Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi Başkanlığı'na seçilen Mevlüt Çavuşoğlu'na 'hayır' oyu verdiğini inkar eden CHP'li Birgen Keleş'i tutanaklar yalanlıyor. Keleş eleştiriler üzerine, "Çavuşoğlu, Demokrat Grup üyesi. Ben Sosyalist Grup üyesiyim. Bir oy vermem söz konusu olamaz" diyerek oy kullanmadığını söylemişti.

TERCİHİ 'AGAİNST'

Keleş'in oylamaları karıştırarak kendini haklı göstermeye çalıştığı ortaya çıktı. Keleş'in ret oyu verdiği oylama, Avrupa Parlamenterler Meclisi'nde bütün grupların katılarak üyelerinin oy kullandığı oturumda yapıldı. 1 Ekim 2009 tarihli oturumda Keleş, Çavuşoğlu'nun adaylığının önünü açan önergeye ret oyu verdi ve bu tutanaklara da 'against' (karşı) yani 'hayır' olarak geçti. Keleş'in de içinde yer aldığı Sosyalist Grubu'nun üyelerinden bir kısmı ise önergenin lehinde oy kullandı.

ÖNERGENİN İÇERİĞİ

AKPM'nin 60. yılı dolayısıyla rapor hazırlayan Fransız parlamenterler mevcut başkanın görev süresini 3 yıla çıkarıp Çavuşoğlu'nun başkanlığını engellemek istediler. Türk ve Azeri vekiller değişikliğin seçimden sonra geçerli olması için bir önerge verdiler. İşte Keleş, bu önergeye ret oyu vererek Çavuşoğlu'nun adaylığına karşı çıkmış oldu. Azeri Ganire Paşayeva ise Frankfurt'ta olmasına karşın oylamanın kritik önemini bildiği için Strasbourg'a geri döndü.