Beşinci ekonomik paket çerçevesinde bazı sektörlerde KDV oranları ile tapu harçlarının düşürülmesini öngören değişiklik bugünden itibaren uygulanmaya başlıyor.

Söz konusu değişiklikle ilgili karar dün Resmi Gazete'de yayımlandı. 30 Haziran'a kadar sanayi makineleri, mobilya sektörü ve bilgisayar ürünlerinde de KDV oranı ile tapu harçları indirildi. Buna göre bina ve bağımsız bölüm şeklindeki işyeri satışından alınan yüzde 18'lik KDV üç aylığına yüzde 8'e indirildi.

Konut, işyeri ve diğer gayri menkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcı da 3 aylığına binde 5'e düşürüldü. Vatandaşların eşyasını yenilemesi ve mobilya sektöründe talebin canlandırılıp stokların eritilmesi için, ev ve ofis mobilyasında yüzde 18'lik KDV de üç aylığına yüzde 8'e çekildi.

Bilişim çağında gençlerin en geniş şekilde yararlanması, stokların eritilip piyasanın canlandırılması amacıyla bilgisayar, bilişim, büro makinelerinden alınan yüzde 18'lik KDV üç aylığına yüzde 8'e indi. Yatırımı canlandırmak için KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinin alımında uygulanan yüzde 18 KDV üç aylığına yüzde 8'e düşürüldü. İndirimlerin mobilya, bilgisayar ve inşaat sektörlerine canlılık getirmesi bekleniyor. 5. ekonomik paketin maliyetinin 900 milyon lira olacağı hesaplanmıştı.

İnşaat sektörünün büyüklüğü sebebiyle en büyük maliyetin işyeri ve gayrimenkul satışları ile tapu harçlarındaki indirimden kaynaklanacağı öngörülüyor. Bu kalemdeki vergi kaybının 500 milyon lira olacağı düşünülüyor. Geri kalan 400 milyon liralık maliyetin ise diğer tedbirlerden oluşması bekleniyor. Öte yandan, daha önce açıklanan birinci paketin ortalama büyüklüğü 11,4 milyar, ikinci paketin büyüklüğü 15,8 milyar, üçüncü paketin ortalama maliyeti 5,6 milyar, dördüncü paketin bütçeye maliyeti de 2,7 milyar lira olarak belirlenmişti.

MİLLİYET