Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Sivil Toplum Örgütleri Platformu (ASTO) ve Aydın Sanat Etkinlikleri Merkezi Derneği (ASEM) tarafından ortaklaşa düzenlenen “1. Tralleis Kültür Sanat Şenlikleri” devam ediyor. Bir hafta boyunca devam eden etkinliklerin son gününde düzenlenen “Afetler, Trafik Kazaları ve Kriz” konulu konferans yoğun ilgi gördü.
“Afetler, Trafik Kazaları ve Kriz” konulu konferansa konuşmacı olarak davet edilen ASTO ve Umut Arama Kurtarma Derneği Başkanı Veli Tiryaki, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Başer ve Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü"nde görevli komiser Sedat Korkmaz kendilerini ilgilendiren konularda katılımcılara bilgiler verdi. Prof. Dr. Erdal Başer konferansta doğal afetler sonrası ortaya çıkabilecek salgın ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele, korunma ve tedavi yöntemleri hakkında teorik bilgiler aktardı. Başer"in ardından konuşan komiser Sedat Korkmaz da meydana gelen trafik kazaları, trafik kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemler ile kara, deniz ve havayolu taşımacılığının trafiğe olan etkileri hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Konferansta doğal afetler konusunda bir konuşma yapan ASTO Başkanı Veli Tiryaki, depremlerde ölüm nedeninin faylar olmadığını bunun tam aksine kurallara uygun olarak inşa edilmeyen binalar olduğunu söyledi. Fay hatlarının bulunduğu bölgelerinden 50 metre kuzey ve güneyinde imar yasağının olduğuna işaret eden Tiryaki, “Aydın bölgesinde birisi Koçarlı-Baltaköy hizasından biriside şehrin kuzeyinden geçen olmak üzere iki ayrı fay hattı var. Bölgemizin yapısı alüvyon olduğu için fay üreten bir yapıya sahip değiliz. Ayrıca mevcut fay yapımız granür denilen yani çöküntülü bir sistem özelliğini taşıyor. Bunu da en iyi şekilde meydana gelen Nazilli depreminde ova kesiminin 1,5-2 metre birden çökmesi ve bu çöküntü sonrası Büyük Menderes Nehri"nin yön değiştirmesiyle görebiliyoruz. Evlerimizin fayların üzerinde olması önemli değildir. Fay sadece tek başına ölüm nedeni değildir. Yeter ki evler yönetmeliklere ve kurallara uygun olarak yapılsın” dedi.
Bu yıl birincisi gerçekleşen Tralleis Kültür Sanat Şenlikleri hakkında bilgiler veren ASEM Başkanı Ali Arslan da, 7 gün devam eden etkinlikler süresince çeşitli sunumların yapıldığını söyledi. Etkinlik boyunca her gün farklı saatlerde Kayıp Hayatlar adlı tiyatro oyununun sahnelendiğini ifade eden Arslan, bunun kışında etkinlik boyunca konferans, konser, söyleşi ve gösterilerin sunulduğunu açıkladı. Arslan, etkinliği bundan sonraki yıllarda da sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.