İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen patlamada kurumlar sorumluluk almaktan kaçınıyor. Maliye Bakanlığı işyerlerinin sadece vergi ödemeleriyle ilgilendiğini belirtirken, Sanayi Bakanlığı ise ruhsatların belediyenin görev alanında olduğunu kaydetti. Zeytinburnu Belediyesi ise ruhsatsız binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bildirdiklerini dile getirirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sayesinde tüm kurumların tüm adreslere ulaşabileceğine dikkat çekti.
Olay yerine cuma günü müfettişlerini gönderen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise yeni istihdam paketiyle kayıtdışı işçi çalıştırana getirilecek yaptırımların soruna çözüm olacağını dile getirdi. Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi: "Patlama sonrasında çalışma ve iş müfettişleri olay yerinde inceleme yapmaya başladılar. Konuyla ilgili inceleme kısa süre içinde sonuçlandırılacak. Kayıtdışılık Türkiye'nin bir gerçeği. Kısa süre içinde açıklanacak olan İstihdam Paketi'nde kayıtdışılığın önlenmesi için bir çok düzenleme var. Kayıtdışı çalıştıran işverenlere hapis cezası verilecek, çapraz kontrollere kadar birçok yeni uygulama yürürlüğe girecek."

Türkiye İstatistik Kurumu: Adres Tabanının Kurduk Tüm Kurumlara Da Açık
Türkiye İstatistik Kurumu yetkilileri ise adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle tüm binaların ve adreslerin kayıtlı olduğunu isteyenin bu bilgileri kullanabileceğini belirtti. TÜİK'in açıklaması şöyle; "Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin temelini ulusal adres veri tabanı oluşturuyor. Bu veri tabanında tüm binalar, adresleriyle kayıtlı. Her binanın TC kimlik no'su gibi bir bina numarası var. Bu binaların hangisi konut, hangisi işyeri belli. Ama veri tabanında işyerleri adreslerinin içi boş. Orada ne iş yapılır, hangi şirket var, bilmiyoruz. Kurumların bu adres veri tabanı ile uyumlu yeni bir yazılım kullanarak, kendilerinin kullanacağı verileri üretmeleri mümkün. Maliye, o işyerinde hangi mükellef var, vergisi ile ilgili durumu nedir, yeni bir program yazdırarak izleyebilir. Çalışma Bakanlığı, işyerlerinin işçi kayıtlarını tutabilir. Belediyeler de bunu işyeri ruhsatları ve diğer izinler için yapabilir. Belediyeler şu anda zaten iskan ruhsatlarını, o binayı ulusal adres veri tabanına kaydetmeden veremiyor. Yapılacak şey, veri tabanını kullanacak bir sistem kurmak."

Maliye Bakanlığı: Biz Sadece Verginin Ödenip Ödenmediğine Bakarız
Maliye Bakanlığı yetkilileri ise işyeri bölgelerinde dönem dönem toplu vergi denetimleri yapıldığını belirterek, Maliye'nin işletmelerin faaliyet alanı ile ilgilerinin bulunmadığını dile getirdi. Yetkililere göre Maliye mükellefin vergisini ödeyip ödemediğiyle ilgileniyor. Yetkililer şu açıklamayı yaptı; "Davutpaşa işyeri bölgesi. Dönem dönem toplu vergi yoklamaları yapılıyor. Maliye olarak işletmenin faaliyet alanı ile ilgilenmiyoruz. Bu yüzden ruhsata bakmıyoruz. Biz mükellefin vergisini ödeyip ödemediğiyle ilgiliyiz. 2007 yılının nisan-mayıs aylarında merdiven altı şirketlerin tespitine ilişkin yoğun bir denetim çalışması yaptık. Bu denetimlerde genellikle işyerlerinin olmadığı, yeni yerleşim bölgelerinde evinde ya da kiraladığı yerde kaçak faaliyette bulunan yerleri tespit etmeye çalıştık. buradaki işletmelerin vergi borçlarının ertelenmesi gibi konular ise bir süre sonra değerlendirilir. Ankara'daki Anafartalar Çarşısı Yangını'ndan sonra bu olay mücbir sebep sayılarak esnafın, şirketlerin vergi borçları bir süreliğine ertelenmişti."

Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı: Ruhsatı Belediye Verir Bizim İşimiz Değil
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise işletmelere verilen işyeri ruhsatlarının belediyelerin yetkisinde olduğunu söyledi. Bakanlığın görevinin sadece işletmelere üretim ruhsatı vermek olduğunu belirten yetkililer, üretim ruhsatı verilen firmaların ticari sicil kayıtlarına ilişkin işlemlerin de Bakanlık bünyesinde gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Bakanlık yetkilileri şöyle konuştu; "İşletmelere işyeri ruhsatları belediyelerce veriliyor. Bizim görev alanımız işletmelere üretim ruhsatı vermek ve bu firmaların ticari sicil kayıtlarına ilişkin işlemleri yürütmek. Bu konularla İç Ticaret Genel Müdürlüğü ilgileniyor. Bizim yapabildiğimiz denetimler ise akaryakıt istasyonlarında ve piyasa gözetimi kapsamında da piyasada yer alan ürünlerle sınırlı. Yani piyasadaki bir malın kalitesini, CE belgesi olup olmadığını, gümrükten geçmiş halinin piyasada satılan hali ile aynı olup olmadığına bakmak. Ayrıca istenirse bir malın maliyet analizine de yapabiliriz."

Zeytinburnu Belediyesi: Kim Ruhsatsız Kim Değil Biliyoruz
Zeytinburnu Belediyesi'nden bir yetkili, ilçe belediyelerin yetki alanlarının kanunlar dahilinde belirlendiğini ifade etti. Davutpaşa'daki patlamayla ilgili olarak bir yetki karmaşası olmadığını belirten yetkili, "Bize yapılan resmi başvuruları dikkate alarak bütün firmaları kayıt altına alıyoruz. Bunda bir problem yok. Ancak Davutpaşa'da beyan dışı bir iş yapıldığı için bu olay meydana geldi. Irmak tekstil, kot yıkama atölyesine ilişkin yetki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde. Ruhsatsız olduğunu tespit etmişiz, Büyükşehir'e bildirdik. 2005-2007 döneminde Davutpaşa'daki bina birçok kez mühürlenmiştir. Bu bölgede 20 bin işyeri bulunuyor. Kim hangi alanda faaliyet gösteriyor, hepsini biliyoruz. Önemli olan bu tür işler yapanların vicdani bir sorumluluk üstlenmesi" dedi. Beyoğlu Belediyesi'nde ise kişiye, binaya, sokağa dair her şeyi eski ve yenisiyle tek veri tabanında toplayan Akıllı Kent Otomasyon Sistemi uygulanıyor. Beyoğlu'nun 45 mahallesinde, 27 bin 894 bina, 131 bin 777 konut, 43 bin 132 işyeri 120 soruluk anketle tarandı ve Beyoğlu'na dair bütün veriler bir araya toplandı.

Ölü sayısı 21'e ulaştı
İstanbul Davutpaşa'da perşembe günü meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Patlamanın meydana geldiği iş merkezindeki enkaz kaldırma çalışmaları cuma günü de sona erdirildi. Çalışmalar sırasında enkaz altında kimliği belirlenemeyen 25-30 yaşlarında bir erkek cesedi bulundu. Böylece patlamada ölenlerin sayısı 21'e yükseldi.
CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen patlamadan, ruhsatsız ve kaçak işyerleri denetimlerinde ihmali bulunması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibini suçladı. Sevigen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Topbaş'ı ne zaman görevden alacaksınız?" diye sordu. Sevigen Erdoğan'a yaşamını yitirenlerin ailelerine ölüm tazminatı ödenip ödenmeyeceğini de sordu.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve çeşitli sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Zeytinburnu'ndaki patlamanın meydana geldiği bölgede cuma günü açıklama yaptı. Tuncel ölen işçilerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara şifalar diledi.
Bu arada Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yazılı açıklamasında patlamanın çok para kazanma hırsı ve ihmalkarlığın sonucu olduğunu belirterek, benzer olayların yaşanmaması için patlayıcı madde üretimi yapılan yerlerin şehir dışına taşınması gerektiğini de ifade etti.