Bu kapsamda Ziraat Bankası ile kredi protokolü imzalandı. Törene Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet, Gümüş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Ziraat Bankası Bölge Başkanı Reyhan Ünal, Şube Müdürü Hakan Algan Özdemir ve meclis üyeleri katıldılar.
Aydın Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, yapılacak olan protokolün, kredilendirmede Ticaret Odalarının üyelerine verilecek olan kredilendirmenin daha az miktarda olması değil, tamamen AYTO'nun kendi bünyesindeki kaynağının karşılığında, kendi üyelerine para aktarımı şeklinde bir kredilendirme olduğunun altını çizdi. Başkan Dokuzlu, bununla ilgili ilk protokolü geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yine Ziraat Bankası ile yaptıklarını, odanın maddi kaynağından 2 milyon liranın bir yıl vadeli olarak bankaya yüzde 11 faizle yatırıldığını, Ziraat Bankası'nın da bu kaynağı AYTO üyelerine 25 bin liraya kadar, aylık yüzde 1 faizle kullandırdığını hatırlattı.
İlk protokol imzalandığında, Türkiye'de krizin yoğun yaşandığı bir ortam olduğunu Kaydeden Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu “Türkiye'de İzmir, Ankara, İstanbul ve Bursa'dan sonra bu tür protokol yapan beşinci oda Aydın Ticaret Odası"dır. Beşinci oda olmamıza rağmen, verdiğimiz rakam günün koşullarına göre, birinci sıradaydı. En düşük kredi mevduatı kullandırmak bize nasip olmuştu. Bir yılı tamamladık. Paranın geriye dönüşleri yapıldı. 200'ün üzerinde üyemiz bu parayı kullandı'' dedi.
Protokolün süresinin bitmesi üzerine AYTO üyelerinden gelen talep üzerine Ziraat Bankası ile yeni bir protokol için görüşmeler yaptıklarını, görüşmeler neticesinde odanın maddi kaynağından 2 milyon lirayı bir yıl vadeli olarak bankaya yüzde 9 faizle yatıracaklarını, Ziraat Bankası'nın da bu kaynağı AYTO üyelere 15 bin liraya kadar, aylık yüzde 0,80 faizle kullandırmasında anlaştıklarını ifade eden Dokuzlu “15 bin liraya verilen kredinin tamamında sadece 100 lira komisyon alınacak. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl alınan faiz miktarında yüzde 0,40 indirim yaptırmayı başardık. Üyelere verilen katkı, ekonomiye verilen bir katkıdır. Yüzde 0,40 indirim, iyi bir indirimdir” diye konuştu.
Ziraat Bankası İzmir Bölge Müdürü Reyhan Ünal da bu protokolün ticari bir protokol olmaktan çıktığını ve sosyal bir protokol olduğunu belirterek, her iki tarafa da hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından protokol imzalandı.