Bakanlar Kurulunun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren kararı ile KDV oranlarında değişikliğe gidildi.

Buna göre, turizm sektöründeki KDV oranının yüzde 8'e indirilmesinin ardından, geceleme hizmetine aracılık eden seyahat acentalarının komisyonları da yüzde 18'den 8'e çekildi.

Düzenlemeyle, otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetinde 1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış seyahat acenteleri tarafından müşteriye aktarılan geceleme hizmeti tutarı ve bu hizmete ilişkin aracılık bedellerine de, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinin ait olduğu oran uygulanacak.

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almayacak. Ancak, geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu kapsamda değerlendirilmekle birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen KDV, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamayacak.

Söz konusu düzenleme ile tarım makinalarındaki KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Bu makinalara leasing yapıldığında da yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak.Bugünden geçerli olmak üzere KDV oranı yüzde 8'e indirilen ürünler şöyle:

''-Tarıma ve bahçeciliğe ait olanlar (sıvı ve toz halindeki maddeleri püskürtmeye, dağıtmaya veya pülverize etmeye mahsus mekanik cihazlar)
-Diğerleri. (Tarımda kullanılmak üzere özel olarak imal edilmiş pnömatik elevatörler ve konveyörler)
-Zirai traktörlere takılmak üzere imal edilenler (tarımda kullanılmak üzere özel olarak imal edilmiş yükleyiciler)
-Zirai traktörler için hidrolik kaldırıcılar
-Pulluklar
-Diskli tırmıklar (diskorolar)
-Diğerleri: (Tırmıklar, skarifikatörler, kültivatörler, zararlı otları ayıklayan makinalar, çapa makinaları)
-Ekim ve dikim makinaları
-Gübreleme makina ve cihazları.
-Çayır biçme makinaları (traktörlere monte edilen parmaklı biçme makinaları dahil)
-Ot hazırlama makina ve cihazları
-Ot ve saman balyalama makina ve cihazları (ot ve samanları toplayıp demet veya balya yapmaya mahsus olanlar dahil)
-Biçer döverler
-Diğer harman makina ve cihazları.
-Kök ve yumru sökme makinaları
-Kendinden hareketli olanlar (silaj makinası)
-Diğerleri (silaj makinası)
-Orak makinaları (biçerler)
-Biçer toplarlar
-Biçer bağlarlar
-Pamuk hasat makinası
-Mısır hasat makinası
-Mısır toplama ve daneleme makinaları
-Diğerleri (diğer hasat ve harman makina ve cihazları)
-Süt sağma makinaları
-Hayvan yemlerini hazırlamaya mahsus makina ve cihazlar
-Otomatik yalaklar
-Arıcılığa mahsus bal mumunu petek yapan makina ve cihazlar
-Arıcılığa mahsus diğer makina ve cihazlar
-Mekanik hayvan kırkma makinaları (elle çalışanlar hariç)
-Hayvan kırkma makinaları
-Motokültörler
-Motor gücü 18 kW'ı geçmeyenler (traktörler)
-Motor gücü 18 kW'ı geçen fakat 37 kW'ı geçmeyenler (traktörler)
-Motor gücü 37 kW'ı geçen fakat 59'u geçmeyenler (traktörler)
-Motor gücü 59 kW'ı geçen fakat 75 kW'ı geçmeyenler (traktörler)
-Motor gücü 75 kW'ı geçen fakat 90 kW'ı geçmeyenler (traktörler)
-Motor gücü 90 kW'ı geçenler (traktörler)
-Tarımda kullanılmaya mahsus kendinden yüklemeli veya boşaltmalı römork ve yarı römorklar.''

KONAKLAMA YİYECEK İÇECEK UYGULAMALARINDA SORUNLAR

Son KDV uygulamalarıyla ortaya çıkan sorunlar Ankara SMMM Odasının düzenlediği seminerde değerlendirildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürleri Abdullah Kütükçü ve Kemal Oktar, yeni KDV düzenlemelerine yönelik sorunlara açıklık getirdiler. Abdullah Kütükçü, yeni KDV düzenlemelerinin yansıyacak sorunlar çerçevesinde gözden geçirilebileceği mesajı verirken, Kemal Oktar, özellikle yiyecek ve içecek ile konaklama sektöründe KDD uygulamalarına yönelik sorunlara örnekler vererek açıklık getirdi.

Ankara SMMM Odası Başkanı Ali Metin Polat, semineri açış konuşmasında, son üç ylda KDV Kanununa ilişkin 14 genel tebliğ ve 28 adet sirküler yayınlandığına dikkat çekerek, uygulamada pek çok sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. Polat, KDV kanununda çok sayıda istisna olması ve vergi oranlarındaki farklılıklar olması ve mal ve hizmetlerin iyi tanımlanmaması nedeniyle pek çok zorluk yaşandığını belirtti.

Kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli bir unsur olan hizmet alım ve satışlarına ilişkin formların, Maliye Bakanlığı tebliği doğrultusunda "KDV hariç" olarak düzenlenmesinin teknik olarak mümkün olmadığını ifade eden Polat, BA ve BS olarak adlandırılan bu formların, verilme süresinin 30 Haziran 2008 tarihine kadar uzatılması ve bildirim limitinin KDV dahil 50 bin YTL olarak belirlenmesini, bu formların aylık olarak verilmesi işlemlerinin 2009 yılı başından itibaren bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin satış hasılatına göre kademeli olarak aylık verilmesini önerdi.

BAZI ELEŞTİRİLERDE HAKLILIK PAYI VAR

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı müdürlerinden Abdullah Kütükçü, yeni KDV düzenlemelerine ilişkin pek çok eleştiri geldiğini ifade ederek, bu eleştirilerin bir bölümünün haklı olduğunu söyledi. KDV'nin Türk vergi sistemi içinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Kütükçü, "KDV'nin bütçeye etkisi açısından vazgeçilmez bir vergidir. Eleştirilerin bir bölümünde haklılık payı vardır ama, İdarenin de bu alanda fazla hareket kabiliyeti yok" dedi. Kütükçü, yeni KDV düzenlemelerinin uygulamada ortaya çıkan sıkıntılar çerçevesinde gözden geçirilebileceği mesajı da verdi.

ÇARPICI ÖRNEKLER

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı müdürlerinden Kemal Oktar ise, yeni KDV uygulamaları ile yaşanan sorunlara verdiği çarpıcı örneklerle açıklık getirdi. Oktar, özellikle yiyecek-içecek ve konaklama tesisleri ile ilgili ortaya çıkan sorun ve eleştirilere dikkat çekerek, esprili bir dille şu örnekleri sıraladı:

"-Alkollü içki dışındaki tüm gıdalarda KDV yüzde 8 olarak uygulanacak. Alkollü içkilerde yüzde 18 olacak. Bir lokantada yemek yediniz, KDV yüzde 8 olacak. Yemeğin yanında alınan içki, faturada ayrı olarak gösterilecek. Bunun KDV'si yüzde 18 olacak. Ama lokanta yerine bir birahanede yemek yerseniz, peynir ekmek yeseniz bile fark etmez, yüzde 18 KDV ödeyeceksiniz.

-Otel, motel, pansiyon veya tatil köylerinde Konaklama hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8, ancak bunun dışındaki hizmetlerde yüzde 18. Bu tesislerde aldığınız hizmetler "her şey dahil" olarak faturalandırılmışsa KDV yüzde 8 olacak. Konaklama yaparken, sauna, masaj, havuz bar, disco gibi hizmetlerden yararlanmış olabilirsiniz. Eğer "her şey dahil" ise KDV yüzde 8 olacak.

- Bu tesislere günü birlik gelip farklı birimlerinde hizmet alanlar yüzde 18 KDV ödeyecekler.

-Eğer otelde düğün ya da nişan yapılıyorsa, yüzde 18 KDV uygulanacak. Konuklara içkisiz yemek verilmişse KDV yüzde 8 olacak. İçkili yemek verilmişse yüzde 18. Bazı davetliler, aynı zamanda otelde konaklamışsa, bunu işletmecilerin hayaline bırakıyorum.

-Konaklama ile turizm acentelerinin komisyonları ayrı faturalandırılacak.

-Neyin binek otomobili olduğu, ÖTV kanununda belirlenmiştir. Şoförün arkasındaki bölümdeki camlar kapalıysa ve bu alanda koltuk yoksa binek otomobili sayılmıyor. Ancak, şoförün arkasındaki bölümde camlardan biri dahi açılmışsa, zemine yer döşemesi yaptırılmışsa, emniyet kemeri veya kül tablası konmuşsa, bu kapalı kasa kamyonet değil, binek otomobili sayılıyor.

-Kapalı kasa kamyonetler, ÖTV yasasına göre beş yıl içinde binek otoya dönüştürüldüyse, çok yüksek vergisi var. Biz, bu konuda açılan davalarının tümüne yakınını kazandık."