Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü seçim zaferi ile tarihe geçti. Siyasi yasaklı olunca “Muhtar bile olamaz” denilen Erdoğan, girdiği her seçimi kazanma başarısı gösterdi. Son kez milletvekili adayı olduğunu açıklayan Erdoğan, 4 yıl daha Başbakanlık yaparsa ‘Milli Şef’ İsmet İnönü’nün ardından en uzun süre başbakanlık koltuğuna oturan ikinci isim olacak. Erdoğan seçim başarılarıyla siyasetin temel taşları Adnan Menderes, Turgut Özal ve Süleyman Demirel’i de geride bıraktı. 
 
Erdoğan’ın siyasi grafiği tam bir başarı öyküsü. Siyasete ‘Milli Görüş’ün lideri Necmettin Erbakan’ın yanında başladı. MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl İl Başkanlığı’na getirildiğinde henüz 22 yaşındaydı. Yıldızı 1983 yılında Beyoğlu İlçe Başkanı olmasıyla parladı. RP geleneğine uzak bu ilçede belediye başkan adayı da olan Erdoğan, RP’ye sıçrama yaptırsa da 1986 ara seçimleri ile 1989 belediye başkanlığı seçimlerini kazanamadı. 1991 seçimleri Erdoğan için dönüm noktası oldu. Erdoğan, bölge barajını aştı fakat diğer aday Mustafa Baş daha çok ‘tercih’ edildiği için milletvekilliği iptal edildi. Erdoğan’ın kaybettiği son seçim buydu. 
 
İlhan Kesici ve Zülfi Livaneli gibi güçlü rakiplerine karşı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Erdoğan artık Erbakan’ın ‘veliahtı’ olarak görülmeye başlamıştı. Okuduğu şiir nedeniyle siyaseten yasaklanan, hapis yatan Erdoğan artık bir fenomen haline gelmeye başlıyordu. 28 Şubat süreci, sonrasında da RP’nin kapatılması Erdoğan ile Erbakan Hoca’nın yollarını ayırdı. 2001 yılında kurulan AK Parti’nin genel başkanı oldu. 
 
Tayyip Erdoğan, 2002 seçimlerine giderken yine bir yargı sürprizi ile karşılaşıp aday olamamıştı. Buna rağmen partisi yüzde 34 ile sandıktan birinci çıktı. ‘Yasaklı lider’ Erdoğan, Siirt’ten yüzde 80 üzeri oyla seçildi ve Başbakanlık koltuğunu da Abdullah Gül’den devraldı. 
 
İkinci sandık sınavı 2004 belediye seçimleriydi. Sandıktan çıkan yüzde 42 oy AKP’nin yükseliş trendini gösteriyordu. Cumhurbaşkanlığı krizi ve 27 Nisan bildirisinin gölgesinde girilen 2007 seçimlerinden AKP yüzde 47 oyla çıktı. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine dönük 2007 yılındaki referanduma verilen yüzde 69’luk destek de Erdoğan ve partisine duyulan güvenin göstergesi oldu. 
 
AKP’nin düşüş trendine girdiği tek seçim 2009 yerel seçimleri oldu. Yüzde 38 oy alan AKP bu düşüşü küresel krizin ekonomiye olumsuz yansımaları ve aday seçimindeki hatalara bağlıyordu. İktidar partisinin artık inişe geçtiğine inanan muhalefetin ilk hayal kırıklığı 12 Eylül 2010 tarihindeki referandum sonuçları oldu. AKP’nin öncülüğündeki ‘evet’ cephesi yüzde 58 oy almıştı. ‘Referandum başka, seçim başka’ düşüncesiyle 12 Haziran’da tablonun değişeceğini düşünenler ise daha büyük hayal kırıklığını dün yaşadı. AKP bu sefer yüzde 50 oy aldı. 
Başbakan Erdoğan, sadece seçim başarısı ile değil Başbakanlık’taki görev süresiyle de tarihe geçmeye aday. İsmet İnönü, 12 yılı kesintisiz toplamda 16 yıl başbakanlık yaptı. Menderes ve Demirel’in toplam süreleri ise 10 yıl. Başbakan Erdoğan, 4 yıl daha koltuğunda oturursa İnönü’nün ardından Başbakanlık koltuğunda en uzun süre oturan ikinci siyasetçi olacak. 
 
Üç seçimde de oyu arttı 
AKP, üst üste üçüncü seçimde oylarını artırmayı başaran ilk parti unvanını kazandı. Demokrat Parti (DP) 1946’daki ilk genel seçimde yüzde 13 oy aldı. DP 1950’de yüzde 52, 1954’te yüzde 57 ol almıştı. DP, 1957’de yüzde 47’yle birinci oldu.