Nazilli'de yaşayan ve milli günlerde kutlama ve törenlere renk katan Efeler bu yıl Nazilli"nin kurtuluşunda Kaymakam Caner Yıldız"a protesto ettiler. 30 Ağustos kutlamaları sırasında kaymakam"ın talimatı ile tarihi silahları ile kurusıkı mermi atan efelerin polis merkezine götürülüp para cezası kesilmesine içlerine sindiremeyen efeler yaklaşık 8 yılıdr Aydın"da görev yapan Kaymakam"ın töreleri öğrenip saygı duymasını istediler.
Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği Nazilli Şubesi, 30 Ağustos"ta yaşanan "kuru sıkı" tüfek atışından dolayı yaşanan olaylardan duydukları rahatsızlıklarını dile getirerek açıklamada bulundular.
Nazilli Belediyesi"nin düzenlediği 8. uluslararası kurtuluş ve halk oyunları festivali kutlamaları çerçevesinde Belediye Meydanında sahne alan Efeler, 30 Ağustos Zafer Bayramında kuru sıkı silahla gösteri yaptıkları gerekçesi ile Kaymakam Caner Yıldız"ın talimatıyla gözaltına alınarak cezai işlem uygulanmasından rahatsız olduklarını dile getirerek, protokol önünde gösteri yapmayacaklarını ifade ettiler.
Nazilli Efeleri ve cezai işlem uygulanan çocuklarının aileleri adına açıklama yapan Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği Nazilli Şubesi Temsilcisi .Ertan Tombak; “Derneğimiz Nazilli"de kurulan en eski dernek olup Nazilli ve çevresinde kurulduğu günden itibaren Zeybeklik töresini ve olgusunu tam anlamı ile insanlarımıza yaşatmaya ve anlatmaya çalışmıştır. Bu durum günümüze kadar gelmiş ve derneğimiz şuan 90 kişi civarında bir kadroya sahiptir. Küçükten büyüğe kapımız herkese açıktır. Deneyimli arkadaşlarımız tarafından küçük çocuklarımız efelik kültürü içinde geleceğimizin mirasçıları olarak yetiştirilmektedir. Nazilli"de çoğu kez ilklere imza atmış derneğimiz bu yıl da ön hazırlıkları ile beraber toplam 6 ayda hazırlanılan ve Nazillinin ilk dans tiyatrosu olan bitmeyen destan adlı oyunlarını hazırlamışlardır. Bu gösterilerde arkadaşlarımız hiçbir maddi bir çıkarları olmaksızın sabahlara kadar çalışmışlardır. Nedeni ise sadece Nazilli insanının daha güzel bir şekilde 5 Eylül Kurtuluş kutlamasıdır. Ancak geçtiğimiz 30 Ağustos Zafer bayramında Nazilli Halk Eğitimi Merkezi halkoyunları ekibi gösterisinde derneğimizin de elemanları olan Can Kabak ve Necati Ay gösteride tüfekle kuru sıkı attıkları için Kaymakam Bey"in emri ile emniyete alınmış ve para cezası ile cezalandırılmıştır. Bu olay üzerine Kaymakamın yaptığı efeler de olsa silah sıkmalarına izin veremeyiz gibi açıklamalar efelik onurunu yıpratıcı açıklamalardır. Kurtuluş bayramları başta olmak üzere Zeybeklerin sıktıkları her “Kuru Sıkı” savaşta düşmana atılan bir mermiyi simgeler. Efeler maganda değildir, serseri değildir. Bunun yanı sıra sayın kaymakamımız bundan evvel Kuyucak"ta da görev yapmıştır. Nazillimizde ise 5 yıldır bulunmaktadır. 8 yıldır efelik kültürünü töreyi öğrenememiş mi? Geçen yıllarda bütün programlarda silah sıktığımız halde kaymakam bey hiçbir şey demiyordu da ne oldu da bu yıl birden böyle açıklama yapma gereğinde bulundu. Biz Zeybeklere bir mülki amirin bu şekilde davranmasını kınıyoruz ve protesto olarak bu yıl ki resmi 5 Eylül törenine katılmıyoruz” dedi.