Otomotiv sektöründe yüzde 100 yerli otoyu kovalayan Türkiye'de üniversite-sanayi işbirlikleri çığır açacak buluşlara imza atıyor. Bu kapsamda Okan Üniversitesi ve otomotiv sektörü temsilcileri sürücüsüz ve kaza yapmayan otoyu hayata geçirerek yerli teknolojinin sınırlarını zorladı. Büyük ölçüde tamamlanan sistem radara benzeyen ve 'LIDAR' adı verilen cihazla çalışıyor. LIDAR, lazer ışınlarının gönderiliş zamanı ile yansıdıktan sonra geri ulaşım sürelerini kullanarak mesafeleri hesaplıyor, ölçülen mesafeye ait bilgiler araca geliyor. Direksiyon, fren ve gaz tamamen bu verileri yöneten bir yapay zekâya bağlı hareket ediyor. Böylece araç, 360 derecedeki tüm riskleri insan beyninden en az 50 kat erken fark edebiliyor. Siz frene basamasanız bile sistem otomatik olarak durmanızı sağlıyor. Öte yandan araç, sürücüsüz de istenilen noktaya gidebiliyor. 
 
YAPAY ZEKÂYA KOBİ'LERLE GEÇİŞ 
Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde geliştirilen projede hedef, can güvenliğini artırmak. Proje Yöneticisi Prof. Dr. Nejat Tuncay, yürütülen çalışmaların ekseninde bilgisayara düşünce gücünü katabilmenin olduğunu ifade ediyor. "Bu sayede karmaşık trafik yapısını çözebiliriz" diyen Tuncay, "İnsan, hata yapabilen bir varlık. Bizim işimiz de teknolojiyi kullanarak insana dayalı hataları sıfırlamak. Örneğin önünüze ani bir cisim çıktığı zaman otonom araç daha hızlı ve kontrollü frene basabilir" diyor. Projenin bundan sonraki kısmında girişimcilere yönelik bir kuluçka merkezi kurulacağını da belirten Tuncay "Böylece sektöründe uzman onlarca KOBİ yaratacağız" şeklinde konuşuyor. 
 
3 ADIMDA BAŞARDILAR
ARAÇ MEKATRONİĞİ: Aracın direksiyon, fren ve gaz pedalında ortak kumanda sağlandı. ALGILAYICILAR: Araca, çevresindeki gelişmeleri gösterecek lazer ve sensörler konuldu. YAPAY ZEKÂ: Toplanan bilgileri ne yapacağına karar veren kısmi yapay zeka oluşturuldu.