbirli olmaları için uyarılmıştır”