Nesilleri tükenme tehlikesi altında olan kelaynaklar için kesenin ağzı açıldı. Etsiz beslenmeyen kuşlar için 'Kuş sütünün eksik olduğu' mönüler hazırlandı.

NESLİ tükenme tehlikesi altında olan kelaynakların deyim yerindeyse, 'Yedikleri önünde yemedikleri arkasında'... 1950'li yıllarda sayıları 3 binli sürüler halinde gözlenen kelaynaklar tarım zararlılarına karşı ilaç uygulaması nedeniyle 1960'lı yıllardan itibaren azalmaya başladı.

YAĞSIZ ET
Bunun üzerine 1977 yılında 2 yetişkin ve 9 yavru kelaynak koruma altına alındı. Kelaynaklar için göçleri sırasında konaklayarak üredikleri Şanlıurfa Birecik'te üretim istasyonu kuruldu. Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce kurulan istasyonda kelaynaklar, krallar gibi yaşıyor! Kelaynakların her biri günde 100 gram yağsız kırmızı et, 14 gram tuzsuz peynir, 44 gram tavuk yemi, 44 gram havuç ve yumurta ile hazırlanan yemle besleniyor. 'Şampiyon mönüsüyle beslenen kelaynaklar, kusursuz hizmete karşılık verdi! Kelaynakların sayısı 112'ye çıktı. Böylece, 112 kelaynağın bir ayda tükettiği kırmızı et miktarı toplam 336 kilogramı buluyor. Kelaynaklar ayda 47 kilogram tuzsuz peynir, 147 kilogram havuç ve 147 kilogram tavuk yemini tüketiyor.

200 SINIRI
Kelaynakların yılda yaklaşık 20-30 birey çoğaldığını belirten yetkililer, kelaynakların doğaya bırakılmaları için sayılarının en azından 200'ü aşmaları gerektiğini dile getirdi. Kelaynakların göçe bırakılmasına karar verilmesi durumunda, üretim için belli bir bölümü tutularak, kalanlarının doğal yaşama bırakılabileceği kaydedildi.

takvim