Öcalan, kendisi ile görüşmeleri sürdüren “devlet heyetini” kast ederek, “Eğer 31 Ekim"e kadar çözüm amaçlı gelmezlerse kellem de gitse bundan sonra karışmayacağım. Aradan çekileceğim ve artık süreci KCK götürecektir” dedi.

Terörist başı Abdullah Öcalan"ın bu hafta avukatlarıyla yaptığı görüşmenin ayrıntıları, dün PKK"ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı"nda yayımlandı. Buna göre Öcalan, avukatlarına, hükümetin Kürt sorununu tasfiye yolu ile çözümüne ilişkin endişesini dile getirdi. PKK"nın 1 Kasım"da sona erecek eylemsizliğinden bir gün önce, 31 Ekim tarihi itibariyle devreden çekileceğini açıklayan Öcalan, çözüm için Kandil"i adres gösterdi.

Eğer çözüm gelmezse...

Öcalan, İmralı"da kendisi ile devlet heyetinin yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak, “31 Ekim"in sonuna kadar eğer çözüm amaçlı gelmezlerse, kellem de gitse bundan sonra karışmayacağım” dedi. Öcalan, “çözüm amaçlı” görüşme için gelmeleri durumunda ise daha önce dile getirdiği "iki protokol" görüşünü tekrarlayacağını ifade etti. Öcalan şunları söyledi: “Birincisi, güvenlik protokolü, ikincisi demokratik haklar protokolü, anayasa bunun içindedir. Ben daha önce yazdığım mektupta da bu iki protokol hususunu belirtmiştim. Devlete ve Kandil"e yazdığım mektupların cevabını da henüz alamadım. 31 Ekim"e kadar bekleyeceğiz ondan sonra ben yokum, aradan çekileceğim ve artık süreci KCK götürecektir, KCK kendi kararını kendisi verir.”

31 Mayıs"ta da çekilmişti

İmralı"da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan, özellikle çatışmaların yoğunluklu olduğu dönemlerde avukatları aracılığı ile verdiği mesajlarla, Kürt cephesine çözüm önerilerinde bulunuyor. Öcalan, 2009 yılının özellikle ikinci yarısından sonra Kürt sorunun çözümü için “yol haritası” hazırlamış, ancak bu belgelerin İmralı Cezaevi"nden çıkarılıp çıkarılamayacağı siyasette tartışma konusu olmuştu. Öcalan, bu sürecin ardından 31 Mayıs itibariyle Kürt sorunun çözümünde devreden çıktığını açıklamış ve çözüm adresi olarak Kandil"i göstermişti.

Çekilince saldırılar arttı

Öcalan"ın bu açıklamalarının ardından PKK, TSK mensuplarına saldırılarını arttırdı. PKK Nisan Mayıs ve Haziran aylarına yayıyan yoğunluklu çatışma sürecinde sivilleri de hedef aldı. PKK"nın metropollerde düzenlediği saldırılarda aralarında bir subay eşinin de bulunduğu çok sayıda vatandaş yaşamını yitirdi. Haziran ayında “devlet heyeti” olarak tanımlanan sivil görevliler, İmralı ile temasa geçti. Öcalan"ın Kürt sorunun çözümünde tekrar inisiyatif alması ve PKK"nın eylemsizlik ilan etmesi için devlet heyeti, Öcalan ile iki görüşme daha yaptı. Bu görüşmeler çerçevesinde Ağustos"un ilk günlerinde Öcalan, Kürt sorunun çözümü için tekrar devreye girdiğini açıkladı.

TALİMAT VERDİ PKK EYLEMSİZLİK KARARI ALDI

PKK da 13 Ağustos ve 20 Eylül arasında eylemsizlik ilan etmişti. Bu tarihler arasında da Öcalan ile devlet heyetinin görüşmeleri sürdü. Görüşmelerde “PKK"nın eylemsizlik kararını uzun soluklu olması” ve “silahların bırakılması ortamının yaratılmasına” ilişkin konular değerlendirildi. 27 Eylül günü DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, İmralı"ya “avukatı” sıfatı ile gitti. Tuğluk İmralı"dan Öcalan"ın “barış çağrısını” açıkladı. Örgüt, 1 Ekim itibariyle eylemsizliği 1 Kasım tarihine kadar uzattı. Öcalan"ın çözüm sürecinden çekilmesi ile PKK"nın 1 Kasım itibariyle sona erecek eylemsizliği bir kez daha uzatmasının uzak ihtimal olduğu belirtiliyor.

VAtan