Dün sabah Sinop'un Boyabat İlçesi'nde Orhan Kemal Yayla'nın kullandığı 55 DT 218 plakalı otomobil, karşı yönden gelen Fazıl Ay (47) yönetimindeki 34 DJ 5146 plakalı TIR'ın dorsesindeki iş makinasının üzerine düşmesi sonucu aynı aileden 2'si çocuk 7 kişi hayatını kaybetti.

EZİLEREK CAN VERDİLER haberi için tıklayınız

Sinop Cezaevi'nde adam öldürmek suçundan hükümlü Cemal Yayla'yı ziyaret giden eşi Elmas Yayla (47), oğlu Orhan Kemal Yayla (26), kızları Cemile Yayla (23), Nülifer Tekiner (29), Tülay Türkmen (23) ile torunları Tuğçe Tekiner (8) ve Yağmur Türkmen'in (3) hayatını kaybettiği kazanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.

GELİNİNE "YOLLAR BOZUK SEN GELME DEDİ"
Kazada hayatını kaybeden otomobilin şoförü Orhan Kemal Yayla'nın eşi Derya Yayla'nın cezaevi ziyaretine gitmekten son anda vazgeçtiği ifade edildi. Kayınvalide Elmas Yayla'nın gelini Derya Yayla'yı ziyaretten vazgeçirdiğini belirten Mahmut Emin Erdoğan, "Derya da cezaevine gidecekti. Ancak ablam Elmas, gelinini gelmemesi konusunda uyarmış. Ablam, 'Kızım Sinop yolu biraz bozuk. Belli bölümlerde yolda çalışma var. Bebek zarar görebilir. İstersen sen gelme' demiş. Bunun üzerine de gelini Derya Yayla kayınpederini cezaevinde ziyaret etmeye gitmekten vazgeçmiş. Ablam, torunuyla birlikte gelininin de hayatını kurtardı. Ama kendisi öldü" dedi.

KİMLİK YERİNE REÇETE BULUNUNCA İSİMLER KARIŞTI
Dün yapılan ilk belirlemelerde Derya Yayla'nın hayatını kaybettiği bilgisinin de olay yerinde bulunan reçeteden kaynaklandığı belirtildi. Sağlık İl Müdürlüğü yetkililerden alınan bilgiye göre, kazada ölen Cemile Yayla'nın üzerinden kimlik çıkmadığı, araç içerisinde Derya Yayla adına reçete bulunduğundan isimlerin karıştığı tespit edildi. Yakınlarının hastane morgunda yaptığı kimlik tespitinde hayatını kaybeden kadının Derya Yayla değil, Cemile Yayla olduğu ortaya çıktı.

VALİ CENGİZ: "TAŞIDIĞI YÜKE KADAR ARAŞTIRILACAK"
Sinop Valisi Ahmet Cengiz, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirterek, "TIR'ın üzerine aldığı iş makinasının tonajıyla ilgili bilirkişi raporu hazırlayacak. Ne kadar alması gerekiyordu, ne kadar ağırlıkta iş makinasını üzerine aldı, bunların hepsi incelenecek. Bilirkişi incelemesini tamamladıktan sonra da gerekli işlemler yapılacak" diye konuştu.

5 KİŞİLİK OTOMOBİLDE 7 KİŞİ OLUR MU?
Öte yandan kazada hayatlarını kaybeden Yağmur Türkmen (3) ile Tuğçe Tekiner'in (8) arka koltukta otomobilin 5 kişilik olması nedeniyle annelerinin kucağında oturdukları belirtildi. Kucakta ezilerek feci şekilde can veren çocukların otomobil içindeki eşyaları ise yürekleri dağladı.

AİLESİNİ TOPRAĞA VERDİ, CEZAEVİNE DÖNDÜ
Dün özel izinle cezaevinden çıkarak ailesini toprağa veren Cemal Yayla, yeniden hükümlü bulunduğu Sinop E Tipi Cezaevi'ne geri götürüldü. Yayla'nın 2004 yılında arazi meselesinden dolayı kardeşi Ali Osman Yayla'yı tabancayla öldürmek suçundan 8 yıldır bulunduğu cezaevinden 7 yıl sonra tahliye olacağı ifade edildi.

TIR ŞOFÖRÜ TUTUKLANDI
Öte yandan TIR şoförü evli ve 3 çocuk babası Fazıl Ay, dün gece çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Herhangi bir olay olmaması Ay adliyeye getirilirken çevrede de geniş güvenlik önlemleri alındı.

7 KİŞİ ÖLDÜ AMA ŞOFÖR, "SUÇSUZUM" DEDİ
Ay ifadesinde, "Yaklaşık hızım 40 kilometre civarındaydı. Yol rampa aşağı olduğu için, kontrollü bir şekilde inerken arka kısımdan çok büyük bir ses duydum. Frene bastım. Ama çekicinin frenlerinin boşaldığını farkettim. TIR'ı durdurmaya çalıştım. Vites küçülttüm. Yavaşlasın diye komprosöre bindirdim. Ama fayda etmedi. Başkalarına zarar vermemek için sağa yatırmak istedim. Bu arada zincirlerle bağlı olan iş makinası aracın üzerinden düştü. Yapılacak herhangi bir şey olmadığı için önümdeki yokuşta aracı durdururum diye düşündüm. Yokuşta araç durdu. Sonra geri kaçmaya başladı. Yanımdaki operatör arkadaş hızlı bir şekilde inerek dorsenin tekerine taş koyup durdurdu. Suçsuzum" dedi.

"ONLARA ÇARPMAMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPTIM"
Karşı şeritten gelen otomobili, seyir halindeyken gördüğünü belirten TIR sürücüsü Fazıl Ay, "Onlara vurmamak için aracı sağa kaçırdım. Çarpmamak ve zarar vermemek için elimden geleni yaptım. Onlara da çarpmadım. Otomobil, benim aracımın geçtiği esnada iş makinası düşmüştür. Olay kazaen olmuştur, isteyerek olmamıştır. Aracın bakım ve onarımı şirket tarafından yapıldı. TIR, yaklaşık 3 ay önce bakımdan çıktı" diye konuştu.

İŞ MAKİNASI OTOMOBİLİ 90 METRE SÜRÜKLEDİ
TIR'ın üzerinde takılı olan takograf cihazına müdahale edildiği bilirkişi tarafından da tespit edildiği ortaya çıktı. Polis tarafından tutulan kaza raporunda, aracın yüksek vitesle seyir ettiğinden, yolun eğimli olduğundan sürücünün aracın hızlandığını anlayıp birkaç vites düşürmesi sonucu, motor freninin fazla yüklenmesinden fren sisteminin devre dış kaldığı belirtildi.

Raporda, dorsedeki iş makinasının düştükten sonra yol üzerinde savrulup sol taraftaki korkulukları parçalayıp istinat duvarına çarptığı tekrar savrulduğu, bu sırada karşı yönden gelen otomobilin kaputunun üstüne düşerek TIR'ın seyir yönüne doğru yaklaşık 90 metre sürüklediği yer aldı. Raporda TIR sürücüsü Fazıl Ay'ın asli derecede tamamen kusurlu olduğu vurgulandı. (DHA)