Oktay'ın kaburga kemiklerinde 7 kırık tespit edildiğinin ortaya çıkması, cinayet şüphesini kuvvetlendirdi. Raporda kemiklerin kalp masajı sırasında kırıldığı belirtildi. Ancak kalp masajı yapılırken tek bir kaburga kemiğinin kırılacağını belirten uzmanlar “Göğüs kafesinin ortasındaki iman kemiği bile kırılmış. Bu mümkün değil” dediler


Kayıtlara 'intihar' olarak giren Özel Harekât eski Başkanı Behçet Oktay'ın sır ölümündeki cinayet şüphesi, Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporuyla kuvvetlendi. Raporda kaburga kemiklerindeki 7 kırık, kalp masajına bağlandı. Ancak uzmanlar “Kalp masajı sarısında sadece bir kemik kırılır. Oysa göğüs kafesinin ortasındaki iman kemiği bile kırılmış” dedi.

RAPORA RAĞMEN TAKİPSİZLİK

25 Şubat'ta Ankara Dikmen'de park halindeki aracının yanında kanlar içinde bulunan Behçet Oktay'ın ölümü kayıtlara 'intihar' olarak geçse de esrarını koru-yor. Olaydan 10 ay sonra basına sızan Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporu ise cinayet şüphelerini kuvvetlendiren bulguları ortaya çıkardı. Otopside, Oktay'ın 7 kaburgasında kırık tespit edilmesi, sağ elini kullanmasına rağmen sol tarafından ve şakağı yerine kulağının arkasından ateş edilmesi 'intihar' ihtimalini zayıflattı. Rapora rağmen soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı, 'takipsizlik' kararı verdi.

AİLE UZMAN RAPORU İSTEYECEK

Adli Tıp raporunu olaydan 10 ay sonra basından öğrenen Behçet Oktay'ın ailesi ise dosyanın yeniden açılması için harekete geçti. Ailenin avukatı Ülkü Gedikli, Oktay'ın ölümüyle ilgili bir adli tıp uzmanına gayri resmi rapor hazırlatarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 'takipsizlik' kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Gedikli, "kalp masajı sırasında kaburga kemiklerinin kırılıp kırılmayacağı, kırılırsa kaç tanesinin kırılacağı' sorularına cevap arayacaklarını söyledi.

KALP MASAJINDA 1 KEMİK KIRILIR

Yeni Şafak'a konuşan Behçet Oktay'ın oğlu Burak Oktay ise olayın cinayet olduğu yönündeki şüphelerinin devam ettiğini söyledi. Burak Oktay, “Kırık kemiklerden üçü sağ üçü sol tarafta. Diğer kırık kemik ise iman tahtası denilen ğöğüs kafesinin ortasındaki kemik. Doktorlar bu kemiğin kalp masajı sırasında kırılmasının mümkün olmadığını, en fazla bir tanesinin kırılabileceğini söylediler. Bu da cinayet ihtimalini kuvvetlendiriyor” dedi.

'SAVCI TATBİKATI BİLE İZLEMEDİ'

Baba Mehmet Oktay ise soruşturmayı yürüten savcının, olay yerinde yapılan tatbikatı dahi izlemediğini ileri sürerek “Yetirince araştırma yapılmadan olayı kapattılar. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan yeniden soruşturma isteyeceğim” dedi. Adli Tıp raporunun ortaya çıkması üzerine Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın bir polis başmüfettişi görevlendireceği öğrenildi.


Sır ölümde cevapsız kalan 5 soru

Behçet Oktay'ın intiharının ardından yaşananlar ve Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporundaki bulgular sorulara neden oldu:

1- Savcının takipsizlik kararı vermesinde etkili olan Adli Tıp Raporu neden olaydan 10 ay sonra ortaya çıktı. Oktay'ın ailesi ve avukatına rapor neden verilmedi?

2- Oktay'ın kaburga kemiklerinde 7 kırık olmasına rağmen cinayet şüphesiyle soruşturmaya neden devam edilmedi?

3- Oktay'ın en son kimlerle görüştüğünün tespiti için neden telefon kayıtları incelenmedi?

4- Oktay'ın ailesinin savcılık ve emniyet yetkilileriyle ilgili "olay intihar denilerek kapatılmaya çalışılıyor" iddiası neden incelenmedi?

5- Ergenekon soruşturmasında çeşitli iddialarla adı geçmesine rağmen neden bu açıdan araştırma yapılmadı? Bu yönde cinayet ihtimali neden değerlendirilmedi?


Telefonları incelensin

Adli Tıp raporuna göre kanında kokain bulunduğu belirtilen babasının uyuşturucu kullanmadığını belirten Burak Oktay, ”Türkiye'de basit bir cinayet ya da intihar olayında çok yönlü soruşturma yapılıyor. Babam öldükten sonra telefon kayıtları bile detaylı bir şekilde incelenmedi. En son kimlerle görüştü bilinmiyor. Olay bir an önce kapatılmak istendi. Bize net bir açıklamayı yapılmadı” dedi. Dosyanın yeniden açılması için savcılığa başvuracaklarını belirten Oktay, “Sonuç alamazsak AİHM'ye gideceğiz” şeklinde konuştu. Behçet Oktay'ın telefonlarının incelenmediğini, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı'ndan yetkililer ve ailenin avukatı da doğruladı./yeni şafak